mandag 29. juli 2013

29.07 Valpetrening




Carmen har hatt fullstendig fri i dag, både fordi hun har hatt en slitsom uke i Hemsedal, fordi hun er innbilt drektig med stort jur, men også fordi hun har diaré, stakkar. Vet ikke helt hvorfor - det begynte så vidt på lørdag ettermiddag. I løpet av søndag ble det helt bløtt, og derfor fastes hun nå et døgn før det er i gang med diettfór.

Jeg hadde ikke lyst til å la henne være igjen alene hjemme når hun var dårlig i magen, så derfor fikk hun snike seg med på kontoret i dag, og fikk en luftepause midt på dagen. Petra, derimot er frisk og rask og fikk ligge i bilen.

Jeg fortsetter med litt kortere dager, planen er å jobbe til kl 14 en periode. I lunsjen fikk Petra være med på en liten runde i Ås sentrum. Der ble det trening på å gå pent i bånd, samt miljøtrening i ”byen”.

Tok henne med inn i en blomsterbutikk. Der var hun kjempeflink, la seg ned og venta tålmodig mens jeg betalte for meg.

På kvelden bar det i vei på valpetrening. Vi var fulltallige i dag, - med alle fem ekvipasjene. Og valpene, de varierer altså i alder fra 3- 5,5 måneder. Jeg hadde ansvar for treningen i kveld. Videre framover kommer vi til å ta det på omgang. Greit at alle får erfaring med å legge opp øvelser, og at ikke de samme tar styring hver gang.

Den kanskje mest oppmuntrende ”øvelsen” i dag var at det gikk så greit både med sitt og bli i ring og det å gå fot mellom ekvipasjer som stod i ring. Når vi trente sitt og bli prøvde vi både å la valpene sitte med hodet inn mot midten av ringen, og også at de satt med ryggen mot midten av ringen. Så gikk vi fra hhv inn i ringen og ut av ringen.

Alle fikk også prøvd seg på flere runder med fot i sikksakk, - fin trening både for de som blir passert og de som skal ta runden.
 





Ellers starta vi opp med å sitte i ring på stolsekken og valpene skulle bare slappe av ved siden av oss. Dette var jo ikke så lett sist vi var flere som møttes. Nå virka det som alle valpene var blitt bedre på å slappe av i settingen. De sovna den ene etter den andre, mens vi tobente diskuterte strategi for treningen framover.








Så rakk vi en runde med begynnende avleveringstrening etter at vi først hadde snakka en del om det. Litt forskjell på hva vi har erfart, i hvilken grad target-trening har funka, hvor mye vi har prøvd på apportering osv.

Videre kan det være stor forskjell på hvordan valpen (evt vi?) reagerer på en ”ordentlig” apport, eller om det bare gjelder en leke eller en tøffel. I hvert fall ser jeg at Petra har en helt annen tilnærming til en dummy eller tennisball eller en leke. Noe jeg er overbevist om har med tilgjengeligheten å gjøre. Siden det ligger noen leker framme, men aldri tennisballer eller dummyer, er det jo ikke så rart om det sistnevnte er mer interessant.

Jeg prøvde litt på dette med håndtarget uten ball, for så å introdusere ball. Fikk tips fra de andre om heller å gi godbiten fra hånda enn å legge den på bakken, og jeg så at det funka bedre når jeg fulgte tipset.

Fornøyd med at Petra tross alt er ganske kul hva gjelder tennisball. Jeg har ikke brukt det som leke, sånn som en av de andre hadde gjort. Med Carmen føler jeg nemlig at jeg har måttet ”svi” for at tennisball bare var en leke for henne. Det er jo ikke før nå, på kurset hos Gjøtterud, at hun har apportert tennisball på en strukturert og ordentlig måte.

Dessuten har jeg de siste dagene gjort en del av det å legge ball på bakken i nærheten av Petra og kommandere sitt, ikke akseptert noe ”galskap” over å se en ball på bakken, eller at hun hopper og spretter for å få tak i den. Jeg skal utvide til flere baller på bakken og fortsatt forlange ro. Noe jeg også ser at jeg med fordel kunne ha gjort mer av med Carmen.

Ellers må jeg bli bedre på å fjerne hånda kjapt hvis hun ikke umiddelbart oppsøker den., - altså i fm apportering og håndtarget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar