fredag 12. juli 2013

11.07 Trening i varmen med små og store



Hundene og jeg hadde treningsavtale i dag. Synes det er supert at det går an å holde fellestrening gående langt ut i juli, både med valper og voksne.

Vi begynte med valpene mens de voksne fikk ligge og vente i bilen. Starta med bare å sitte stille og forlange en rolig valp ved siden av oss. Det er vanskelig nok, det, når en er fem måneder gammel….

Vi synes begge å erfare at valpene er over i en ny fase av livet, hvor de ikke nødvendigvis synes de behøver å høre på oss hele tiden. På tide å stramme inn litt.

Litt innkallingstrening som for en gangs skyld ikke fungerte tilfredsstillende for Petra. Så, da måtte jeg inn og korrigere. Vi avslutta denne økta med sitt og bli, valpene med en halvmeters mellomrom. Dette klarte begge to veldig bra.

Så testa vi ut å bruke retrieverkobbel, kontra halsbånd og kobbel, for gå pent i bånd trening. Du verden, så stor forskjell. Jeg har vært litt tilbakeholdende med å ta i bruk retrieverkobbel pga Petras ”framdrift”. Hun har jo så mye energi og fart i den lille kroppen at hun kan finne på å kaste seg fram i en eller annen retning. Og jeg har sett for meg at det ville bli katastrofe med et retrieverkobbel, at hun ville skade nakken sin. MEN, det som viste seg var at hun overhodet ikke fikk en sånn atferd med retrieverkobbelet. Fordi det var tynt og strammet, virka det som hun umiddelbart forstod at det ikke var noen lur idé. Og det virka også som kommunikasjonen mellom henne og meg ble mye bedre. At hun ikke bare ”satt fast” i et kobbel, men at jeg faktisk var i den andre enden.

Dermed skal det bli retrieverkobbel heretter når vi trener gå pent i bånd!

Dirigering på matskål gjorde vi også, dette med én og én valp, - og den andre fikk sitte i bilen.

Med Petra prøvde jeg for første gang sidedirigering. Med Carmen begynte jeg jo med det da hun var helt liten, uten at det akkurat viser seg i dagens Carmen som noen stor kompetanse hos henne. Med Carmen savner jeg mer forståelse for ut, og det å skille på ut og sidetegn. Derfor har jeg gjort det sånn med Petra at jeg har konsentrert meg om fremmadsending og også forståelsen for ut når hun sitter med fronten mot meg.

Og jeg kommer til å fortsette med mengdetrening på fremmadsending og ut, og i mindre grad sidedirigering. Men, det var jo greit å teste det ut. Så kan vi kanskje begynne litt mer med ”klokka” etter hvert - altså at det finnes skåler til sidene, men at hun hovedsakelig skal ut.





Bilene med valpene ble satt i skyggen og vi tok med oss de voksne ned på det fine jordet som ligger brakk i år. Herlig med det ”viltvoksende” jordet, med en del vegetasjon, blant annet masse blomster.

Vi begynte med å ta utgangspunkt i et området midt på jordet, hvor det har vært såpass fuktig at det vokser en egen type vannplanter der, - nesten som siv i tetthet. Jeg la ut noen tennisballer mens treningskompisene distraherte hundene, så de ikke så hva jeg gjorde.

Så stod vi i jordekanten på hver vår side, og kasta markeringer. Greia var å stoppe hunden på vei ut og be de søke til siden. Var veldig fornøyd med Carmen på denne øvelsen.

I neste runde ble det lagt ut en skjult for Carmen på samme sted. Jeg sendte henne, og på første forsøket prøvde hun seg utenom det våte området (tenk om en blir våt på potene sine!!). Ny utsending og hun var mer rett på. Stopp ved kanten av ”sivet”. Hun var jo overbevist om at hun nå skulle søke inni der på nytt, men jeg sendte henne videre ut, - noe som gikk fint.

Avslutta med å sende henne mot sivet og stoppe henne akkurat i kanten. Også dette adlød hun suverent og satt og kikka på meg mellom sivbladene. Så fikk hun søke den siste tennisballen.



Etterpå la vi ut på en øy på jordet og gikk i en rett linje, blant annet over et steingjerde. Så sendte vi hundene over gjerdet. Før vi gjentok dette kasta vi ut noe forstyrrelser i et buskas til side for linja, - hundene skulle altså fortsatt rett fram over steingjerdet.







Til slutt gikk vi ned på det neste jordet, som var fullt av noen prestekrage-lignende blomster. Stod et stykke fra hverandre og kasta enkelt og dobbeltmarkeringer.

Så gav vi oss, rett og slett. Det var fryktelig varmt og hundene pusta og peste.

Valpene så ut til å ha hatt det greit i bilene.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar