tirsdag 21. mai 2013

21.05 Nærsøk i skogen







Det er godt når en får gjort alvor av noe en planlegger, og det til og med blir veldig vellykka. Men, jeg får begynne med begynnelsen…

I dag var det tilbake på jobb etter fire dager fri. Petra sov som vanlig i bilburet, det ser ut som hun synes dette er helt greit. Først var hun i bilen en økt på 2,5 time. Det ble en meget kort tissepause, siden regnet bøtta ned, og hun helst ville inn i bilen igjen temmelig kjapt. Så ble det en økt på 2 timer.

På vei hjem tok jeg en tur til et drenert myrområde her på Ås. Det er veldig fint, med mose og lyng og en haug med grøfter av varierende størrelse, på kryss og tvers.

På vei inn i skogen fikk vi trent litt gå pent i bånd. Inne i skogen fikk vi trent innkalling og sitt og bli. Synes innkallingen sitter veldig bra nå, både på fløyte og med ”Petra, kom!”

Jeg opplevde noe helt nytt i skogen i dag, - ble nesten løpt ned av to rådyr! Jeg hadde akkurat latt Petra få lov å forsere en dyp grøft og måtte hjelpe henne å komme seg opp. Satt på huk i lyngen med Petra og holdt henne heldigvis i halsbåndet da det skjedde. Jeg hørte det kom noe løpende gjennom skogen i stor fart og rakk akkurat å tenke at det var bra jeg hadde kontroll på Petra for dette måtte være en stor hund.

Så var det altså ingen hund, men to rådyrbukker. Jeg tror i hvert fall det var bukker, - hadde bare et sekund til å kjønnsbestemme dem. På tre meters avstand løp de forbi, - i en vanvittig fart.

Lurer på hva som egentlig skjedde. For meg så det ut som den ene jaga den andre. De driver vel og sloss på denne tiden av året, da - hevder revir… Jeg tror seriøst de hadde løpt på meg, eller verre, Petra, hvis vi hadde sittet tre meter nærmere stien. Trodde ikke jeg behøvde være redd rådyr i skogen!!

Litt av en opplevelse. Har jo sett rådyr mange ganger, men aldri på tre meters hold, og det uten at de oppdaga meg. Det var nærmest vindstille og jeg satt jo på huk.



Etterpå var det hjem og hente Carmen til sykkeltur. Så fikk Carmen ligge i bilen og slappe av mens Petra og jeg tusla rundt på bensinstasjonen. Siden mobilen ringte, ble det til at jeg satte meg ned på en stein, med Petra ved føttene, og hun fikk bare forholde seg rolig mens jeg tok en prat med en venninne.

Petra og jeg gikk helt bort til begynnelsen av skogsveien ved jernbanen og trente kontakt og sitt og bli mens et par tog passerte. Det så ikke ut som hun la merke til togene i det hele tatt.



Etter et par avslappende timer hjemme bar det til skogs igjen. Hundene fikk vente i bilen, mens jeg gikk og la ut oppgaver til dem begge to. Det enorme jordet i nærheten var påbegynt pløyd i dag, men ikke i den enden jeg tenkte å trene. Ser en godt etter kan en skimte det pløyde området i det fjerne på bildet.

Jeg har jo tenkt mye på det jeg lærte på kurs hos Anna Lena Wendt om hvordan hun trener nærsøk med valper. Hun bruker vinden og legger ut tennisballer uten at de ser. Så går hun tur på rett side av vinden og lar valpene på egen hånd få ferten av apportene.

Jeg la ut et par vanlige tennisballer og to pelsballer til Petra. La de inni noe grankjerr eller under noe vissent gress, og var altså nøye med å sjekke vind.



Til Carmen la jeg ut et lite nærsøkeområde med et par dummyer. Tok ut Carmen først, kasta markering på jordet og sendte henne på søk. På andre runde med søk stoppa jeg henne og dirigerte henne på dummyen på jordet. Så fikk hun søke videre. Og til slutt fikk hun en dobbeltmarkering inn i tett buskas.




Så var det Petras tur, og dette var jeg skikkelig spent på. Vi tusla innover i skogen og hun slo umiddelbart på den første ballen. Jeg blåste nærsøk mens hun søkte. Skikkelig moro å høre på nesa hennes ”dunke”. En veldig karakteristisk lyd når de lukter intenst.

Og lykke at hun selv med noe så spennende som en pelsball, lykkelig kom rett hjem til meg. Hun hadde samme spontane hjemkomst på alle fire. Jeg oppmuntra henne til å klatre opp i fanget mitt og helt opp i ansiktet mitt. Masse kos og ros. Så lirka jeg ballen ut av munnen hennes, la den vekk, fikk henne til å sitte pent foran meg og hun fikk en godbit.

Ja, det var ikke lange økta i skogen, men veldig effektiv trening med bra kvalitet. Godt å utnytte oppholdsværet, siden det er meldt mengder med regn de neste par dagene.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar