lørdag 18. mai 2013

17.05 Søttende mai er vi så glad i, moro vi har fra morra til kveld!


















Ja, for søttende mai er en skikkelig hundetreningsdag! Fast antrekk for meg er skogsklær, og slett ingen bunad eller strøkne skjorter. Og jeg befinner meg langt fra tog og korpsmusikk.

I år hadde jeg treningsavtale i Sarpsborg. Og siden våren bestemte seg (eller kanskje det var sommeren, rett og slett?) for å slå til akkurat nå, så hadde vi DET været. Brått var det ikke bruk for verken stillongs eller hansker, men en måtte fram med solkrem og skyggelue.

Petra fikk ligge inne i bur hos Kari, mens vi holdt på ute på myra et par-tre, med fremmadsendinger og markeringer.

Det var vanskelige markeringer, siden det var flere terrengskifte, med overgang fast land-myr-fast land-myr-fast land. Pluss litt vegetasjon, så det ikke var så lett å se apportene.

Etterpå ble det avslapping på jordet, og lille Petra fikk være med. Det gikk over all forventning bra å ha henne løs sammen med Carmen og fem andre voksne tisper. Selv om et par-tre av dem gav henne tydelig beskjed om at de syntes det var greit hun holdt seg på avstand, ble ikke lille Petra noe satt ut av det.

Hun tusla rundt, fant pinner å leke med. Og til og med fikk hun til en dragkamp med Golden-Emma.




Ferden gikk videre til avtale om valpetreff på Ås - med en ganske nyankommet Golden-valp. Siden valpene ble litt heftige fikk de roe seg litt hver for seg.

Fikk mye å tenke på etter Carmens møte med de voksne hundene i dag.

Veldig interessant å observere hunders kommunikasjon seg imellom. Tenker på boka jeg leser for tiden - ”Shadow”, av Gunilla Wedeen. Hun er veldig opptatt av hva slags språk og kommunikasjon valpen lærer i valpekassa og hvor stor betydning tispa har som oppdrager.

Føler meg veldig sikker på at Petra har hatt en tydelig oppdrager i mor Sushi. Oppdretter fortalte blant annet at med de andre kullene hadde Sushi kasta opp mat til valpene, som de så fikk spise. Men, med dette kullet hadde tispa kasta opp mat, men ikke tillatt at de fikk spise. Tispa skjønte nok at valpene trengte litt stramme tøyler.

Og dette tror jeg at jeg får betalt for, f. eks. i sånne settinger som i dag, når Petra altså møtte voksne tisper.

Videre er Gunilla opptatt av at en hund ikke kan være underdanig og redd samtidig. Og at det derfor er veldig viktig at valpen lærer underdanighet, og svarer med dette i hundemøter, f. eks. når en valp møter en voksen hund. Petra ble altså ikke redd da hun møtte de voksne i dag, hun bare tok hintet om at hun måtte vise dem respekt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar