mandag 19. august 2013

19.08 Voksentrening og valpetrening

 

 
 

 
 
Før jeg dro på jobb i dag begynte jeg med en ny type trening med Petra - såkalt bakpartskontroll. Folk som jobber med lydighet og agility er sikkert mye flinkere til å tenke på sånne detaljer, men det er altså sånn at det er veldig vanlig at hunder ikke har noe bevissthet om at faktisk har en bakpart, - med bakben som følger med når de går.

Så, hvis vi skal forlange bevegelser av dem, som involverer at de må bevege KUN bakparten, så kan det være veldig lurt å trene inn dette helt bevisst. På en måte lære hunden at den har bakben.

Dette begynte jeg altså med i dag - med Petra. Tok fram langpanna til stekeovnen og lokka henne oppi der med en godbit. Dette syntes Petra var kjempelett, - ja hun rett og slett satte seg oppi der. Så, lurte jeg på hva jeg hadde som var mindre. Prøvde så vidt med en Lasagne-form, men det ble litt vel lite igjen. Til slutt fant jeg en firkanta og avlang plastboks - større enn Lasagneforma, men mindre enn langpanna.

Og her ble det litt mer utfordrende for Petra, blant annet fordi det var litt høye kanter, så hun sikkelig måtte løfte på bena for å få det til. Jeg nøyde meg med at hun fikk forbeina oppi og begava litt på bakbeina på utsiden av boksen. Så får vi gå videre med øvelsen etter hvert.

I lunsjen fortsatte jeg prosjekt klikkertrening på opptak av dummy. Skifta over til en mindre dummy. Og da virka det som om opptaket ble bedre, - hun plukka den riktig opp fra bakken, uten stamping. Det KAN jo ha vært tilfeldig. Også her må vi bare fortsette å utvikle øvelsen.

 





På ettermiddagen gikk turen av gårde til avtale om trening av de voksne hundene før kveldens ukentlige valpetrening.

Og, du verden for en trening av de voksne, - virkelig superbra! Vi var tre stk som bytta på å skyte med hagle med adapter og 9 mm skudd. Skytteren gikk altså først (med egen hund ved siden) oppover en sti i skogen. De andre to fulgte på rekke bak. Så ble det skutt og kasta dummy. Den hunden som gikk finest fot av de tre (inkludert skytterens) fikk hente. Alternativt fikk en av de tobente hente, hvis ingen av hundene gikk bra nok.

Carmen var skikkelig het. Tyst, men utrolig på, og hun kobla veldig kjapt at skytteren var interessant. Leste kroppsspråket til den som skulle skyte, og skjønte når vedkommende gjorde seg klar.

Etter hvert gikk hun ganske fint fot, MEN utfordringen er når vi har stoppa opp og kastet går. Carmen kunne være god på å stoppe opp ved siden av meg og stå stille, men i det kastet gikk, var det veldig mange ganger at hun tok noen skritt fram, inntil en hel hundelengde, faktisk.

Sånt blir det ikke belønning av, så hun måtte stå over alle kast hvor hun avanserte. Så var det også heldigvis tilfelle da hun stod i ro ved siden av meg. Det hjalp å legge til et ”fot” i det øyeblikket det ble kasta.

Håper er å få til flere sånne treninger framover, og få rett og slett mengdetrening på det å gå etter en skytter. Få avdramatisert dette!












Etter en drøy times trening med de voksne, var det tid for valpetreningen. Vi var på et hestebeite i dag. Er jo greit å gjøre noe annet enn bare å være på en asfaltplass eller plen også, men rett og slett i skogen.

Valpene fikk prøvd seg på å gå pent i bånd, inkludert litt møtetrening og også gå sikk-sakk gjennom linja.

Sitt og bli på linje fikk vi i hvert fall til lenge nok til å få tatt bilde. Også trente vi sitt og bli ved fot, mens det ble lagt ut en dummy og en tennisballet par-tre meter foran dem.

Akkurat dette med å kunne forholde seg kult til tennisball, konstaterte jeg med glede at Petra kan. Det lille jeg har gjort av å legge ut og kaste, for så å gå fra, har tydeligvis avdramatisert dette for henne. Og jeg tenker at sånn type trening er det viktig å være i gang med nå. Om en ikke kaster så mye enda, så er det fin trening å legge ut flere apporter rundt hunden, og den skal fortsatt bare sitt og bli.

Vi hadde en runde med innkalling hvor en av de andre var fristelse, - med å ha tennisball i hånda. Dette var vanskelig syntes Petra, så jeg gikk inn og korrigerte én gang. Men, så kom hun fint når jeg ropte på henne, på tross av fristende søster og fristende tennisball.

På slutten holdt vi på med litt nærsøkeøvelser i hvert vårt hjørne av beitet.

For øvrig testa jeg ut apportering av dummy med Petra. La den i noe halvhøyt gress. Kunne ikke helt se hva hun gjorde, men hun brukte litt tid på opptaket. Og bare den skjevt.

Grei nok kvittering, det! Da må vi bare fortsette med klikker-treningen.

Fornøyd med dagen i dag, - har fått trent på viktige ting med både liten og stor.



 

 

 
 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar