mandag 19. august 2013

18.08 Mens vi venter på at kornet skal treskes….






I dag holdt Yr hva de lovet. Plaskregn på formiddagen og etter hvert bedre.

For en sjelden gangs skyld var det ikke noen avtaler på programmet på dagtid. Så, dermed ble det filmtitting, med begge hundene i sofaen, mens regnet øste ned.

Dvs Petra fikk et par-tre økter med innetrening (med Carmen i et annet rom). Vi trener fot-posisjon. I tillegg trener vi riktig grep på dummyen. Jeg har nemlig funnet ut at lille Petra har et aldri så lite problem hva gjelder apportering: - hun vil gjerne bruke forbena til å ”kaste seg over” apporten.

Dette skjer som regel ikke på tennisball, selv om det KAN skje der også, hvis ballen ligger åpent og sånn at den kan trille bortover. Men, på dummy er det mer sannsynlig med denne atferden.

Dermed har jeg funnet ut at jeg må trene opptak separat, og med klikker. Jeg har jo allerede brukt litt tid på å ”klikke henne inn”, altså klikke og gi godbit.

I dag starta jeg opp med å holde dummyen foran henne og klikke når hun grep den riktig. Så senka jeg dummyen lavere og lavere mot gulvet. Når jeg til slutt holdt den helt nedtil gulvet, så kom atferden med forbeinsbruk fram. Så, der går altså grensa foreløpig.

Det var interessant å observere henne. Mens hun ganske kjapt grep dummyen når jeg holdt den foran henne, så måtte hun tenke veldig før hun skjønte hva hun skulle gjøre når den var nedtil bakken. Hun satt og tenkte og tenkte, før hun til slutt tok feil beslutning og krafsa med forbeina. Og da ble det jo ikke noe klikk og godbit.

Vi får jo bare fortsette med denne skritt for skritt treningen. Det som i hvert fall er helt sikkert er at Petra syntes det var moro med trening, og hun ble veldig sliten etterpå.

Med sliten Petra i bur og med webkamera installert, var det tid for en to timers treningsøkt med Carmen. Planen var å gå fot til hun ble helt rolig og kul og så gi henne noen apporteringsoppgaver.

Vi gikk i vei på stier gjennom skogen. Og etter ca en halvtime fikk hun sin første apport. Da hadde jeg kasta flere hvor hun avanserte i foten sånn at jeg måtte hente dem selv. Håper hun skjønner sammenhengen!

Vi kom til slutt fram til et litt åpent skogsområdet, hvor jeg la ut dummyer til høyre, venstre og ut ift et tenkt midtpunkt. Så fikk hun sitte på avstand og se på at jeg kasta dummy i været ved det nevnte midtpunktet (på andre siden av en stamme). Jeg plukka inn dummyen igjen, sånn at det ikke var noe der.

Så kunne jeg sende henne rett fram, stoppe henne og sende videre til en av de tre. Gjorde denne øvelsen i diverse varianter. Blant annet sendte jeg henne ut, stoppa henne og kalte hjem igjen, og med tennisballbelønning bak meg for belønning av kjapp hjemkomst.

Carmen var flink til å stoppe. Og etter en liten diskusjon på ”venstre” var hun flink på side dirigering. Men, vi må nok fortsette med side-dirigering, for dette var ikke godt nok.


Så gikk vi fot hjem igjen, langs veien denne gangen.

Hjemme igjen ble det en ny runde med detaljtreningen med Petra.

På kvelden dro vi av gårde til avtalt trening. Jeg var litt tidlig ute, sånn at jeg rakk en runde med Petra og fremmadsending. Nå, som jeg altså har blitt oppmerksom på denne forlabb-bruken på dummy, så må jeg jo innrømme at jammen har hun tendens på tennisball også. Men, det er hvis det ligger åpent og ballen kommer i bevegelse.

Konklusjonen er at jeg kun kan bruke tennisball når jeg får lagt den sånn at hun må ned i vegetasjonen og at hun ikke får satt den i bevegelse. Vil jo ikke at hun skal få mengdetrening på å stampe på apporten.

Vel, så var det Carmens tur. Vi som trente hadde hver vår ting vi ville trene på i dag, så vi hjalp hverandre. Carmens tema var fot og Humlas tema var å skjerpe seg på markeringer. Vi gikk til det nye hogstfeltet og kasta for hverandre.

Jeg gikk altså walkup alene med Carmen mot kasteren. Som kasta når jeg hadde fått gått litt. Så fikk Carmen hente hvis hun gikk fint. Hvis ikke fikk kasterens hund hente.

For øvrig markerte Carmen suverent på de hun fikk hente.

Så kasta jeg markeringer til Humla. Hvis hun ikke var kjapp nok med å lokalisere den snappa jeg den foran nesa hennes. En kunne formelig se hvordan hun skjerpa seg etter hvert.

Fikk også gjort et par stopp og nærsøk med Carmen. Jeg la ut to små dummyer i hver sin kvisthaug uten at Carmen så det. Så ble det kasta markering i rett linje og lenger ut ift kvisthaugen, og jeg passa på at det ble riktig ift vind, - altså at hun IKKE kunne få tatt ferten av dummyen i kvisthaugen.

Sendte henne mot markeringen, men stoppa henne underveis og ba henne søke. Så fikk hun hente markeringen etterpå. Hun var veldig flink til å stoppe, faktisk.


Veldig fornøyd med de to treningsøktene med Carmen i dag. Vi må bare ni-jobbe med detaljene nå et par uker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar