torsdag 31. juli 2014

26.07 Kenneltreff for Petra dag 1
















Ja, det ble altså en kort natt, og uten den helt gode søvnen. Men, det var jo bare å stå opp og hilse på gjengen. Flere av de andre kursdeltagerne var så heldige at de hadde sengeplass inne i huset til oppdretterne, og mange bodde i campingvogn ute på enga.

Kjente igjen en del ansikter fra i fjor, selv om jeg er urdårlig på det å huske navn.

Vi ble delt i to grupper, den ene gruppa skulle ha Karina og Håkan som instruktører og den andre gruppa den innleide Frederik Lindstrøm fra Reedsweeper. Så blir det bytte av instruktør på søndag.

Min gruppe hadde Karina og Håkan i dag. For øvrig var tre av Petras kullsøsken på min gruppe.

Litt prat ble det selvsagt i løpet av dagen, og Håkan minna oss på at det er unaturlig for en hund å være apportør etter valpestadiet. Da er det mer naturlig å beholde byttet selv.

Videre ble det snakk om viktigheten av å skape instrumentet for ro i hverdagen, selv om vi ikke opplever å ha bruk for det. Da kan vi nemlig ta fram igjen kommandoer og kroppsspråk som hunden gjenkjenner og forbinder med å roe seg ned – den dagen vi kommer ut i stressende miljø. Dermed har vi verktøyet klart når vi kommer på «tivoli».

Påminnelse om å si «marker» ved kast når dummyen er i lufta, - for å innøve et verktøy vi kan ta i bruk. Dette kan vi bruke senere i hundens liv de gangene den trenger påminnelse om å følge med.

Vi var i et skogsområde i dag, - heldigvis mye skygge. Stilte opp på linje, gikk fot, hadde sitt og bli. Det ble kasta markeringer.

Selvsagt veldig viktig at vi selv markerer. Ikke at vi skal styre en så ung hund, men vi må vite hvor dummyen er, så vi kan ta en riktig beslutning på NÅR vi evt skal avbryte hundens leting og kalle hjem/ta oppgaven på nytt. Skape oss en «korridor» i terrenget som vi synes det er akseptabelt at hunden er innafor.

Jeg brukte ballen da Petra skulle apportere, og fikk som forventa kommentar på det. Opptak og avlevering funka bra, men jeg skal være enig i at det ble et tilleggsmoment og surr ifm avlevering av tennisballen igjen. Selv tenker jeg at jeg kan variere om hun får eller ikke får ballen. Variere belønningen, ikke bare fjerne den.

Vi fikk prøve oss på et nærsøksområde. Sende hunden, stoppe og søk. Jeg fikk kommentarer på at jeg var litt vel kjapp etter stoppen med å be henne søke. Ja, dette er jeg jo klar over at jeg har lett for å gjøre feil på, men trenger stadige påminnelser – om å bruke litt mer tid.

Her slapp hun apporten ved synet av tennisballen. Ja, det kan selvsagt skje, men jeg har fortsatt tro på å variere dette med tennisball-belønning.

Petra hadde en runde med avstikking. Og da er det vanskelig å få tak i henne ved å bli sint, brøle og gå etter henne. Hvis jeg derimot er nøytral og kaller henne inn, kommer hun jo. Dermed er det vanskelig å få korrigert den type atferd når hun allerede har lyktes med å komme seg unna foten.

Vi hadde en runde med markeringer over en liten haug, sånn at nedslaget var skjult. For Petras del gikk det litt tid fra kastet til hun ble sendt på denne oppgaven. Hun gikk fint og rolig ut, og ble fint i søk i området. Dessuten kom hun i full fart hjem. Denne gangen lokka jeg bare med ballen, og la den ned i lomma igjen for så å gi henne godis.

Vi fortsatte med walk up. Jeg prøvde å bli litt kulere med Petra i vente-situasjon. Altså heller vise selvsikkerhet og «jeg forventer at du blir sittende» enn å i full fart få på henne kobbel, nervøs for at hun skal stikke avgårde.

Nok en gang ble det kasta dummyer på andre siden av haugen, denne gangen fra den andre siden. I tillegg var det kast i motsatte retning. Så veksla vi på at hundene gikk til den ene og den andre siden av linja.

Petra hadde en nydelig avlevering her.

Etter lunsj var vi i en litt annen del av skogen og temaet var dirigeringer. Karina satte opp hvite gjerdestolper med et bånd festa øverst, sånn at vi kunne se vindretningen.

Vi var to og to ekvipasjer som var framme. Så fikk vi gå fot sammen fra stolpe til stople og det ble skutt og lagt ned dummyer ved stolpene. To stod på rad langs en traktorvei, og en stod på den andre siden av veien.

Vi ble oppfordra til å vise dirigeringstegnet i det dummyene ble lagt ned, for å betinge dette til senere bruk.

Først ble hundene sendt på den nærmeste. Når dette stedet var tomt skulle vi sende til den samme stolpen, men stoppe dem og sende til venstre. Da ble det altså over terrengskiftet/veien. Lurt å fortsette å holde hånden til sidetegn samtidig med at hunden forflytter seg bortover.

I neste runde sendte vi på nytt fram til den nærmeste. De skulle få lete litt før vi blåste stopp. Så skulle de videre ut til den ytterste.

Da det ble Petras tur fikk hun være løs hele tiden og oppførte seg fint rundt fot. Ingen tendens til å stikke avgårde. (Den gule lille hunden MÅ jo begynne å bli sliten etter hvert…!)

Jeg skjerpa meg litt for å bli lugn også ifm avlevering og at hun etterpå skal sitte rolig foran meg med kontakt. Og hele stemningen forbedra seg, i hvert fall der og da. Det er vel noe med å «gi slipp på» alle de erfaringene jeg har med gale-Petra som spurter rundt i terrenget og virkelig overbevise meg selv om at joda, hun KAN sitte pent foran meg uten å stikke av…!

Da jeg sendte henne ut for andre gang, stoppa hun fint på signal, men ville heller søke videre der hun var enn å gå til venstre. Så, jeg fikk gå ut og vende henne med nesa ut dit hun skulle og peke. På neste forsøk hadde hun skjønt oppgaven.

Og til slutt skulle hun altså helt ut. Hun stoppa ved den første pinnen og snuste litt, men stoppa flott på mitt signal. Og gikk fint å få videre ut.

Tips når det gjaldt sidedirigering var å trene langt, eller rettere variere på lengden. Og også variere på terreng. Begynne med høy motivasjon (kast/skudd) og så minske motivasjonen etter hvert. Ved endring av terreng bør en «begynne på nytt» med høy motivasjon, for så å minske den.






En lang og varm dag var over, og jeg rakk et bad og litt trening med Carmen, en dusj for meg og litt rydding i bilen, samt å stikke bortom å kikke på de andre som holst på med "kanonball"  for hunder. Så var det var tid for felles grillmiddag. Alle hadde med grillmat selv, og vi grilla på noen store utegriller.

Nok en gang overnatta jeg på luftmadrassen min i undervisningslokalet, denne gangen med begge hundene inni bygget sammen med meg.
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar