torsdag 10. juli 2014

07.07 Holde seg i området



Inspirert av helgens prat om dette med to slags søk, og det å kunne lære hunden å holde seg i et område, hadde jeg en plan for ettermiddagens trening.

Først sykkeltur - 5 km med Carmen og en mil med Petra. Det var så godt som oppholdsvær da jeg sykla. Ja, det har jo vært så lang periode med penvær at det var skikkelig uvant når det kom et realt regnvær på dagen. Heldigvis ble det ikke noe av tordenværet de hadde meldt.

Etter sykkelturen fikk Carmen vente hjemme mens Petra og jeg tok oss en tur ut i nærområdet. Først gå fot til et sted i skogen. Petra var superhektisk i starten , men lugna seg ganske kjapt.

Fremme i skogen fant jeg meg et område med litt småkratt og lyng, som var lett å atskille fra terrenget rundt, - kanskje noe sånt som 15-20 kvadratmeter stort.

Ideelt sett skulle jeg skutt i bakken med startpistol og laget kruttrøklukt og på den måten vitra inn området. Men, det er jo ikke bare å skyte hvor som helst…, så jeg nøyde meg med å gå rundt og tråkke og ta på terrenget, og slepe en dummy langs bakken.

Mens jeg holdt på med dette fikk Petra sitt og bli midt i området. Jeg gikk altså rundt henne på forskjellige kanter og vitra inn området. Så la jeg ut en dummy, sånn at hun fikk raskt funn og raskt skjønte oppgaven første gangen hun prøvde.

I neste runde var området tomt, men jeg snek ut en dummy når jeg syntes hun hadde jobba fint lenge nok. Gjentok dette et par-tre ganger.

Jeg synes hun var veldig flink til å søke konsentrert i området. Hvis hun tok til bena og bevega seg utenfor, korrigerte jeg med stemmen. Altså ikke noe blåsing av stopp og innkalling. Bare “nei, dette er feil”, - og da kom hun inn til området igjen når hun hørte stemmen min.

Så fikk hun et stoppblås og så nærsøk igjen.

Helt på slutten tenkte jeg at jeg måtte teste ut hva som skjedde ved en forstyrrelse. Så, jeg kasta en dummy et stykke på utsiden av området (men plukke den opp igjen) mens Petra fikk sitt og bli inne i området. Så fikk hun beskjed om å søke. Det som var fascinerende var at Petra overhodet ikke viste noen interesse for å ville løpe til forstyrrelsen. Hun holdt seg kun innenfor området hun alt hadde lett i noen ganger.

Meget fornøyd med frøken gul ble det en ny transportetappe og fot hjem.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar