torsdag 31. juli 2014

25.07 Fredag i Hemsedal og reise videre til Sverige










Morgenen i dag ble brukt til å pakke bilen, siden jeg skulle avgårde samme ettermiddag på kenneltreff.

Carmen var første hund ut i dag og vi var på samme sted som jeg hadde kurs med Gjøtterud i fjor – ved et lite vann. Vannet var enda mindre i år, pga det langvarige tørre været.

Dagens tema var iganger – få hunden til å gå rett ut i vann der vi peker. Altså ikke la de gå langs vannet og velge selv hvor de skal gå uti. En kan trene konkret på dette ved å starte nærme og gå lenger og lenger fra. Legge på forstyrrende kast til siden og fortsatt forlange at de skal gå rett fram og ut i vannet.

Så gjorde vi litt samme type øvelse som vi gjorde med unghundene i går. Altså at det ble kasta lenger og lenger ut på vannet. Medhjelperen gikk langs vannkanten og kasta på en linje parallelt med vannkanten lenger og lenger fra der hunden ble sendt ut. Viktig med timingen her – kaste ut på rett sted like før hunden er framme ved dummyen.

Dette kan en utvikle ved etter hvert å kaste ut blinde, og også variere på om en kaster enda lenger ut enn den de sist henta eller en kaster nærmere hunden. Uansett skal de jo gå uti og på vårt signal og så fortsette å svømme til de finner.

For å lære de til å kunne ta imot en oppmuntrende bekreftelse fra oss, kan vi legge på denne «kommandoen (ut, gå osv) i det de gjør riktig, altså svømmer i full fart utover. Når dette er innlært kan en ty til det som en hjelp når det IKKE går så fort avgårde. Altså programere hunden på kommandoen, ikke begynne å bruke det når det går dårlig.

Bra med medhjelper når vi trener vann, siden vi ikke kan svømme etter dem og korrigere eller hjelpe.

Hvis en har et lite vann å trene på, kan en legge opp med «klokka» - altså at en har oppgaver i fire retninger – legge de ut i vannkantene. Trener en unge hunder kan de få tennisball som belønning på stopp på vann.

Akkurat som på land må en være klar til å «handle» hunden – gjerne stå med sidedirigeringstegnet klart i det en blåser stopp, f. eks.

Vi trente styring på vann med én og én hund og tennisballer. Det ble veksla på kast rett fram og til siden. Hunden ble sendt ut, stoppa og vinkla, valg av hvilken ball utfra hva føreren kunne se at hunden forventa.

NB! Viktig å huske på at en gul tennisball på vann ikke synes like godt for hunden som den synes for oss.

På unge hunder kan en innarbeide et område på vann med gjentatte kast. Så f. eks kaste ut en sten/sende blindt ut dit, stoppe og kaste belønningsball til siden.

På slutten stod vi alle på linje langs vannet og det ble kasta diverse tennisballer. Hundene skulle gå ut i akkurat der vi sa, samt ta den ballen vi valgte.

Helt til slutt fikk én og én hund jobbe med å øke avstanden og forsere terrengskifter på vei til vannet og fortsatt gå rett fram og uti der de hadde gått ut i på kort avstand. Det ble kasta ut ny ball når hunden var på vei hjem, sånn at utsendingene ble blinde/ til et minneområde.

NB! Det kan være nyttig å lære seg å handle en hund en ikke ser. Dette skjer ofte på A-prøver og jakter. Kunne kommandere hunden stopp, gå, innkalling, sidetegn eller nærsøk uten å se den.

 

 





Ukas siste veksling – tilbake til hytta og henta Petra som hadde vært innesperra bak kompostgrinder.

Vi hadde vanntrening med ungdommene i dag. Begynte med å etablere to områder, - ett på en øy og ett på land på andre siden av et smalt sund. Vi skulle selv stå ganske langt opp i bakken, sånn at hunden måtte løpe ned til vannkanten og legge på svøm. Etter at områdene var blitt etablert, ble det kasta en dobbeltmarkering.

Petra strevde litt med den på øya, hun svømte langs kanten så langt at hun nesten kom til land på den andre siden. Dermed tok jeg henne inn og sendte på nytt. Da lå det altså flere der, men hun bytta heldigvis ikke.

Den på land gikk fint, og også dobbeltmarkeringen klarte Petra bra. Og fine avleveringer fra vann.

I neste runde var begge blinde, men altså på de etablerte/kjente stedene. Dette gikk flott med Petra.

Så fikk ungdommene prøve seg på å skulle rett ut på vann, mellom de to landområdene. Dette fikk vi til ved at det ble kasta dummyer lenger og lenger ut. Jeg måtte jobbe litt med Petra så hun ikke skulle svømme videre ut med dummy i munnen, men hun hørte på meg etter litt overtalelse.

Lenge svømte hun rolig og pusta fint, men på det siste kastet kunne vi se at hun sank lavere og lavere ned i vannet og svømte tregere og tregere med hodet mer og mer på skakke. Jeg innså at hun nærmest holdt på å drukne! Heldigvis hadde hun vett til å slippe dummyen før hun forsvant under, og instruktøren fikk lokka henne inn på land. Huff, så skremmende!!

Litt voldsom avslutning på kurset med Petra, altså, men hun var vel rett og slett både fysisk og mentalt veldig sliten.

 

---

 
For hundenes del tror jeg det possa ypperlig med en kjøretur på 67 mil i bilburet i aircondition. For meg, derimot var det selvsagt fryktelig slitsomt etter en full kursdag og skulle kjøre bil i 9 timer.

Jeg skulle altså videre på kenneltreff med Petra, og fikk dessverre ikke med meg avslutningen på Hemsedal, – lørdagens WT og festmiddag. Men, sånn måtte det bli når kenneltreffet kolliderte med Hemsedal.

Jeg kom fram til Flen rundt 01 på natta og «campa» i undervisningslokalet på luftmadrass.
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar