mandag 14. april 2014

14.04 Takayama - 800 meter over havet

Ja, nå er vi altså skikkelig til fjells. Ryokan som vi bor på ligger på 800 meter over havet. Husverten kunne fortelle at her kan det bli ned i 10 minus og en meter snø om vinteren. Faktisk ligger det fortsatt igjen noen snøfonner. Byen Takayama ligger på 6-700 meter, også er det fjell i området som er på over 3200 meter. En ganske så naturskjønn del av Japan.

Vi spiste frokost kl 08 i dag, og fikk nok et herremåltid. Så viste det seg at husverten var så grei å skysse oss fram og tilbake til byen ikke bare en, men to ganger i løpet av dagen. Først dro vi altså ned på formiddagen for å være der hele dagen - og hadde avtale om å bli plukka opp igjen kl 17.

Været var nydelig, og det var fullt av folk. I følge husverten var det svært sjeldent med så godt vær på disse tider, som regel pleide det å regne. Denne matsurien, festivalen, er blant de mest kjente i Japan og drar masse folk. Så den vanlige befolkningen på 50.000 innbyggere blir til det mangedobbelte disse dagene.

Vi gikk rundt i byen og kunne se "garasjene" til de berømte "flåtene". Eller rettere sagt kjærrene med tårn på. Altså disse som dras rundt i gatene når det er festival. Selve flåtene var samla på en åpen plass i byen. Og her var det "show" med dokketeater og musikk fra toppen av dem.

Ikke lett å finne ledig sted på noen restaurant i sånt et folkehav, men vi klarte faktisk å dumpe inn på noe som nærmest så ut som en finere fransk restaurant. Vi så bare ett menneske der inne, - kokken var visst både serveringspersonale og oppvaskhjelp. Bestilte "set menu" og fikk blant annet smake det berømte kjøttet deres. Og for andre gang (i løpet av ca 40 måltider på restaurant på turen) fikk vi utdelt kniv og gaffel. VI har jo nå blitt så vant til å spise med pinner at det kjentes helt merkelig å skulle spise med kniv og gaffel.

I gatene gjorde handelsstanden seg klar til kveldens storinnrykk, - massevis av boder med alt fra spunnet sukker og kandiserte epler til risboller og salt kjeks.

Det som derimot glimret med sitt fravær var blomstrende sakura. Eller dvs - den er så vidt kommet igang. Ligger altså et par uker etter f. eks. Kanazawa, men vi er jo som sagt høyt til fjells, med senere vår.

Kl 17 bar det tilbake til ryokan til enda et fantastisk måltid. Så ble vi kjørt tilbake til byen for å oppleve festival-paraden, hvor de altså kjørte alle "flåtene" rundt i byen. I tillegg var det opptog, musikk og dans. To og to menn inne i en kostyme og med en maske som så ut som et slags fabeldyr - blanding av drage og løve? Veldig tett av folk på fortauene og ikke så lett å få tatt bilder.

Nok en gang henta husverten oss på avtalt sted, denne gangen med enda et par gjester i bilen. Et par jenter fra Island, faktisk. Opp i fjellet igen til vår siste natt på ryokan. Og siste natt før Tokyo.

Nå går vi inn i siste etappe av denne reisa. Tilbake til Tokyo blir litt som å begynne på hjemreisa....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar