søndag 13. april 2014

13.04 Langt ut på landet i Takayama

Idag var det tid for eventyr...vi forlot det travle og urbane Kanazawa sånn ved lunsjtider og tok tog til Takayama, med ett togbytte underveis. Det var bare 6 minutter fra Kanazawa-toget kom til Toyama til toget til Takayama gikk videre. Litt "giri-giri", som japanerne sier. Knapt med tid.

Det KUNNE ha gått helt greit hvis bare informasjonen om heis og tilgang til perrong 1 (hvor toget vi skulle rekke gikk ifra) hadde vært litt bedre. Men, vi stressa litt med å finne riktig vei å gå for å komme oss til perrong 1. Endte med å halvløpe ned en trapp MED koffert, siden perrongmannen stod klar til å vinke toget avgårde.

Litt høy puls, altså, men vi kom oss om bord på rette tog og fant plassene våre. Vogna var helt påfallende full av utlendinger. Jeg så vel knapt japanere. Mange andre enn oss som skulle opp i fjelheimen på Matsuri (festival).

Toget kjørte gjennom et vakkert landskap, med snødekte fjell i horisonten. Etter hvert var det faktisk snøfonner langs husene vi passerte. Litt andre klimatiske forhold her, altså, enn de vi har møtt så langt. i følge værmeldingen skal det bli 0 grader i natt, så det er bra jeg ikke har sendt alt ulltøyet hjem til Norge. Vi fikk for øvrig litt assosiasjoner til Norge av å se på landskapet - og snøen.

Ute av toget kunne vi konstatere at vi hadde kommet til en by ned et yrende liv. En liten turistinformasjonsbu var det første som møtte oss når vi kom ut av stasjonsområdet. Vi tok med oss et kart,  handla litt i dagligvarebutikken og fant oss en drosje. Drosjesjåføren var veldig i tvil om han virkelig hadde forstått det  riktig hvor vi skulle, - om det var riktig ryokan (japansk stil overnatting) - dette som lå 12 km på utsiden av byen. Han syntes nok det hørtes for øde ut til å være sant. Men, etter å ha kikka på adressen nok en gang, konkluderte han med at vi virkelig skulle til denne øde plassen.

Ja, vi var helt klart var for sene med å bestille overnatting til Takayama, - akkurat som vi var med Kyoto. Når de har sin vårfestival her, skal jo "alle andre" hit også. Så, dette øde ryokan var alt vi klarte å finne på nett når vi satt hjemme i Norge og skulle bestille for over 3 måneder siden. Vi hadde rett og slett valget mellom å bo langt utenfor sentrum, eller ikke dra hit i det hele tatt.

Sjåføren kjørte avgårde, og ganske snart var vi langt utenfor folkeskikken, - oppover i dalen. Så ble vi sluppet av og meldte vår ankomst i gangen på overnattingsstedet med et "gomen kudasai". Ingen reaksjon i starten, men etterhvert dukka det opp noen folk,  mor og sønn, kunne det se ut som. Akkurat som på forrige ryokan, hadde de ikke helt fått med seg at vi hadde bestilt to rom, men det var visst ikke så mange andre gjester, så det gikk uansett greit.

Her består rommet av kun et soverom. Felles do og bad, - på forrige ryokan hadde vi eget do og en håndvask. Reisefølget mitt har fått det største rommet og hun har faktisk en "kotatsu" hos seg - et bord med en varmekilde under. Så ligger det pledd oppå   bordet, slik at en kan sitte rundt bordet med bena innunder pleddet. Oppå pleddet igjen ligger en plate, sånn at bordet kan brukes f eks til måltider.

Middagen skulle serveres kl 18, fikk vi beskjed om, og var ganske spente på hvordan den ville bli... Den ble servert på et rom nede og viste seg å bli helt fantastisk! Rå fisk, tempura (frityrstekte grønnsaker), misosuppe, grilla fisk, kjøtt og bønnespirer som ble kokt på bordet foran oss, scampi, bleksprut, den sedvanlige melkepuddingen, og faktisk jordbær til dessert.

Det virker som vi er de eneste gjestene her, og vi hadde badet for oss selv. Du verden, så varmt vannet i badekaret var!! Vi måtte rett og slett på ekte "utlendingvis"  feige ut ved å helle ut varmt vann og helle på kaldt vann. Følte meg gjennomvarm tvers gjennom etter noen minutter i det badekaret.

Bortsett fra bekken utenfor er det helt stille her. Ganske så deilig etter all lyden vi har vært "utsatt for" siden vi kom hit til landet.

Og til slutt i dag en liten smakebit fra informasjonsbrosjyren vi fikk utdelt da vi kom: "Please inform destinations tomorrow because you send it to the high mountain. The bath is the first floor left depths"


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar