torsdag 28. juni 2012

26.06 Oppstart valpekurs






Jammen er det gøy å sette opp Apporteringsforberedende valpekurs til høsten og vi får 10 påmeldinger før sommeren! Lover godt for rekrutteringen.

Siden det er nærmere to måneder til kurset begynner på ”ordentlig” fant vi ut at det var lurt å samle deltagerne til en oppstartsamling i skogen. Åtte av de 10 ekvipasjene hadde anledning til å bli med, og vi møttes i Rygge for litt tips og råd før sommeren om lure og ikke fullt så lure ting å gjøre de neste par månedene.

Vi begynte med å sitte i ring på stolsekkene på parkeringsplassen og ta en presentasjonsrunde. Snakket deretter litt om dette med å gå pent i bånd, og oppfordra folk til å la hundene gå i sele ut i skogen, siden det ble litt vanskelig for så unge hunder å skulle gå pent i bånd i en ukjent flokk.

Så var det å lage seg en stamplass, før vi tok en liten runde om fløytesignaler. Alle fikk prøvd seg på en innkalling og et nærsøk.

Lydighet var også et tema vi tok opp - at det viktigste de kan trene på i sommer er innkalling, bli og fot. Videre dette med passivitet og ro, og hvordan reagere på lyd.

Gode vaner for hunden, og viktigheten av at eieren er den som tar initiativ,

Så snakka vi litt om hvordan vi gjør det når vi går tur. Jeg presenterte en av mine kjepphester, - nemlig at jeg IKKE har noe tro på et tur-regime som betyr at vi slipper hunden løs og lar den rase rundt i skogen. Jeg mener at en hund skal gå pent ved siden av oss når vi går tur, enten den er løs eller i bånd. Så får en jo tilpasse om den bare skal gå pent eller faktisk fot.

Selvsagt må den få løpe løs innimellom, men da mener jeg det er viktig at vi slev står i ro.

Vi prata også om dette med å la hunden gå med langline på slep i en periode i oppveksten, slik at vi får inn gode vaner på aldri å kunne ignorere vår innkalling (vi får jo så lange ”armer” med langline!).

Hva gjaldt apportering understreka vi at dette er noe en må være forsiktig med - jo hetere og yngre hund, jo mer forsiktig. Det er IKKE det de bør trene på i sommer, mye viktigere å fokusere på ”basic”.

Men, avlevering er jo fint å trene, også i fm alle mulige hverdagssituasjoner når hunden finner ting og tang den bærer på.
Helt til slutt tok vi en liten test med vilt. IKKE fordi vi skal sette i gang med apportering, men bare fordi det var interessant å sjekke ut hvordan hundene håndterte vilt. Det var artig å se så forskjellige de var. Noen var spontane på opptaket, andre trengte en del oppmuntring. Også så vi eksempler på alt fra dårlig grep til bytteforsvar.

Heldigvis brukte vi langline, så det var ingen av hundene som fikk anledning til å stikke av med viltet.

Det var for øvrig særlig en hund på syv-åtte måneder som imponerte med spontant opptak, rett hjem og flott avlevering!

En utrolig vellykket dag i skogen!

Nå har vi oppretta en FaceBook gruppe for de ti deltagerne og oss to instruktører, så har vi mulighet til å kommunisere litt i løpet av sommeren, fram mot kursstart. Blir spennende å følge denne fine gjengen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar