tirsdag 22. januar 2013

19.01 Kurs i mental- og tanketrening og peak performance dag 1








I dag var det 15 blå, akkurat som det var meldt. MEN, vi lar oss ikke skremme av noen kuldegrader.

Vi var to stk som møttes kl 09 og la ut noen områder på en diger myr. Vi hadde avklart med grunneier å få bruk området og parkere på gården deres.

Kl 10 kom de andre og vi gikk ca en km til treningsområdet. Folk og dyr var godt kledd. Carmen gikk i fleecedress og regndress og hadde også på seg sine røde fleecesokker. Nok en gang fikk jeg bekrefta at hun bør ha et annet type dekken for slike kalde dager, - noe hun kan bevege seg mer ubesværet i.

Siden det var kaldt var det selvsagt et poeng å holde seg i bevegelse. Vi fikk til et bra opplegg, hvor vi veksla på å kaste for hverandre og sende hundene til områdene. Ofte flere i arbeid samtidig, og bevega oss rundt til områdene.

Det var ganske vanskelig for hundene å markere, siden dummyene forsvant litt i snøen og i det ujevne underlaget på myra.

Bra trening for Carmen å bli sendt på skjulte, og få til rette linjer.

Vi avslutta med et søk hvor vi sendte ut alle fem hundene. Noe som var litt utfordrende for dem. Carmen syntes nok det ble litt heftig med så mange andre hunder ute i feltet og kom tilbake et par ganger uten funn, men så klarte hun å konsentrere seg. På slutten mangla vi to dummyer, så da fikk hun lete litt alene, og da gikk det greit.

En flott trening, og vi var faktisk ute i over tre timer i sprengkulda før vi gav oss.

For meg og en av treningskompisene gikk turen videre til kurs på Antrozoologisenteret her på Ås. Siden hun kom langsveis fra skulle hun overnatte hos meg. Hunden hennes fikk være igjen i heimen sammen med Carmen - dvs de fikk være på hvert sitt rom. Siden de var ganske gode og slitne etter treningen, så det ut som det var helt greit for dem å få slappe av noen timer, mens de tobente dro av gårde på kurs.

-------------------

Og kurset med Gry Nergård, ja, det var noe jeg aldri har opplevd maken til. Det het noe så spesielt som mental- og tanketrening og peak performance -http://www.ryttercoachen.no/

Beskrivelse fra nettet: Coach Gry Nergård har bakgrunn i fra forsvaret, psykiatri og skolevesenet. Her i fra har hun med seg erfaring som gir verdifull menneskelig innsikt og tyngde for å oppnå best mulig resultat med våre klienter. Gry arbeider hovedsakelig med coaching og kurs, både innenfor privat og offentlig sektor. De siste årene har hun hatt sterkere fokus på idrett, med hovedvekt på hest og rytter. Gry coacher enkeltutøvere og lag på nasjonalt- og internasjonalt nivå innen flere idrettsgrener.

Gry starta med å snakke om bevisstheten ift underbevisstheten og hvordan vi kan styre tankene/tilstanden/følelsene våre. Kommunikasjonstrekanten består av Tilstand, Atferd og Tanke. Er vi fulle av tanker om dårlige opplevelser vi har hatt eller bekymringer over noe vi ser for oss kan skje, så fører det til en tilstand av nervøsitet og uro. Noe som igjen påvirker atferden vår (og smitter over på hunden). De tankene vi har fører alltid til en tilstand.

Så gjelder det å bryte en negativ tilstand. Fokusere på det en kan kontrollere, og ikke på det en ikke kan kontrollere.

Hvis en henter motivasjon av å måtte få evaluering/skryt/bedømming av andre, gir det mer nervøsitet enn om en henter motivasjon av egen trening.

Videre snakket hun om Submodaliteter; - pr. def: dimensjoner på sansekvaliteter for alle sansene

  • Visuell ; -form, farge, bevegelse, panorama osv
  • Auditiv; - volum, klang, tempo,
  • Kinestetiske; - overflate, tyngde, varme osv
  • Smak
  • Lukt
Når vi har et minne, kan dette ha i seg alle disse submodalitetene, eller én av dem er mer fremtredene. Vi sorterer altså litt ulikt, sånn at noen av oss f eks er mer visuelle og andre mer auditive.

Så kan vi manipulere, være vår egen regissør. Ta fram et bilde i hodet, flytte på det, gjøre det mindre. Eller hente fram en skremmende stemme og gjøre det om til en latterlig heliumstemme eller skru ned lyden. Vi kan også manipulere smak, se for oss at vi spiser en sitron, og vi kjenner den sure smaken. Hjerne skiller ikke mellom fantasi og virkelighet. Vi kan bruke sansene våre til oppryddingsarbeid i egne minner.

Tenkningen vår kan sorteres i:


  • Assosiert - jeg er i kroppen min (trene nevrologien, kjenne på følelsen, tilstanden)
  • Dissosiert - ser meg selv utenfra

Bryte negativ tilstand
Vi kan jobbe med å bryte en negativ tilstand ved å jobbe med et minne eller en framtidig bekymring. Gry tok her fram en forsøksperson og guidet vedkommende gjennom å kaste et dårlig minne:

  • Er du assosiert (I hendelsen) eller dissosiert (utenfor) ? - Dissosier deg fra hendelsen, gå ut av deg selv og se det hele utenfra.
  • Er dette en film eller et bilde? Hvis film, - gjør det om til et bilde.
  • Er det i farger eller svart-hvitt? Hvis farger, - gjør det om til svart-hvitt.
  • Sett ramme på bildet.
  • Dytt bildet langt bort i horisonten til en liten prikk, evt skrumpe det inn.
  • Før bildet til venstre og kast det, brenn det opp, slik at det forsvinner helt.
  • Gjenta evt prosessen hvis det fortsatt er rester igjen.
Bildet kan komme tilbake, men da gjerne i en blekere variant.

Hos høyrehendte fungerer det sånn at når vi ser for oss framtid, ser vi det til høyre. Mens når vi ser for oss fortid, ser vi det til venstre. En kan se på hvordan folk bruker håndbevegelser og blikk når de snakker om fortid/framtid om de er høyre- eller venstrehendt.

Finne tilbake til en god tilstand

Dette er en omvent prosess av det å bryte en negativ tilstand. Her ønsker vi å være assosiert, se hendelsen som en film, i farger og la det fylle hele synsbildet.

  • Vi assosierer til en tilstand.
  • Kjenner etter hvor i kroppen vi kjenner tilstanden.
  • Hvilken form og farge, evt bevegelse det har.
  • Sette på musikk, evt ord/setning.
  • Legger på en kroppsbevegelse.
  • Dobler følelsen.
Jo flere sansekanaler, jo sterkere assosiasjon. Blir som å lage en trykknapp vi senere kan bruke. Vi dresserer hjernen, som vi trener en muskel.

Cluet er altså å være assosiert i gode tilstander og dissosiert i dårlige tilstander.

Ord er viktige
Når vi tenker, er det viktig hva slags ord vi setter på tankene våre, - dette påvirker oss og gir oss bilder. Alle de små ordene har betydning for vår tilstand, så vi må være nøye med hvilke ord vi bruker. F. eks ordet prøver. For noen er dette motiverende, for andre er det ensbetydende med ikke å klare å gjennomføre noe.

Andre viktige ord er vil, skal, ønsker, burde, må, kanskje og ikke.
---------------

Etter 4 timer var kurset over. Denne innholdsrike dagen ble avsluttet med chilimiddag og rødvin med overnattingsgjesten. De to hundene fant fint ut av det med hverandre. De hadde jo hatt en aktiv dag med trening og var gode og trøtte.

Faktisk syntes Carmen at Flat hannhunden var helt grei. Han oppførte seg høflig og fint mot henne, og det liker hun jo. Bare en sjelden gang kom hun med et lite knurr. Ellers lå de og snorksov, mens de tobente selvsagt prata hund.

Vi tok kvelden relativt tidlig, også de tobente var jo slitne etter en aktiv dag.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar