tirsdag 21. mars 2023

20.03 "Hjemme alene" trening

 


















HJEMME ALENE
Mange trener valpen på å være alene hjemme ved å putte den i bur korte perioder, forlate rommet/huset og vente utenfor døra til den er stille, gå inn og så trene enda lenger alene-tid meste gang. Sånn gjør ikke jeg det. Hovedårsaken er at jeg bor i en firemannsbolig med dårlig lydisolering, og naboene ville blitt altfor forstyrra av en langvarig hylende hund.

Så, jeg har en alternativ metode. Jeg har tidligere skrevet om at jeg deler av leiligheten og bruker det med å forlate hunden og gå til et annet rom som en start på å bli forlatt. Og så er det bilburet. Det å gå fra hunden i bilburet synes jeg er en suveren tilnærming til å trene på at den skal være alene. Det blir nemlig langt fra noe statisk x antall minutters trening. Jeg må jo handle mat og gjøre andre ærend selv om jeg har valp. Og også trene med den voksne hunden. Dermed blir varigheten av oppholdet i bilburet veldig varierende og uforutsigbart for valpen. Noen ganger er jeg tilbake etter veldig kort tid, andre ganger kan det gå mye lengre tid. I begynnelsen har jeg alltid med den voksne i bilburet også – så er ikke valpen helt alene.

Etter en del uker/måneder med dette «regimet», har jeg erfart at det ikke blir så stor overgang for valpen å være alene hjemme på ordentlig i et rom i leiligheten.

RO I BILBURET
Jeg er bevisst på når jeg stopper bilen, at jeg ikke alltid tar ut valpen med det samme. Aller helst er det fint om den sover før jeg tar den ut, men den rekker ofte uansett å våkne før jeg kommer meg ut av førersetet, rundt bilen og får åpnet døra. Uansett er det viktig at det ro der inne i buret når hundene får komme ut. Det er ikke om de sitter, står eller ligger som er avgjørende, men den sinnsstemningen de har. Så langt har jeg med glede sett at Clara ofte ligger i en krøll når jeg åpner bilburet – ingen stress for å komme ut.

HVER VÅRE SYSLER
Jeg har tidligere skrevet om den politisk korrekte valpetreningen – nemlig å gjøre «ingenting». Som jeg har beskrevet har jeg fint lite sansen for å slenge om seg med begreper en ikke forklarer. Så, nå skal jeg forklare hva jeg f.eks. kan gjøre uten at jeg gjør så mye med valpen. Det er mulig at dette kvalifiserer til en annen politisk korrekt term, nemlig «la valpen være valp». Også en uttalelse jeg synes er helt ubrukelig når den ikke forklares.

Vel, hos meg er hagen en fin frisone for en valp å tusle rundt i – bare det altså er varmt nok. Jeg har mange ting jeg ofte skal ha gjort i hagen. Og noen ganger kan det være fint at valpen får holde på med sine greier og jeg med mine. Vi er altså på samme sted, men har litt sånn hver våre prosjekter. Vi gjør antagelig «ingenting» og valpen får lov til å gnage på et tyggeben, lukte et blad, herje litt med lekene sine uten at jeg blander meg inn.

Nå er jeg glad i hagen min, og det er helt uaktuelt at en valp f.eks. skal grave opp plenen eller bite av kvistene på buskene. Dette betyr at jeg må tilrettelegge litt, og her kommer mine gode hjelpere kompostgrindene til nytte igjen. Jeg beskytter det jeg vil ta vare på med kompostgrinder og deler av hagen i soner. Så, kan valpen få tilgang til en del av hagen uten så mange muligheter til å ødelegge noe, mens jeg holder på med mine ting.

Vårvarmen lar vente på seg i år, og mars har så langt skuffa veldig. MEN, i dag kunne en ane et håp om varmere dager. Jeg hjelper alltid våren på vei, med å fjerne is fra hagen. Og det drev jeg med i dag. Litt vanskelig å få det til, siden assistent-gartner Clara gjerne ville ta tak i både kosten og slegga. Så, jeg måtte avlede henne litt med hennes egne leker og godbitsøk, sånn at hun var sysselsatt med noe mens jeg fjerna is.

---


I dag var vi igjen til et skogsområde i nærheten og gjentok suksessen med å ha begge hunden ute sammen og så dele på dem. På den første runden, som altså var felles, veksla jeg på å bære Clara og la henne gå selv. Vi var nok til sammen ute en times tid, men Clara gikk ikke mye. En del av tiden oppholdt vi oss på ett og samme sted og Clara kunne undersøke interessante ting i skogen.

Da jeg kom hjem var det fortsatt varmt og sol på terrassen (8 grader i skyggen), så da ble det jammen litt is i solveggen. Må jo late som det er vår, i det minste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar