mandag 15. mars 2010

15.03 Fot i en time?


Hundekompis Kari har vært på A-prøve kurs og hørt om trening av unghunder med 3x20 minutter fot hver dag. Hvorfor ikke la seg inspirere av det andre enn en selv har lært på kurs?!

Så jeg tenkte at i dag er en likeså bra dag som en hvilken som helst dag - å begynne med nytt regime. Tenker at en skal passe seg for å overtrene en ung apportør. MEN fot kan det vel aldri bli for mye av?! Som tenkt så gjort. Uansett pleier jeg jo å rusle en 20 minutters tur med henne på morgenen. I dag fikk hun gå på do, og så ”varma” vi opp litt foran garasjen på asfaltplasen - i kobbel. Av med kobbelet og hun gikk hele runden rundt i boligfeltet klistra fot. Vi var heldige med ikke å møte noen mennesker eller dyr. Bare et par biler.

Hun fikk litt godis i belønning. Og hun gikk kjempefint. Hun fremstår veldig underdanig når hun går fot. Lav haleføring. Jeg har tenkt at hun med fordel kunne være litt mer selvsikker. Men, i følge instruktøren til Kari var det helt ideelt med en lav haleføring i fotposisjonen.

Morgenrunden var i sannhet en stor suksess!

På ettermiddagen hadde vi en times tur. Kjørte til ”gamle trakter” og gikk først 20 minutter fot langs småveiene rundt der jeg bodde før. Carmen gikk løs og virka for det meste trygg og rolig. Så tok vi en 20 minutters tur i skogen. Der fikk hun gå fri, og jeg trente stopp på fløyte med belønning med tennisball. Det er jo så ”lekkert” med denne hunden. Jeg tenker på så håpløst det var å bruke ball som belønning til Betty - hun stakk jo bare av med den. Carmen, derimot, kommer med største selvfølge til meg med ballen og avleverer.

Det skulle selvsagt ikke mange repetisjonene til før hun forventa ballen, og ikke gikk så langt unna, og dessuten holdt øye med meg mesteparten av tiden. Ellers trente jeg også ”her” i betydningen at hun fulgte meg hakk i hæl i det trange sporet innover i skogen.

Til slutt tok vi 2-3 fremmadsendinger. Jeg prøvde å jobbe med kroppsspråket og stå tilbakelent. Ikke så lett å ”rekke” det, altså å utføre det en tenker, med en hund som kommer løpende i ekspressfart.

Så avslutta vi ettermiddagsøkta med at hun fikk gå pent i kobbel tilbake til bilen.

Og på kvelden - ja da hadde vi selvsagt enda en 20 minutters økt med fot - i mørten. Og det var jo litt annerledes enn i dagslys. Vanskelig å se både hunden og terrenget. Carmen gikk løs hele runden rundt i boligområdet. Det gikk helt fint bortsett fra ett tilfelle da hun ble kjempeforskrekka for en person som plutselig dukka opp bak garasjen sin.

Vel, dagens erfaring tilsier at dette skal vi gjenta daglig, så sant vi får det til. Helst en time.


1 kommentar: