torsdag 5. februar 2015

02.02 Lavkarbo og epilepsi



Alle Petra sine fire epilepsi-anfall har vært umiddelbart etter at hun har spist. Jeg har fått forslag fra folk som har engasjert seg i sykdommen hennes at det kan være stressrelatert i fm med foring, men har i grunn ikke fått det til å stemme. Det er andre settinger hun utviser langt mer stress enn akkurat i forings-situasjonen.

Men, så slo det meg - kan det ha sammenheng med blodsukker-stigningen?! I vanlig tørrfor til hund, også de såkalte seriøse merkene er det tilsatt karbohydrater - ris, mais og hvetemel. Med andre ord raske karbohydrater som gir rask blodsukker-stigning.

Maks blodsukkerstigning regnes i hvert fall hos menneske å finne sted 15-45 minutter etter måltid. Men stigningen starter få minutter etter matinntak. Og kanskje er den stigningen som rekker å skje mens hun spiser nok til å gjøre utslag…

I enda mindre grad enn mennesker er jo hunder ”ment til” å stappe i seg karbohydrater - de er kjøttetere. Så tilsettes selvsagt karbohydrater i hundeforet fordi det er en billigere energi-kilde enn protein og fett.

For egen del er det flere år siden jeg kutta ut og etter hvert beholdt et særdeles lavt inntak av raske karbohydrater. Og har erfart med eget kosthold at det er mye mer behagelig med et stabilt blodsukker - aldri veldig mett og aldri veldig sulten.

Hos menneske med epilepsi er det kjent at lavkarbo-diett gir reduksjon i anfall. Noen rapporterer til og med om at de har kunnet kuttet ut medisinering etter at de andra kosthold. Det er nok ikke forska like mye på hund hva gjelder sammenheng mellom kosthold og epilepsi.

Likevel… Svaret lå liksom i dagen - det må jo bli en overgang til råforing - altså slakteriavfall. Jeg har jo mange hundevenner som sverger til dette, men selv har jeg vært skeptisk. Ikke helt hatt tiltro til at et sånt type for kan få blitt like riktig hva angår mineraler og vitaminer i foret. Dessuten sett på det som noe ordentlig griseri å holde på med. Vanskelig hvis en skal reise bort. Vanskelig å få noen til å passe hunden hvis de samtidig skal måtte oppbevare slakteriavfall i kjøleskapet sitt, liksom….

Likevel, - rent ernæringsfaglig synes det mye riktigere å fore hunden på protein og fett enn mengder med karbohydrat. Og når jeg i tillegg oppfatter at det er spesielt viktig for en epilepsi-hund med stabilitet, også hva gjelder blodsukkeret,,,, Så, jeg tok en kikk på forsekken til Petra - og der står det altså at 283 gram per kg for er karbohydrater. Og karbohydratkilden er blant annet ris.

Sammenligningsvis sier Vom og Hundemat på sine sider at de IKKE tilsetter karbohydrater og at tørrstoffandelen av foret deres består av protein og fett.

Ja, dermed er i grunn valget enkelt. Jeg har tatt en beslutning om å teste ut et forskifte. Men, det er noen praktiske problemstillinger å løse for å få det til - hovedsakelig knytta til det å få plass til en fryser til i residensen min. Jeg har fra før ett fryseskap til min egen ”porsjonsproduserte” mat og ett fryseskap til vilt. Og nå må jeg altså i tillegg skaffe en fryseboks til råforet.

Jeg har funnet noen kvm jeg kan frigjøre i en bod for å få det til. Så er det noen utfordringer med å få en praktisk løsning på strøm, skifte av lampe, flytting av ting til garasjen osv. Men, det skal nok gå.

Noe annet jeg har tenkt på er at jeg jo må skifte foret til begge hundene hvis jeg først skal gjøre en endring. Ser for meg at Carmen kommer til å synes det er temmelig stusselig å bli servert tørrfor hvis samboer Petra får meske seg med slakteriavfall. Erfaringen tidligere med Carmen og V&H er at hun har kasta opp av det. Men, jeg får prøve igjen, introdusere litt gradvis.

Så var det dette med regimet for innkjøp ag akkurat hva slags pakninger skal en satse på….? Per i dag bruker jeg ca 560 kr måneden på tørrfor til mine to hunder. Kjøper jeg over 200 kg med V&H direkte hos produsenten (og har en himla jobb med å porsjonere dette til fryserpakninger, samt at jeg sikkert må alliere meg med noen hundekompiser og dele på ”lasset”) vil jeg antagelig få en forkostnad på halvparten i måneden. MEN, kjøper jeg ferdig 0,5 kgs ”pølser” av dette foret (som betyr ikke noe ekstra arbeid med denne type foring), så vil jeg ende opp med noe sånt som 60 % stigning av dagens forkostnader.

Og hvor stor fryser skal jeg kjøpe? Hvordan få den transportert og båret på plass i boden.. Investerer jeg i en litt stor fryser kan dette tjenes inn på å kunne kjøpe inn stort med for og få den beste prisen. Joda, leter litt på Finn om dagen, og finner nok en løsning på dette.

Egentlig er jeg litt overraska over at jeg ikke har gått i gang med dette for lenge siden, epilepsi eller ikke epilepsi. Er jo ikke akkurat så begeistra for karbohydrater i mitt eget kosthold, så hvorfor har jeg ikke tenkt litt nøyere gjennom det når det gjelder hundene…?

Greit nok, så var epilepsien et ”spark bak” for å komme i gang med et forskifte. Og det gjenstår jo å se om vil hjelpe for Petras helse. Men, jeg tror at det uansett vil bli en positiv endring, for både Carmen og Petra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar