onsdag 10. august 2011

08.08 Jaktprøve i Danmark - gjennomføring i praksis


Bruker dagens blogg på å sammenfatte litt om hvordan det er å stille på prøve i Danmark. Det er mye å tenke på og planlegge før en kan dra av gårde på retrieverjaktprøve i Danmark. Og hvis en ikke er spesielt reisevant er det enda mer å tenke på.

Klargjøring av hunden
Per i dag er det betingelser knyttet til å få ”innføre” hund fra Danmark. Den skal være rabiesvaksinert og en blodprøve skal være tatt som viser at det såkalte titret er høyt nok. Altså at hunden har immunitet mot Rabies. Denne prosessen tar i overkant av 5 måneder, så for min del begynte klargjøringen av Danmarksturen i desember i fjor. Dokumentasjon på dette skal inn i passet til hunden, og passet, ja det er selvsagt noe av det viktigste å huske å ta med seg.

Påmelding til jaktprøve
Alle nye dataverktøy tar det jo litt tid å bli kjent med. Jeg vil tro at for de som er fant med å melde på elektronisk slik det gjøres til utstilling i Norge, så vil den Danske Kennel Klubb sitt hundeweb.dk virke veldig kjent. Som i Norge får man opp valg på hva slags konkurranse det gjelder og kan søke fram den aktuelle Terminlista. I mitt tilfelle ”Retrievere Markprøve B”.

Så var det å finne prøve(r) en passende helg. Jeg fant ikke en eneste dobbeltprøve i løpet av hele høsten, og kun én helg med en prøve både lørdag og søndag - altså på forskjellige steder. Litt annerledes enn Norge, altså hvor mange avdelinger har dobbeltprøver.

Påmeldingen gjøres elektronisk etter først å ha registrert seg som bruker av systemet. I terminlista er det en link for påmelding og en for ”ytterligere info”. Den sistnevnte fører en til siden til den aktuelle Regionen eller klubben som arrangerer prøven. Noen prøver er rasearrangement for bare én av retrieverrasene, mens andre prøver er det regionene som arrangerer og dermed åpne for alle retrieverrasene.

Skal en bli med på mer enn én prøve lønner det seg å melde seg inn i Dansk Retrieverklubb, siden det er dobbel avgift for de som ikke er medlem. I år koster prøvedeltagelse 330 DKK for medlemmer og et medlemskap i DRK koster 615 DKK for ikke-dansker.

Hvor enkelt det er å melde på kommer an på om hunden finnes i registeret deres fra før. Det gjorde jo ikke Carmen, så jeg måtte gjennom hele ”regla” med navn på mor, far, oppdretter og mine personalia. Så vidt jeg skjønte er det veldig enkelt for en hund som finnes i registeret; - bare føre inn registreringsnummer på hunden og velge klasse.

Jeg fikk umiddelbart en epost med bekreftelse på at påmeldingen var mottatt. I motsetning til i Norge og Sverige, så kommer alle med på de danske B-prøvene. Ingen spenningsmoment med trekking, altså.

Ellers har de en direkte knytning til en betalingstjeneste. En får ikke fullført den elektroniske påmeldingen uten samtidig å betale med kredittkort.

En uke før prøva kom PM per epost, med katalog over hundene, kjøreveiledning og også katalognummer til å skrive ut. Dette katalognummeret ble det opplyst at skulle ”bæres synlig” på prøven. Også noe utstillingsfolket sikkert er vant med, men som var uvant for meg. Greit å ta med seg en ”festeanordning” for katalognummeret, altså.

Hvor er prøveområdet?
På den respektive arrangerende regions hjemmeside finnes såkalt ”kørselsveiledning” til de ulike trenings- og prøveområdene. Så er det bare å finne ut fra prøveinformasjonen hvor det er snakk om og se nærmere på veiledningen for å finne ut akkurat hvor i Danmark det er snakk om.

For egen del gikk det fint med dette utgangspunktet å finne fram i geografien. Vel, - det er klart, det hjalp godt med GPS…

Sted å bo
Den som har feriert mye i Danmark har jo en fordel når det gjelder å finne ut av hvor en skal bo. Med prøveområdet som utgangspunkt gjelder det bare å finne et sted og en standard som passer en. For mitt vedkommende syntes jeg det var helt greit å bo i campinghytte på en campingplass. Det fungerte også veldig greit å kommunisere med dem på epost i forkant og bestille hytte.

Ferje
Ja, det er jo ulike måter å komme seg til Danmark på, litt avhengig av akkurat hvor en skal. For mitt vedkommende, som skulle til Nord-Jylland, var det greit å reise med Stena Line via Gøteborg-Frederikshavn. Billett kunne bestilles elektronisk på forhånd og jeg ble bedt om å opplyset om jeg hadde hund med meg. Og om jeg ønsket å la hunden være i bilen eller være med opp på dekk. Verdt å merke seg at det er ulike regler på de ulike ferjene til Stena Line. Ikke alle tillater dyr. Dessuten har de forskjellige avgangene litt forskjellig pris.

På tross at jeg registrerte at jeg hadde med hund, var det ingenting i fm innsjekking eller plassering på dekk som tilsa at de tok noen som helst hensyn til at det var hund i bilen.

På den annen side var det ikke så nøye med dette med forhåndsbestemmelse, heller, så jeg kunne velge selv om jeg ville ha henne med meg opp eller la henne være i bilen. De hadde et eget hjørne i salongen som var merket med ”dyreavdeling” og der satt det noen hundeeiere med hundene sine enten på gulvet eller på teppe i en stol/sofa. Det gikk også helt fint å spørre underveis om å bli låst inn på bildekket og se til at hunden hadde det bra i bilen.

Dansk veterinær
I tillegg til dette med Rabiesvaksinering, skal også en hund som skal hjem fra Danmark ha vært innom en dansk veterinær og få stempel i passet på at den har fått behandling mot revens treleddete bendelorm. Jeg kommuniserte på epost på forhånd med Frederikshavn dyrehospital og bestilte time i egnet tid etter at ferja skulle komme fram. Selvsagt koster dette mer om en kommer etter ordinær kontortid enn om en kan komme i kontortiden. Så her blir det en vurdering av hva som lønner seg, sett i sammenheng med hvilken ferje en velger å ta. Jeg kom med en ferje som var framme i 19-tida og betalte derfor dobbel takst - 490 DKK kosta det (da hadde jeg selv med tablettene til hunden).

Ved prøvestart
Ved oppmøte melder en seg i sekretariatet og får utdelt sitt kritikkskjema påført katalognummer. Dette skal en så selv ta med seg og levere til dommeren.

Prøva starter med en ”parole” hvor det opplyses om hvem som er dommere, hva slags premier de har å dele ut, sponsorer, hvor prøveområdene er, når ”frokosten” (lunsjen) avvikles osv. Men, det trekkes ingen rekkefølge; - de følger katalogrekkefølgen. Og akkurat hvordan denne rekkefølgen lages vet jeg ikke sikkert, men jeg tror det elektroniske systemet deres bare tilfeldig lager rekkefølgen. I alle fall hadde jeg start ca midt i den ene dagen, og omtrent til slutt den andre dagen, selv om jeg meldte på begge prøvene på samme kveld.

Det danske prøvereglementet
Jeg har beskrevet det før, men tar med reglementet igjen. Det danske prøvereglementet for Åpen klasse på B-prøver sier følgende:

”Generelt: Apporteringer af varierende længde, vand, siv, krat og skov indgår naturligt i denne klasse. Hundene bedømmes enkeltvis undtagen i momenter i søget, ligeledes kan 2 hunde afprøves under fri ved fod og trampejagt. Skud afgives med jagtgevær ved alle markeringer, og skytten er altid i hundens synsfelt når der afgives skud.

Følgende vildtformer kan anvendes: duer, hønsefugle, blishøns, andefugle samt hare og kanin. Under afprøvningen skal hunden apportere mindst 1 stk. hårvildt i form af hare eller kanin.

Der gives aldrig dispensation for vandarbejde i denne klasse.

Discipliner:
Fri ved fod: Indgår som et naturligt element i prøven, men som minimum skal hunden prøves i denne disciplin på samlet 30 meter distance. Ligeledes kan 2 hunde afprøves samtidig under denne disciplin.

Markering på vand og land: Hunden afprøves på en enkelt og en dobbelt markering. Vildtets nedfaldssted behøver ikke være synligt, men hunden skal kunne se vildtets bane mod jorden/vandet. Største afstand til nedfaldsstedet ca. 40 - 50 m. Under markeringsarbejdet skal hunden svømme en eller flere gange.

Dirigering: Dirigering på land eller vand. Føreren skal demonstrere, at hunden er dirigerbar og villig til samarbejde. Største afstand ca. 60 m.

Ved markerings- og dirigeringsarbejdet skal hundene afprøves enkeltvis.

Søg: To hunde skal arbejde sammen i momenter i det frie søg for at afgøre om der er accept af at anden hund uforstyrret kan udføre apporteringsopgaver. Søget har et område på ca. 60x60 m. Naturlige forhindringer i terrænet bør indgå. Et rimeligt antal stykker vildt udlægges, afhængig af terrænets beskaffenhed. Det forventes at hunden apporterer et rimeligt antal stykker vildt (5-6) selvstændigt og frit og uden at lade sig forstyrre af anden hunds tilstedeværelse i området.

Distraktion: Distraktionsmarkering, mens hunden har vildt i munden, kan forekomme. Dog i god afstand fra hunden.

Trampejagt: Trampejagt/fri ved fod kan tilføjes eller indgå i de ovennævnte discipliner. 2 hunde kan afprøves samtidig, hvis forholdene gør det muligt.

Ro på post: Ro på post skal naturligt indgå i de ovennævnte discipliner - også her kan 2 hunde afprøves sammen, hvis forholdene gør det muligt.”

Rammene for prøvene
Nå er jo to prøver litt lite å trekke konklusjoner fra, men de jeg var med på var i alle fall veldig forskjellige hva angikk rammene for prøva. Mens den ene hadde stamplass på en båtforenings lokaler, med toalett, kiosk og parkering, var den andre ute på landet uten noen som helst av fasiliteter.

Oppgavene på prøvene
Ut fra de to AK-prøvene jeg var med på, og også ut fra det som beskrives i regelverket ser det ut til at danskene tenker litt annerledes enn vi gjør i Norge på hva en AK-hund skal bevise/prøves i. Det er ikke noe stort poeng for dem med så veldig stort ”trøkk”, men de vil at hunden skal bevise dirigerbarhet, til dels uten påvirkning.

Det ble brukt begreper som stopplydig og retningslydig. En skulle altså bevise at hunden både kunne stoppes og dirigeres til høyre/venstre. Lydighet her var veldig viktig og at hunden løste oppgaven gjennom søk ble ikke akseptert. Jeg observerte en hund på søndag som fikk 0 på tross av at den fant dirigeringsviltet, fordi den gjorde det på egen hånd ved søk, og ikke ved å adlyde førerens signaler.

Dommerkritikk
Dommeren hadde åpen kritikk av hvert par i AK, og delte ut kritikkskjema med premiering der og da. Dette var jo veldig positivt på den måten at en fikk umiddelbar tilbakemelding på hvordan det hadde gått. Det var nyttig å være med som tilskuer og få svar direkte på hvordan innsatsen ble bedømt, også på andre hunder. Men, selvsagt førte det til at mange dro når de var ferdig.

Jeg ble fortalt at i Vinnerklasse var det annerledes, der var det utdeling av kritikkskjemaer og premiering til slutt. Og vinnerklasse i Danmark er en konkurranseklasse med utdeling av poeng for hver enkelt ”post”, som på en Working Test. Annerledes enn vår Eliteklasse, altså.

Hjem til Norge med hund
Når en kommer til Norge med hund fra Danmark er en forpliktet til å dra innom Tollen og vise fram passet til hunden. Men, jeg fikk ikke inntrykk av at de viste noe særlig interesse for ”oppdraget”. De var ikke interessert i å se på hunden, eller sjekke chipen hennes.

Til slutt
Turen bestod i 1300 km på veien, en tre timers ferjetur og to broforbindelser med bompenger i Danmark. En del timer på reise, altså, Men, fine veier og greit å kjøre.

1 kommentar:

  1. Boxerhund Temperament

    Entzückende süße Boxerwelpen //+1 317.210.2825

    https://babyboxerdogs.com
    Entzückende kleine Welpen suchen ein neues Zuhause zum Toben und Spielen und Kuscheln für ein Nickerchen. Diese Welpen wurden tierärztlich untersucht und befinden sich derzeit in allen Impfungen/Entwurmungen. Ihre neuen Welpen werden mit einer neuen Tierarztprüfung, einem UTD-Schussrekord, einer ckc-Registrierung, einem Welpen-Starterkit und einer Gesundheitsgarantie von 1 Jahr geliefert.

    SvarSlett