onsdag 29. juni 2011

28.06 Hormoner?






Nytt valpebesøk i dag. Og som forventa tok det kortere tid enn sist før valpen kom bort til Carmen. Hun turte også å snuse på nesa til Carmen i dag. En kunne se på hele kroppsspråket at den på den ene siden ønska å leke med Carmen, men på den andre siden ikke helt turte.

På dagens trening simulerte vi NLM-oppgaver. Lagde klar noen oppgaver og sendte hunder annenhver gang. Enten markeringer, eller dirigeringer. Hadde f. eks. lagt klar et nærsøkesområde med nedgravde små dummyer på vei ut til en dirigeringspost. Dermed kunne vi stoppe hunden underveis og sette den i nærsøk.

De fikk også prøvd seg på lange, til dels vanskelige markeringer med apportkasteren. Ser at Carmen ikke gir opp å finne en markering, slik hun kunne finne på tidligere; - hun har nok modnes på dette.

Carmen ellers? Hun var knepp tyst og kul. Men, klart ekstra på når apportkasteren kom fram. Det holdt at den ble tatt fram, så skjønte hun var som var på gang. Absolutt ingen knalltendens, selv om det var andre som knalla. Og alt dette er vel og bra, selvsagt! Ja, det er faktisk kjempebra at hun er tyst. MEN, hun er liksom ikke helt seg selv om dagen. Litt ”bortreist” på et vis. Ikke samme tempo og glød som det har vært.

Nå er det altså 4-5 uker siden hun var høyløpsk, og hun har jo hatt tendens til innbilt drektighet etter de to forrige løpetidene. Dette med innbilt drektighet er jo noe rare greier. Praktisk i en vill hunde/ulveflokk fordi det da alltid er noen tisper uten valper som er helt klare til å overta andres valper ved behov. Ja, det har jo til og med melk til dem.

Hos våre tamhunder er dette alt annet enn praktisk. Og en del blir jo veldig satt ut av disse hormonelle svingningene. På hund, i motsetning til andre arter, er nemlig hormonbildet svært likt enten de blir drektig eller ikke etter løpetid. Så kroppen blir på en måte ”lurt” til å tro at det er valper der.

Så kan en jo lure på - tror kroppen til Carmen at hun er drektig? Begynner hun å føle seg større og mer sliten?? Et eller annet er i hvert fall annerledes enn før løpetida.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar