tirsdag 12. april 2011

12.04 Teorikveld med foredrag


I dag starta vi opp fellestreningene med en teorikveld på Stikka. Jeg hadde sagt ja til å holde foredrag basert på mange av de tankene jeg har jobba med denne vinteren, med utgangspunkt i teorien vi hadde på Instruktørkurset.

Det møtte opp en fin gjeng som fikk se Power Point presentasjonen min og høre hva jeg hadde å si. Så fikk vi fine diskusjoner med utgangspunkt i dette.

Og hva er det så jeg har gått og tenkt på i vinter? Noen viktige stikkord her er Hunden fire hovedfunksjoner, Terskelverdier/Motivasjon og Hundens intensitet.

Hundens hovedfunksjoner er Jakt, Undersøkelse, Flokk og Forsvar. Hvilke av disse ønsker vi å påvirke når vi trener?

Det som er klart er at det er enklest for hunden når kun én av disse funksjonene påvirkes. Det er derfor det lønner seg å få opp farta på innkalling ved å løpe fra hunden, og ikke kasta av gårde en ball. Altså holde seg til å påvirke Flokkfunksjonen, og ikke ta inn også Jaktfunksjonen. Videre er det derfor dette med apportering er så komplisert - det er nemlig en type øvelse hvor vi påvirker BÅDE Flokkfunksjonen og Jaktfunksjonen hos hunden.

Så er det jo sånn da, at disse hundene våre er forskjellige hva terskelverdier og motivasjon angår. Noen har nærmest fravær av terskelverdi for å apportere; - de er altså høyt motivert for oppgaven. Disse individene trenger å trene på IKKE å apportere i oppveksten. Så har vi andre individer med lav motivasjon for apportering, altså en høy terskelverdi for å kunne utløse atferden. Med disse individene kan det lønne seg å gjøre noe utover å “trene passivitet”. De bør faktisk få litt mengdetrening på apportering i ung alder.

Intensitet er også et interessant begrep. Hva slags intensitet ønsker vi hos hunden i innlæring og utførsel av et moment? I de aller fleste tilfelle lønner det seg med lav intensitet i innlæringen. Og når en holder på med jakt med de høymotiverte individene er det lurt å legge vekt på å belønne lav intensitet hvis en ønsker å roe ned hunden. Gode eksempler her er hva slags sinnsstemning hunden er i når den venter på å slippe ut av døra, ut av bilen eller få mat. Det er jo det at hunden slipper ut eller får mat som er belønningen. Hvis vi bare forlanger at hunden skal sitte uten å se på intensiteten, kan vi fort belønne noe vi ikke ønsker.

Forskjell på jaktfot og lydighetsfot snakket vi også om. To helt forskjellige øvelser, sånn jeg ser det. I den første ønsker vi lav intensitet og oppmerksomheten vendt ut mot terrenget, mens i den andre ønsker vi høy intensitet og kontakt med fører. Dermed er det ikke sånn at en hund som går til 10 på lydighetsbanen nødvendigvis kan gå fot på jakt.

Ofte ser vi på trening at en “lydighetshund” kun klarer å gå fot i skogen hvis eier har full kontakt med hunden og forlanger apell-lydighet. Dette blir jo selvfølgelig en umulighet ute i terrenget, hvor både hund og eier må følge med på det som skjer av skyting og kasting for å ha en sjanse til å løse oppgavene på jakt.

Det er altså viktig å lære en retriever som skal drive med jakt å gå jaktfot. Noe den skal kunne holde på med i lange perioder av gangen, i ekstreme tilfelle i timevis. Dette er ikke en “øvelse” på samme måte som på lydighetsbanen, men mer et “trygt sted” å være for hunden. Der eier har full kontroll, og hunden kan være forholdsvis “av” inntil den blir satt i arbeid. Ellers synes jeg også å observere at hunder som ikke klarer å gå pent i bånd, også har problemer med å klare å gå jaktfot.

Når det gjelder dette med funksjoner er jeg opptatt av at vi både når hunden skal gå pent i bånd og når den skal gå jaktfot, er nøye med at det bare er Flokkfunksjonen som skal påvirkes. Hunden skal ikke drive med Undersøkelse - lukte på bakken. Den skal ikke drive med Jakt - være intenst opptatt av vitringer den vil følge opp. Og den skal selvsagt aldri være opptatt av Vakt - passe på seg selv og eier ift til ting den møter. Dette betyr at jeg selv er veldig streng med min hund når vi er ute og går tur. Da skal hunden følge meg tett og bevege seg fra A til B, uten verken å snuse, jakte eller være på vakt.

Til slutt snakket jeg litt om intensitet også hva gjelder sitt og bli og apportering. Viktig å tenke på dette fenomenet, mener jeg, enten en har en høymotivert eller lavmotivert hund.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar