tirsdag 4. august 2009

04.08 Carmens trening

Carmen går i grunnskolen, og vi tester ut små treningsopplegg, hvor poenget er at det skal være bare moro og lite krav. Med unntak av ”kom” og ”bli” - der er jeg STRENG hvis hun bryter kommandoen. I dag har vi prøvd litt mer på håndsignaler. I den lille pause jeg har med henne i lunsjen på jobben pleier jeg å legge inn noen få minutter med trening på et eller annet. I dag prøvde vi oss på ”ut” kommando bakover. Altså at hun satt vendt mot meg, og skåla hennes stod noen meter bak henne, med en pølsebit i. Så skulle hun tverrvende og løpe ut til den.

Dette skjønte hun ganske så fort poenget med. Så, i skogen på ettermiddagen tok jeg med meg to matskåler ut og satte en på hver side av henne. Lata som jeg la godbit i den ene og la en godbit i den andre. Sendte til der godbiten var. Hun gikk i riktig retning hver gang. Så var hun selvsagt borte og sjekka den andre skåla også, men der var det jo ikke noe.

Nærsøk trener vi på innimellom - med godbiter. Hun søker og jeg blåser i fløyta, og slutter hvis hun er utenfor området. Så har vi så vidt begynt med stoppsignal. Hittil har jeg gjort det sånn at hun går ved siden av meg. Jeg stopper, holder opp hånda og gir et signal i fløyta samtidig. Det har vel vært litt varierende resultater så langt, tror ikke hun skjønner forskjell på innkallingssignal og stopp. Fløyte er spennende og noe som gjør at oppmerksomheten vendes mot meg.

Ellers trener vi jo spor en gang i blant. Tror det er veldig bra for å trene opp søksevne, konsentrasjon og selvtillit. Også er det så fin aktivisering, uten de store fysiske anstrengelsene.
Sitt kan hun jo, men jeg har ikke begynt å trene ligg eller dekk enda. ”Inneregler” er hun veldig flink med, synes jeg. Tisse inne har hun bare gjort 5 ganger siden jeg fikk henne, sist da hun var 10-11 uker. Og hun har hittil ikke ødelagt en eneste ting. Det eneste hun har bitt i er en plastskrue på buret som står åpent i stua, - også litt på teppene sine. Det er altså helt uproblematisk å ta seg en dusj eller hente noe i kjelleren mens hun går løs i leiligheten. Jeg behøver aldri sette henne i bur i løpet av ettermiddag/kveld.

Møbelregler har vi begynt med nå i det siste. I begynnelsen hadde hun ikke tilgang til stua, fordi jeg hadde satt opp grind. Nå er grinda borte, og Carmen har fått lov å gå i en av stolene. Hun får altså ikke lov å gå i andre møbler, og det ser det ut som hun begynner å skjønne. Nattrutinen er at Carmen sover i buret sitt og jeg sover ikke lenger på gulvet ved siden av henne, sånn som jeg gjorde i begynnelsen. Det går helt fint.

Døgnrytmen har det også gått veldig bra med. Selvsagt sover hun kortere netter enn jeg kunne ønske, foreløpig, men det er jo bare sånn det må være i begynnelsen. Har funnet ut at noe særlig mer enn 5,5-6 timer kan jeg ikke regne med. ”Jukser” jeg og går ut siste gang 22.30, istedenfor midnatt, - ja, da våkner hun før 05! Så jeg får bare fortsette med lufteturen rundt midnatt, også prøver jeg å strekke når vi står opp nærmere og nærmere klokka 06. Og, så sant hun har vært ute ved midnatt, og ikke har noe problem med diaré, så er det altså vekkerklokka mi, og ikke Carmen, som bestemmer når vi skal stå opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar