torsdag 26. april 2012

25.04 Endring av jaktprøveregelverket



Det ble ingen sykketur med Carmen i dag - ikke alltid man rekker alt. Kjørte av gårde til Stikkaåsen for å være med på høringsmøte om regelverksendringene knytta til Innføring av Vilt i BK og Working Test som offisiell prøveform.

Det var få hunder med på trening i dag, og det gikk rolig for seg med fot, sitt og bli og innkalling. Bra trening for Carmen å måtte takle en stor Golden-hann hun var litt redd for. Og bra trening for meg å lære meg ikke å synes synd på henne i sånne situasjoner. Det siste gikk faktisk kjempefint.

Ellers ble det litt mer action når vi introduserte tennisballen. Dvs de andre var vel ikke så fryktelig interessert, men Carmen ble veldig entusiastisk. Glemte hele den skumle Golden-hannen. Ja, faktisk knalla hun etter ballen ved et par anledninger. Jeg tok ikke det så tungt, tenkte bare at det sviktende motet så til de grader oppveies av stor jaktlyst.

Etter en times trening fikk Carmen ligge i bilen, og det var tid for høringsmøte om det nye regelverket. Supert tiltak av styret å høre jaktmiljøet, og ikke bare jaktkomiteen!

Vi hadde til høring i avdelingene hvorvidt vi ønsker å gjeninnføre vilt i Begynnerklassen. Hadde en veldig bra diskusjon på dette, det er jo argumenter som taler både for og imot her. Det som taler mot er en fare for dårligere rekruttering (folk som er ukjent med jakttrening har naturlig nok litt høyere sperre mot å gi seg i kast med fuglelik enn å håndtere tøyposer!). I tillegg er det selvsagt mer arbeid for avdelingene, både hva gjelder innkjøp, lagring og håndtering av vilt, og dette med å finne mer terreng.

Men, så er det dagens opphopning i AK, da - noe som høyst sannsynlig henger sammen med at folk kommer for sent i gang med å trene vilt, og så blir overgangen fra BK til AK veldig stor. Dessuten er jo B-prøver først og fremst en egenskapsbedømning. Og da må det jo være bedre å teste viltfinneregenskapene når hunden er yngre, og i større grad viser egenskaper, og i mindre grad hva som er innlært.

Vi endte opp med et par konkrete forslag i høringssvaret vårt, men det tar jeg ikke med her.

Neste diskusjon var å gjøre Working Test til en offisiell prøveform. Her viser det seg at vi strengt tatt ikke har hatt selve beslutningen OM å gjøre denne endringen til høring, men bare har fått et ferdig regelverk vi kan uttale oss på. Dermed endte vi med å diskutere demokrati i retrieverklubben, og hvordan beslutninger tas.

Så gikk vi over på å snakke om hvordan en kan se for seg et bra regime for å arrangere WT. Gå sammen flere avdelinger, kanskje, om få, men store arrangement. Kanskje bør anledningen til å arrangere WT styres sentralt fra, slik at en forutsetning for å få lov er at en også arrangerer B-prøve. Vi er jo redde for at dette skal gå på bekostning av våre viktige B-prøver!

Når terminlista diskuteres ønsker vi at det fortsatt er B-prøver og Utstilling som hensynas mtp at arrangement ikke skal kollidere. Mens WT får bli utenom denne kabalen, på høyde med Lp, Agility og Bruks.

Ellers syntes vi det var rart at en ikke like gjerne kan innføre championat i WT hvis en først gjør det offisielt.

Det ble en lang, men veldig interessant kveld!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar