lørdag 15. oktober 2011

15.10 Varmtvillt-prøver for retrievere


Det hadde ikke vært noe problem for meg å fylle et helt blogginnlegg med HVOR ufattelig frustrerende det er å sitte inne i det fantastiske høstværet med en skada hund. Og vite at jeg i går fikk invitasjon til å bli med på jakttrening i dag i et supert terreng. Og måtte takke nei.


MEN, isteden tenkte jeg å få systematisert litt hva som egentlig finnes av praktiske krav for å oppnå forskjellige typer jaktchampionat og for å få stille på A-prøver; - i Norge, Sverige og Danmark.

B-PRØVER (dvs også krav om plassering på A-PRØVE for det danske championatet)
For å bli norsk jaktchampion, må hunden oppnå godkjent praktisk jaktprøve. Alternativer til praktisk prøve:
  • Internasjonal prøve: minimum ”very good”
  • Svensk prøve: 1. premie på A-prøve (eliteklasse) eventuelt godkjent praktisk prøve
  • Dansk prøve: 1. premie på Åpen klasse A-prøve.
Det eneste kravet for å få starte på en norsk praktisk prøve er at hunden har fylt 9 måneder.

For å bli svensk jaktchampion - SE JCh eller SE J(j)Ch (altså med og uten utstilling), må hunden oppnå godkjent praktisk jaktprøve i Sverige eller Finland. Alternativer til praktisk prøve:
  • Internasjonal prøve: minimum ”very good”
  • 2. premie på svensk A-prøve (eliteklasse)
  • Dansk prøve: 1 premie i Åpen klasse eller plassering i Vinnerklasse på A-prøve
Kan legge til at kravet for å få starte på en svensk praktisk prøve er at hunden har fått minst to førstepremier på svensk EK (B) og ikke tidligere er godkjent ved praktisk jaktprøve

For å bli dansk Brukschampion er det ikke noe ”tilleggskrav” om noen praktisk prøve, nettopp fordi det kreves sertifikat fra A-prøve som jo i høyeste grad ER en praktisk prøve.

Brukschampionat - tildeles retrievere, som har oppnådd tre plasseringer med sertifikat. Herav minst en på A-prøve, minst en på B-prøve og minst en på prøve felles for alle retrieverracer, og under minst to forskjellige dommere.

A-PRØVER
NORGE
I vårt jaktprøvereglement beskrives kun én klasse, og denne kalles A-prøve. For å kunne delta på A-prøve må hunden ha fylt ni måneder.

På A-prøve benyttes kvalitetsbedømming der hundene tildeles 1., 2. 3. eller 0 premie. De fire beste hundene med 1.premie rangeres.

Ellers er ikke akkurat A-prøver i Norge ”hverdagskost”. Så vidt jeg kan skjønne på gamle terminlister har det blitt arrangert A-prøve 2 ganger på de siste 10 årene, begge ganger i Rogaland. Til sammenligning arrangeres det i Sverige i år et 30-talls prøver i Kvalifiseringsklassen og et 20-talls i Eliteklassen. Og noe lignende i Danmark.

SVERIGE
De deler inn i to klasser, Kvalifiseringsklasse (KKL) og Eliteklasse.

For å få starte i Kvalifiseringsklassen kreves at hunden har fått en førstepremie i BK på B-prøve. Her gis premieringen Godkjent og Ikke godkjent.

For å få starte i Eliteklassen kreves at hunden har fått godkjent KKL, alternativt godkjent praktisk jaktprøve (eller meritter som i SKKs championatbestemmelser tilsvarer den praktiske jaktprøven).

I Eliteklassen gis en kvalitetsbedømming, slik en gjør på B-prøver, med 1, 2, 3 og 0. De fire beste med førstepremie rangordnes slik at den beste tildeles Sertifikat og de øvrige plasserte hunder CK, under forutsetning av at de har utført et utmerket arbeide av høyeste kvalitet.

For å bli svensk A-prøvechampion (SEJ(a)Ch) må hunden ha to sertifikater, alternativt ett sertifikat og to CK på A-prøve i Sverige, utdelt av minst to dommere.

DANMARK
De deler også inn i to klasser, men med litt andre navn enn det svenskene bruker. Her er det snakk om Åpen klasse og Vinnerklasse.

For å få starte i Åpen klasse kreves at hunden har fått en førstepremie i AK på B-prøve. Her gis en kvalitetsbedømming 1, 2, 3 og 0.

For å få starte i Vinnerklasse kreves at hunden har oppnådd førstepremie i Åpen klasse A. I Vinnerklasse gjøres bedømmelsen som en konkurransebedømmelse med det formål å finne frem til den beste hunden. CK tildeles de hunder, som har sertifikatkvalitet og hundene plasseres som første, andre, tredje og fjerde vinder, hvis kvaliteten er høy nok.

Sertifikat tildeles administrativt til den av disse hunder, som har den høyeste vinnerplassering med CK og som ikke er ”fullsertet”, hvilket vil si at hunden har de krevde sertifikater til tittel som DKJCH. På hver prøve kan det kun utdeles ett sertifikat.

Derutover kan hunder som på en tilfredsstillende måte gjennomfører hele prøven tildeles en premiering i form av ”Utmerkelse”.

For å bli dansk Jaktchampion må hunden ha oppnådd tre plasseringer med sertifikat på A-prøver. Herav minst en på fellesprøve for alle retrievere og under minst 2 forskjellige dommere.

-----

Ja, - hva er det å tenke på etter å ha gjort disse sammenligningen… Hvis en ønsker seg en slags ”alt-i-ett” løsning må det jo være å dra til Danmark og få førstepremie på Åpen A - noe som både er tellende ift et jaktchampionat OG gir innpass til Eliteklassen/Vinnerklassen på A-prøver. Men, da må altså hunden ha en 1AK på B-prøve først.

For å delta på A-prøve i Norge trenger hunden kun å ha fylt 9 måneder, men i praksis arrangeres det jo ikke slike prøver her i landet. I Sverige kan en komme seg til Eliteklassen på A-prøver med kun en 1BK fra B-prøve.

Kravet for å få være med på praktisk jakt (noe som altså bare er aktuelt i Norge og Sverige) er i Norge at hunden har fylt 9 måneder, mens en i Sverige krever to førstepremier i EK.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar