søndag 9. oktober 2011

08.10 To hunder på WT














Jeg er så heldig at jeg har fått meg en låne-jakthund i helgen. Siden eieren skulle reise bort og trengte hundepass, skulle Goldentispa Humla få vært hos meg et par dager. Det passa jo da suverent at avdeling Oslo arrangerte klubbmesterskap i jakt nettopp denne lørdagen.

Humla hadde tilbrakt et par dager hos en annen hundevakt og jeg fikk først henta henne på morgenen i dag, så det var virkelig snakk om å kaste seg uti det. Humla er først og fremst lydighetshund, men har også fått trene litt jakt. Et fantastisk gemytt og særdeles god oppdragelse har hun også, så jeg følte meg sikker på at dette skulle gå bra.


Jeg hadde skrevet ned kommandoene eieren bruker på en lapp, og rakk en liten 15 minutters runde med fot og et par apporteringer på jordet før vi kjørte av gårde til Bogstad.

Klubbmesterskapet ble arrangert som en Working Test med tre poster. Postene var dirigering, markering på land og markering på vann, og inndelt i tre klasser, Begynner, Åpen og Vinner.

Den første (nye) problemstillingen jeg møtte på var hvordan gjøre det rundt på postene med den hunden jeg IKKE skulle gå med. Det som var gøy var at det gikk over all forventning å binde hunden som skulle vente i et tre. Både Carmen og Humla oppførte seg veldig fint der de satt og ventet på tur, ingen hysteri, altså,

Post 3
Vi begynte på Post 3, vann, og jeg begynte med Humla (som altså gikk i Begynnerklassen). Dessverre knalla Humla her. Jeg burde nok ha lagt på et par ekstra ”sitt” mens hun satt ukobla og kastet gikk. Men, vi hadde jo liksom ikke rukket å bli samkjørte. Også valgte jeg helt bevisst ikke å stoppe henne, og få en konflikt ut av det. For øvrig lokaliserte hun dummyen helt greit, svømte ut og kom tilbake med den. 0 poeng på Humla, altså.

Så var det sprettkråka Carmen, da, i Åpen klasse. Hun var litt eksplosiv før vi kom i gang. Men satt fint og vente på kommando, kjapt ut, fant veien gjennom sivet og lokaliserte dummyen superkjapt. Hjem, og rista seg litt med dummy i munn før avlevering. Derav et poeng trekk og hun fikk 19 poeng.

Post 1
Vi gikk videre til post 1 som var en dirigeringsøvelse. En skikkelig vanskelig dirigeringsøvelse både for Begynner og Åpen.

Med Humla sikra jeg denne gangen ved å gjenta sitt et par ganger mens skytteren skjøt et skudd i den retningen dirigeringen var. Jeg ante jo i grunn veldig lite om Humla kunne noe særlig med signaler for stopp og sideforflytning. Så, jeg lot henne løpe ut og søke selvstendig. Hun fant dummyen og fikk 17 poeng.

Eieren hadde bedt meg om å gi henne godbit i bytte for avlevering av dummy, så Humla fikk pølse, og ble muligens trukket litt for det.

Det var tid for lunsj før Carmen fikk prøvd seg på denne posten. Grilling av pølser og hyggelig samvær med ”jaktfamilien” i det fine høstværet.

Dirigeringsøvelsen i Åpen klasse var helt umulig vanskelig for vår del, og også for mange andre. Skytteren stod på venstre side av plassen, i nærheten av det området som ble brukt for Begynnerklasse-hundene. Dummyen lå på skrått over plassen, som er full av fert fra diverse hundeluftinger. Rett over plassen, altså videre forbi skytteren er det masse buskas, sikkert også med mye hundefert.

Omtrent alle hunder ville rett fram. Jeg prøvde å vente ut Carmen til hun kikke i riktig retning, men hun så og så på skytteren. Etter hvert begynte hun å snu litt på hodet og jeg sendte henne, men, hun løp altså rett fram. Og så beviste hun at hun ikke hørte på stoppsignal og retningsanvisning. Jeg gjorde det eneste riktige; - kalte henne hjem for ikke å gi henne løsning på ulydighet.

Post 2
Vår siste post var markering på land, en enkeltmarkering for Begynner og en dobbeltmarkering for Åpen klasse. Jeg begynte nok en gang med Humla, og gav henne et par sitt-kommandoer. Eller var det ikke noe å trekke, så hun fikk 18.

Prinsesse Carmen var superflink her, og det var faktisk føreren også, så vi fikk 20! Markeringene falt like ved hverandre, siden kasteren sitt andre kast gikk rett opp istedenfor til siden. Jeg sendte Carmen ut begge ganger uten noe styring og hun fant raskt apportene.

Dermed fikk altså Humla (i postrekkefølge) 17-18-0 og Carmen 0-19-20. Dette synes jeg var veldig bra. Og for en gangs skyld er jeg veldig fornøyd med egen innsats som fører. Det kjentes veldig kult å gå med to hunder, og den ene førte jeg altså for første gang.

Humla oppførte seg for øvrig helt eksemplarisk. En helt ny setting for henne, masse ukjente folk og hunder. Hun var helt superkul og fullstendig tyst, rolig av avbalansert. Oppviste virkelig et bilde av fred og harmoni. Da vi var ferdige og satt og venta på avslutningen krølla hun seg sammen ved bena mine og sovna. Jeg fikk mange kommentarer på hvor rolig og fin hun var, og mange som lurte på hvor denne fantastiske hunden kom fra.

Og vinnerne? Det ble Gudny i Begynnerklasse, Therese i Åpen klasse og Rita i Vinnerklasse. Dessuten fikk Steen premie for Årets beste unghund (så vidt jeg husker er den bare 15 måneder); - den har allerede 2x1AK! Og Vibeke fikk plakett fordi Timian har blitt jaktchampion. Gratulerer til alle! Og tusen takk til dommere Vibeke, Steen og Øivind og alle medhjelperne!!

Hjemme igjen kan jeg trygt si at det var fred og ro i heimen, en gul og en svart prinsesse som sov tungt i hver sin hundeseng etter en vellykket dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar