tirsdag 22. februar 2011

22.02 Gode, gamle klokka


Ja, hvordan var det igjen - det med å skjønne forskjell på “ut”, “høyre” og “venstre”? Det er jo dit vi skal, Carmen og jeg, at uansett hvor lang avstand det er mellom oss, så skal jeg kunne styre henne dit jeg vil.

Og da må hun for det første ønske å samarbeide (og det gjør hun!). Og så må hun skjønne kommandoene. Og det var det siste jeg tenkte jeg måtte gjøre litt med i ettermiddag.

Som tidligere fortalt har jeg funnet en glimrende treningsplass. Tenk, der er det alltid måka. Det er nærmest “inngjerda” av snø. Det er ingen andre der. Og det er i gangavstand fra heimen.

I dag gikk Carmen stort sett fot løs både fram og tilbake. Hun gikk skikkelig fint fot. Riktignok er hun veldig “lav” når jeg tar på meg den bestemte minen og marsjerer av gårde, men det er vel det at hun kommer i en sinnsstemning av å være underdanig eller noe sånt. Calm and submissive? (i følge Cesar)

Så var det klokka, da. Til dere som kanskje ikke er så “bevandret” i retrieverapporteringens verden, så dreier det seg altså om å dirigere hunden til høyre, til venstre og bakover. Dette kan en trene ved å plassere hunden i midten på en imaginær urskive. Og så kaste eller legge ut dummyer kl 09, kl 12 og kl 03. Selv står en plassert på kl 06 og kommanderer hunden i ønsket retning.

Selvsagt er det da en forutsetning at hunden på forhånd er blitt trent i alle de tre retningene, før en setter det sammen. Høyre og venstre er gjerne ikke så vanskelig som bakover. Når hunden sitter med fronten mot fører, og har en fristelse samme hvilken vei den snur seg, skal den jo likevel snu seg ordentlig rundt og fortsette vekk fra fører for å finne den bak.

Vel, noe krøll ble det vel på treningen idag. Hadde en følelse av at vi var litt rustne, både Carmen og jeg. For øvrig bestemte jeg meg brått for å endre kommandoord på bakoverkommandoen fra “gå” som jeg ellers bruker på å sende henne ut fra meg, til “ut”. Og dette med ganske skarp og lys stemme. For å prøve å skille det fra alt annet, virkelig motivere henne til å snu rundt 180 grader.

Etterpå gikk vi altså fot tilbake.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar