mandag 29. april 2024

29.04 Tilbake på jobb og Rev på ferde

 







Jeg var spent på hvordan denne dagen skulle bli. Etter en uke helt fri, starta jeg i dag på en syv uker lang periode hvor jeg jobber på formiddagen og har halve feriedager etter lunsj. Det blir hjemmekontor de nærmeste ukene før jeg begynner å ta med Rakel en halv dag i uka i bilburet fra slutten av mai, når jeg altså skal være noe på kontoret. Etter at halv-ferien er over, skal jeg bruke oppstart avspaseringstid, og øke arbeidstiden gradvis. Med noe ferie i juli, blir det ikke hele arbeidsdager før i august.

Rakel har jo hatt en bra vane de siste dagene med å sove mye på formiddagen. Men, hun spratt opp da jeg fikk en telefon og sa «hallo». En times telefonmøte gikk ganske bra. Hun sov seg gjennom det meste og fikk ligge i fanget og synes litt på kamera (til mine kollegaers store begeistring) den siste delen av møtet.

Jeg fortsetter med bevisste bilturer alene med Rakel. Det er viktig at hun blir trygg på å være i bilburet uten Joy. I dag var det, som før, litt konsert da vi starta. Men, synes hun ble raskere stille enn noen annen alene-biltur vi har vært på. Og etter skogturen var det helt tyst.

Vi dro til et nytt skogsområde i dag. Hva gjør jeg så på skogtur med Rakel?

Jeg prøver å gå mest mulig ute i terrenget, altså ikke på stien. Oppsøker trestammer, stubber, kvister, små grøfter (terrengskifter) og går sakte sånn at hun rekker å følge med. I dag fikk jeg blant annet til litt «balanse-trening» på en trestamme. Det er bra at hun får oppleve ulikt terreng og underlag. At hun får interesse for å klatre, hoppe, balansere og undersøke i skogen.

Stort sett følger hun meg veldig tett, og da belønner jeg med godbit ved venstre side. Med andre ord – begynnelsen på fot-trening. Jeg stopper opp en gang iblant og belønner at hun sitter ved foten.

En sjelden gang finner hun noe som er så interessant at jeg får litt avstand til henne. Da venter jeg til hun ser på meg og tar noen skritt mot meg, før jeg blåser innkalling. Hvis jeg får det til, prøver jeg å løpe/gå noen skritt vekk, og så belønner med tubeost når hun kommer fram. Jeg trener innkalling i hagen også, men da for det meste med at jeg roper «Rakel». Hun blir litt ekstra gira av fløyta, og når hun er ute i hagen, er det jo ofte for at hun skal få tissa og bæsja. Hvis hun blir veldig opptatt av meg og godbitene, får hun liksom ikke helt konsentrert seg om å få gått på do.

Skogtur alene med Rakel er best til innkallingstrening. Og jeg prøver å variere på de stedene jeg drar, og velger foreløpig steder der det er lite sannsynlig å treffe på andre.



Til slutt en liten historie om hva som skjedde her i borettslaget i dag. Jeg var ute i hagen på en av de utallige lufteturene med Rakel. I høyre synsfelt så jeg et dyr som nærma seg i stor fart på gangstien parallelt med hagegjerdet mitt. Jeg rakk å tenke «For en stor katt», før det gikk opp for meg at det faktisk var en rødrev som kom lunkende. Den sprang på ingen måte panisk, og da den kom til hjørnet av hagen min stoppa den opp og nistirra på Rakel (som var opptatt med noe og ikke oppdaga reven). Så løfta den blikket og fikk se meg, og sprang så videre.

Jeg har bodd her (3 km fra Ås sentrum, ute på landet, men i et tett boligområde) i ca 15 år og har aldri sett rev i nærheten. Grevling, elg og rådyr, ja, og når det gjelder grevling har jeg flere ganger sett dem på gangveier og i nabohager. Man, altså aldri rev. Synes dessuten atferden var underlig. Dette var midt på lyse dagen, og den virket mildt sagt lite sky. Likte ikke det jeg tolket som et «sultent blikk» i retning av lille valpen og er glad for at hagen er inngjerda og at jeg alltid er sammen med Rakel uti hagen.

Dessverre hadde jeg ikke mobilen med meg, så det får bli et illustrasjonsbilde tatt av hobbyfotograf Turid Gangnes Alvestad.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar