fredag 26. april 2024

25.05 Voksen hund og valp

 

















Ny rolig natt med valp i huset. Akkurat som med de andre tispevalpene jeg har hatt, er det ikke noe problem å få sove godt om natta så lenge valpen får ligge i senga. Peder var, som nevnt tidligere, helt annerledes. Han sov IKKE rolig om natta, nesten uansett hva jeg gjorde.

Det blir selvsagt lite aktivisering av Joy nå for tiden, og på toppen av det hele er hun ofte (helt sikkert ufrivillig) valpevakt. Rakel oppsøker henne stadig vekk, enten for å sove inntil henne eller for å bølle/leke. Det siste er Joy helt uinteressert i, så da for Rakel beskjed. Lille gul er freidig nok til å komme med noen høylytte protester, men gir seg som regel med å bølle når Joy tar fram tennene og stemmen.

Jeg begynte så vidt i går, og har fortsatt i dag med bevisst å ta med bare Rakel ut på tur. Jeg tenker på dette som en investering for at jeg etter hvert kan ta med bare Joy ut. Sånn det er akkurat nå, synes Rakel det er nitrist å være alene i bilen med bare meg, altså uten Joy i bilen. Selv om Rakel nettopp både har spist og gjort sine behov, så holder hun skikkelig konsert med ordentlige gjennomtrengende og sørgelige ul. Det hjalp forresten litt på vei hjem fra tur nummer 1 i dag, og på tur nummer 2 alene i bilen holdt hun faktisk helt tyst til vi var nesten hjemme. Så, det går absolutt framover.

I alle fall synes jeg litt synd på Joy om dagen, uten helt å få gjort noe med inaktiviteten. Sånn er det når en har aleneansvar for to hunder med veldig forskjellig behov. Derfor lånte jeg ut Joy i dag til en venninne som for tiden er uten hund. Dermed fikk Joy for første gang på nesten en uke, en ordentlig tur. Tusen takk for hjelpen!

Jeg jobber, som vanlig når jeg har valp, med døgnrytme. Altså prøver jeg å få valpen til å sove på formiddagen. Allerede neste uke skal jeg jo i gang med å jobbe halve dager (nettopp formiddagen). MEN, det jeg har sett av Rakel, ikke minst sammen med Joy, så langt, er at hun sover veldig bra. Så, jeg har vel ikke gjort annet enn å la henne være i fred når hun sover. Nei, jeg er ikke fryktelig nøye på fôringsklokkeslettene – om det går en time hit eller dit.

Jeg tok fram IKEA-krakken for første gang i dag. Vi snakker altså bakpartkontroll. Det var bare å sette krakken på bakken og ta fram en godbit, så stod Rakel med forbena på krakken. Ikke fullt så automatisk å få henne til å flytte bakbena, så klart. Men, som første forsøk betrakta, synes jeg det gikk riktig fint.

Andre fot-forberedende momenter jeg holder på med er å få henne til å følge meg ved venstre fot ved å gi godbiter under bevegelse. Jeg må være nøye på at det kun er to posisjoner som gir belønning – enten sitte rett foran meg eller være ved fot (det siste enten sitte eller være i bevegelse). Alle mulige skrå-varianter mellom disse skal ikke gi belønning.

Vi jobber også med «følg etter meg i skogen», én beskrivelse av dette er å «gå som en full sjømann gjennom skogen». Det handler altså om uforutsigbare retningsendringer – det motsatte av å følge en sti. Valpen må dermed hele tiden følge med på hvor jeg går og være oppmerksom på meg. Jeg prøver å lære Rakel at det er to måter hun kan oppsøke meg på. Hvis jeg står stille og kaller på henne skal hun sette seg foran meg. Hvis jeg går, skal hun søke opp min venstre side.

Både i går og i dag testa jeg ut å ta med en av lekene til Rakel ut i skogen, gjemme den og liksom finne den der – prøve å imponere henne litt. Det var ingen suksess, antagelig fordi hun ikke er så voldsomt opptatt av lekene sine. Hun ble veldig fort ferdig med leken og var mye mer interessert i pinner og løv.

På dagens rundt-lunsj-tur fikk Rakel servert maten i skogen – oppbløtt tørrfôr i en tue. Da måtte hun bruke nesa til hjelp og det tok lenger tid enn vanlig for henne å få i seg måltidet. Søksutvikling, altså – at hunden får utvikle den luktesansen den er født med. Valpen skal ha mat fire ganger i døgnet, da er det jo like greit å utnytte anledningen til at ikke all mat behøver å serveres i skål på kjøkkenet.

Dagens ettermiddagstur var i et litt mer befolka område enn vi har vært i tidligere. Parkerte ved en barnehage og bar Rakel langs gjerdet. Hun kunne observere noen aktive barn der inne på uteområdet til barnehagen. Hun fikk også gå litt på fortauet langs en lite trafikkert bilvei hvor fotgjengere og syklister passerte. Når noen passerte oss, ville hun veldig gjerne løpe etter og følge med, hun viste stor nysgjerrighet uten spor av redsel.

Ellers har det blitt litt stell i dag – kloklipping og behandling mot flått. Det første tok under et minutt. Rakel sov, jeg plukka henne opp i fanget, klippet alle klørne og la henne tilbake i hundesenga, hvor hun sov videre.

Dagens bilder viser en yndlingssyssel for de valpene jeg har hatt de siste vårene – leke med de tomme blomsterkrukkene. Det er utrolig hvor lenge de holder seg sysselsatt. Spesielt interessant er visst dreneringshullene i bunnen av krukkene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar