tirsdag 23. september 2014

20.09 EK Brøttum (avdeling Gjøvik-Lillehammer) - 3. Premie


Flere bilder kommer...


En lang dag på jaktprøve, når det tar tre timer å kjøre hver vei. Jeg starta kl 05.30 hjemmefra og var tilbake i heimen og 19.30.

Det jeg var mest spent på var det å ha Petra alene i bilen mens jeg var på prøve med Carmen. Det viste seg da vi kom fram at det var et godt stykke å gå fra parkeringsplassen til prøveområdet. Vel, det var jo ikke særlig annet å gjøre enn å gå fra henne og håpe det beste. Sånne tilfelle er det jo hele tiden, at Petra er alene…

Det var 15 hunder til start og vi ble delt inn i fire grupper. Carmen havna i den siste gruppa, så jeg fikk være observatør i starten.

Prøva bestod av fire poster, ikke så veldig ”ordna” transport mellom postene - ingen stor vekt på fot, altså. Men, derimot veldig stor vekt på søk. Ingen overraskelse med Hustad som dommere. For øvrig den siste prøva de skulle dømme i AK/EK etter en lag dommerkarriere. Litt vemodig…..

Post 1 var et søk i et skogsområde, hvor hundene skulle hente to hver. Post 2 var et retningsanvist søk/fremmadsending på vann i et vannliljeområde. Post 3 var først en dirigering på land og så en dobbeltmarkering i samme område. Så var post 4 til slutt et søk i et sivområde på land, hvor det lå tre til hver.

Jeg kjente helt fra start at jeg ikke hadde samme teamfølelsen med Carmen som på de to forrige prøvene. Ikke så rart, tatt i betraktning at hodet mitt er fullt av bekymringer over Petra for tiden.

Carmen gikk sånn passe greit fot, men ikke så bra som hun har vist seg i det siste at hun KAN gjøre. Var tyst, men kanskje litt fjern i noe av arbeidet.

På den første søksposten var hun litt uselvstendig, stoppa litt opp der ute og spurte. Vet ikke om hun helt fra start var litt utrygg på Golden-hannhunden som var med i gruppa vår. Hun fikk inn den første dummyen kjapt, men lette en stund etter den andre.

Så var det dirigeringen på vann, - vi skulle altså sende dem til et vannliljeområde. Jeg var veldig i tvil om hvilken kommando jeg skulle bruke. ”Over” betyr jo strengt tatt at hun skal til andre siden. Samtidig får det litt mer fart på henne til å komme seg uti vannet enn om jeg bare sier ”gå”.

Jeg valgte å si over, men måtte uansett streve litt med å få henne ut i vannet. Men, når hun først fikk lagt på svøm, så kom hun seg ganske greit over til en landtunge. Så var det å få henne uti vann igjen derfra, til høyre og søke i vannliljene. Ikke verst løsing av oppgaven, egentlig.

På landdirigeringen klarte hun seg ganske bra. Så var det dobbeltmarkeringen. Den første var superfin, men så var det et strev å få inn den andre. Masse fløyting og dirigering. For øvrig var ikke Carmen alene elitehund om å ha trøbbel med en dobbeltmarkering i et dirigeringsområde. Dette må vi tydeligvis hjem og trene på.

På søket i sivet viste det seg at Golden-hannhunden var skikkelig ”etter” Carmen. I starten kom Carmen løpende hjem tom, ved siden av Golden som hadde dummy. Jeg lurte fælt på hva som egentlig hadde skjedd der ute i sivet. Husker tilbake fra en AK-prøve i Danmark hvor jeg observerte akkurat samme syn. Den gangen viste det seg at makkerhunden hadde tatt Carmens vilt.

I alle fall - ved neste utsending kom de begge løpende hjem uten dummy, og nå var det klart at hannhunden fulgte tett i rumpa på Carmen. Så, dermed ble det 0 på Golden og Carmen fikk lov å søke uten forstyrrelse. Og da henta hun fint tre dummyer, selv om jeg måtte streve litt for å få henne inn i sivet etter den ubehagelige opplevelsen.

Jeg vet at dommerne ikke belasta Carmen for det som forstyrra henne på dette søket. Også tenker jeg på at det er sånn det er å ha en følsom hund. Carmen sliter rett og slett hvis det er makkerhunder som er etter henne på den måten. Enda, nå i en alder av over fem, så takler hun jo sånt atskillig bedre enn hun gjorde da hun var yngre. Hadde dette skjedd for 2-3 år siden hadde hun blitt virkelig satt ut. Mens, Petra altså ikke er typen til å bry seg om sånt i det hele tatt….

For øvrig kan nevnes at vi to eierne av disse hundene bevisst trente litt i forkant, siden hannhundeieren nettopp var redd for at hans hund skulle forfølge Carmen. Så, hundene hadde møtt hverandre, og eieren hadde sagt fra til sin hund at han ikke fikk lov å vise Carmen interesse. Men, åpenbart hjalp det ikke så mye…

Ja, ja, - løpetid eller ikke løpetid. Jeg hadde aldri orka det hannhund-greiene. Takke meg til tisper!

Så var det dagens kritikk, da: ”Ekvipasjen gjør en del bra jobb. Landdirigering og andre søket er bra. Hunden jobber godt når den først er i vann. Kunne ønsket bedre første søk og bedre markeringsarbeid. Derfor ikke høyere pris.”

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar