tirsdag 11. februar 2014

11.02 Riktig passivitetstrening




 
Etter en tur på det bratte nærjordet med mye springing på de firbente, gikk ferden til den vanlige lydighetstreningen på tirsdager. Carmen fikk ligge i bilen den knappe timen Petra fikk trene.

Vi var med på den første delen med sitt og bli, og diverse fotøvelser. Gå på linje, gå etter hverandre, i sirkel, i sikk-sakk, mot midten av ringen osv.

Så kom tiden for innkallingsøvelser og dermed litt refleksjon over dette med riktig passivitetstrening….

Er det bra passivitetstrening for retrievere er at de skal observere massevis av apportering som andre hunder gjør? Og dette fra meget ung alder. Eller er det bra med masse aktivisering - at de får gjøre all denne apporteringen selv..? Ingen av delene er bra for min hund.

Jeg tenker at passivitetstrening og stadga-trening, som alt annet, må deles opp i små biter før en setter det sammen. Observere dummyer som ikke skal hentes, uten masse andre hunder, og kanskje uten så mye kasting. Observere andre hunder i aktivitet UTEN apportering, men med både springing og aktive eiere.
Så, jeg bruker lydighetstreninger i den lokale brukshundklubben til å trene Petra på passivitet. F. eks det å observere hunder som løper i innkalling; - den typiske varianten på sånne nybegynner-lydighetstreninger er jo at hunden skal sitt og bli, mens en annen holder den igjen i halsbåndet. Eieren løper unna samtidig som en roper på hunden, sånn at den ventende hunden omtrent står på bakbena og prøver å komme seg løs. For så å slippes løs og spurte til den ventende eieren. En hel masse stress, med andre ord.

Så er det jo eiere som roser med leker og pipende stemmer, eiere som korrigerer og snakker strengt til hunden sin.

Vel og merke har jeg latt Petra observere dette veldig gradvis - flyttet meg litt nærmere for hver gang.

Nå har vi kommet så langt at vi slår oss ned akkurat der hundene skal sitte og bli mens eieren forlater dem. Petra ligger i Jervehiet og jeg sitter på stolsekken - og observerer alt dette. Da vi gjorde dette for første gang var hun i helspenn og fulgte all bevegelse med stor intensitet. I kveld? Hun la seg ned for å sove!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar