tirsdag 8. mars 2011

08.03 Jaktintrokurs




Vi fikk to nye deltagere på kurs i dag - dermed er vi fire. Alle er unghunder mellom 1 og 1,5 år. Tre labradoren og en Golden. Goldenen og den ene Labradoren er av jakttype og to av labradorene er av utstillingstype.

Siden vi fikk to nye kursdeltagere repeterte vi en del av temaene fra sist i det vi gjennomgikk inne. Så var det over til dagens tema - apportering.

Vi begynte med å snakke om hundens funksjoner. En hund har fire hovedfunksjoner; - Flokk, Jakt, Undersøkelse og Forsvar. Når vi trener er det aller enklest med øvelser hvor vi bare påvirker én av disse funksjonene, f. eks. sitt. Da påvirker vi flokkfunksjonen.

Trener vi innkalling må vi være nøye med kun å påvirke flokkfunksjon, og ikke jaktfunksjonen. Noe som betyr at vi IKKE skal kasta av gårde en ball for å øke hundens tempo, men heller selv løpe av gårde.

Men, hva med apportering. Ja, - det er rett og slett en komplisert øvelse, fordi både flokk- og jaktfunksjonen påvirkes. Først skal hunden forholde seg rolig ved siden av oss og vente på tur - flokkfunksjon. Så skal den løpe ut, lokalisere apporten og gripe den - jaktfunksjon. Så skal den returnere til oss og avlevere - flokkfunksjon.

Dette er såpass vanskelig at det fort kan bli “krasj” i hundens hode. Funksjonene kan blokkere for hverandre, slik at hunden tar til en tredje type atferd. F. eks. tøyser og leker med apporten, kaster den i været, og absolutt ikke kommer hjem med den.

En annen grunn til at apportering er komplisert er at det består av så mange momenter. Og i trenings/kurssammenheng ser en gjerne at en hund får til noen av disse momentene, men ikke alle. Hunden skal sitte og vente på lov, oppmerksom, men samtidig avslappa nok til å kunne følge eiers instruks. Så skal den på kommando løpe rett på, lokalisere og gripe apporten, tverrvende og komme rett hjem, avlevere og vente på ny instruks.

Med andre ord må hunden kunne sitt og bli på tross av sterke forstyrrelser. Og den må kunne innkalling - med apport. Dette fikk vi se eksempler på at ikke var så enkelt når vi skulle ut og gjøre noen praktiske øvelser.

Det er om å gjøre å påvirke de funksjonene som hunden trenger å utøve mer av. Og selv om det er fristende å trene på det hunden kan, så er det jo det den er dårligst på, som det er viktig å trene mye på, f. eks. sitt og bli.

Ellers er det et par type øvelser det så absolutt IKKE er lurt å holde på med med de heteste hundene før de har lært seg det grunnleggende; - markeringer og feltsøk. Å trene på så stressende øvelser vil ikke akkurat gjøre det enklere å få til sitt og bli….

Det er gøy å holde kurs - hyggelige kursdeltagere og veldig lærerikt.

Ute trente vi på sitt og bli, fot og på avlevering. Hundene er ganske forskjellige fra hverandre, så her må vi individualisere opplegget. Noen trenger å gires opp, andre å roes ned.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar