fredag 7. juni 2013

03.06 Oppstart valpekurs AZS

















Det ble en kort sykkeltur med Carmen i dag før vi dro av gårde på oppstarten på valpekurset på Antrozoologisenteret. Det var såpass mange deltagere at de hadde delt oss i to - en gjeng med retrievere (to Golden, tre Labradorer og en Labrador-blanding) var på min gruppe, og vi skal ha Inger Johanne som instruktør.

Begynte med å sitte i ring og trene ro. Dette gjorde vi blant annet ved å legge en godbit på bakken foran hunden, og holde litt forsiktig i den inntil den slappa av. Slippe opp taket og sjekke ut om den kunne sitte stille uten å ta godbiten, og så gi den fri til å ta den.

Petra tok greit dette med ro-øvelse, vi har jo trent mye sånn.

Så var det en runde med innkalling, - heldigvis ingen som tenkte på å skulle bruke noe fløyte. Jeg så for øvrig at det var veldig stor forstyrrelse for Petra når instruktøren henleda oppmerksomheten på bakken. Da begynte Petra å søke intens, - hun får jo assosiasjoner til nærsøksøvelser.

Ift sitt og bli lærte instruktøren bort noe som kalles ”omvendt lokking”, - en holder en godbit i hånda. Så lukker en hånda så snart hunden prøver å ta den, åpner den når hunden er avslappa ift den. Jeg spurte om dette var noe prinsipielt annerledes enn sånn jeg har trent - med godbit på bakken. Og det var det visst ikke. Tror derfor at jeg fortsetter med varianten med godbit på bakken. Synes det er greiere hva gjelder å få økt avstanden etter hvert.

Gå pent i bånd trente vi ved å ha en skål med godbit i og nærme oss denne. Eneste veien fram var med slakt bånd. Dette gikk greit for Petra, vi har jo allerede kommet i gang med å trene gå pent i bånd.

Det ble snakk om bruk av sele og at de som ikke hadde hatt hunden i halsbånd (men altså brukt sele) ofte fikk til dette med gå pent i bånd bedre enn de som hadde brukt halsbånd. Her måtte jeg påpeke at det var jo forutsatt at de som hadde hatt valpen i halsbånd hadde latt den få dra….

Altså - det GÅR an å ha valpen i halsbånd fra første dag, men da må en trene fra første dag. Som jeg vel har nevnt før - jeg er IKKE overbevist om selens fortreffelighet. Har sett flere eksempler både med egen hund og andres hunder at de lærer å bli noen ordentlig trekk-galninger av denne selen, sånn at så fort de kjenner selen, så legger de seg på og spinner av gårde. Dette synes jeg er en type uheldig stressatferd som jeg IKKE vil ha, rent bortsett fra at jeg heller ikke tror det bidrar til noe bra kompetanse på det å gå pent i bånd.

Løs hund hvis den ikke kan gå i halsbånd og kobbel, tenker jeg er noe å tilstrebe - så sant det lar seg gjøre, selvsagt. Også må en jo selvsagt vie full oppmerksomhet til prosjekt gå pent i bånd så fort hunden er i bånd…. Men, det er klart, av og til bruker jeg sele jeg også, men prøver å holde det til et minimum.

Til slutt på kurset fikk hundene prøve seg på å gå gjennom an agility- tunell. Dette syntes Petra var kjempegøy og ville gjerne løpe gjennom om igjen og om igjen.
Vel, det var flott å være i gang med kurs - igjen. Hyggelig instruktør og hyggelige (og for det meste kjente) kursdeltagere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar