fredag 4. mai 2018

04.05 Miljøtrening og annet























Jeg har hørt «store» hundetrenere snakke om at miljøtrening ikke er nødvendig, og heller ikke ønskelig. Hm. Kan tenke meg at dette er nok ett av de begrepene vi definerer forskjellig.

At miljøtrening er både ønskelig og nødvendig er i hvert fall ikke JEG i tvil om. Og med miljøtrening tenker jeg på å introdusere alle de situasjonene hunden må kunne takle i voksen alder. Selvsagt tilpassa valpens gemytt og tilgjengelighet. Og selvsagt i små porsjoner.

Siden arbeidsplassen min ligger i Ås sentrum kommer mye miljøtrening av seg selv. Det er biltrafikk, tog og folk som passerer. Ikke til å unngå at Tora stifter bekjentskap med disse tingene.

Å være trygg i skogen tar vel vi jaktfolk for en selvfølge, kanskje. Og få tenker vel på at det er noe hunden må vennes til, fordi det er så naturlig for oss å oppsøke skogen. Men, det går jo an å tenke litt framover når en går i skogen også, og fra tidlig alder la hunden få gå på forskjellig underlag og ta seg fram over stubber og stener.

Vi gjentok skogtur på samme måte som vi gjorde igår - en liten «økt» før jobb. Jeg prøvde å få til en del innkallingsøvelser med «terrengskifte», - altså ikke langs stien, men på tvers av den. Fant busk og kratt som jeg gikk tvers gjennom og fikk Tora til å følge samme vei. Hun fikk utforske terrenget på egen hånd og imponerte med blant annet et «tigersprang» fra én tue til en annen. Som sagt - hun beveger seg omtrent som en kattunge.

Toras andre dag med på jobb gikk kjempefint. Først litt soving i bilen og så mer soving på kontoret mitt. Vi tok heis i dag også, og jeg satte henne forsiktig ned på gulvet i heisen mens den bevega seg. Strødde tørrfor på gulvet, slik at hun var opptatt med å spise.

I tillegg trente vi litt på å gå i trapp - bare noen få trinn, selvsagt. Vi begynte med murtrappa mellom første og andre etasje. Det var helt uproblematisk. Så testa vi ut den øverste trappa, som har åpne trinn. Både Carmen og Petra syntes denne trappa var kjempeskummel. Jeg var jo ikke så lur at jeg trente det tidlig med dem :-) Tora registrerte at dette var en mer merkelig trapp enn den forrige, men tok ganske kjapt de to trinnene opp for å få tak i tørrforet.

Carmen fikk sin vanlige tur med sykkel - det blir noen mil i uka. Viktig å holde Carmen i aktivitet, at ikke alt skal handle om Tora.

På ettermiddagen fikk jeg nyte sola og en god bok på terrassen og da Tora våkna etter sin lange middagslur ble det tid for lek og fotografering i hagen.

Så tok jeg rett og slett en tur til nærskogen her - noen 100 meter fra leiligheten. Tora fikk sitte på armen til og fra og så fikk hun utforske skogen litt. Jeg speida intenst i alle retninger, så ingen fremmed hund eller menneske skulle komme brått på - nærskogen er nemlig litt mer «trafikkert» enn den vi har oppsøkt på morgenene. Men, vi traff bare noen barn som var på vei ut av skogen. De fikk klappe Tora mens hun satt på armen min.

Hun er trygg og fin, min Tora! Det gjør hverdagen enkel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar