fredag 22. april 2016

18.04 Kursdag 4





I dag møttes kursgjengen på Bogstad. På forhånd hadde jeg skrevet noen tanker og sendt dem:

“Jeg tenker at hvordan vi har det sammen med hundene våre er et produkt av hverdagen. Alle de små tingene som skjer, - når vi står opp, når vi forer, går luftetur, tar hunden inn og ut av bilen, ber den vente utenfor en dør osv osv. Hvis alle de små og store tingene i hverdagen fungerer, sier vi ofte at vi har en «hverdagslydig» hund. Dette er altså ikke snakk om appell-lydighet – det som foregår på trening og konkurranse innenfor noen merkebånd.

En hverdagslydig hund er et godt utgangspunkt for å holde på med jakttrening og det er flere årsaker til dette.

Det ene er rasjonalisering med krefter – både våre og hundens. Ideelt sett skal grunndressuren være på plass når vi holder på med jakttrening. Vi skal slippe å ha konflikter med hunden fordi den ikke kan sitt og bli eller klarer å gå pent ved siden av oss, fordi den bjeffer og utagerer eller stikker av og ikke kommer på innkalling. Alle disse «fightene» bør vi ta utenom jakttreningssituasjonen.

Noe annet er vår relasjon med hunden. Det er ikke et godt utgangspunkt for trening og nyinnlæring hvis vi skal være i konflikt med hunden. Her er vi inne på det vi har holdt litt på med på kurset – å bruke matskål og godbiter istedenfor dummy til å lære signaler og håndtegn. For altså å unngå konflikt med hunder som ikke har grunnapporten inne.

Dette betyr at for den som skal holde på med jakttrening er det all mulig grunn til å ta grunndressur og hverdagen med hunden på alvor. Tenkt gjennom hundeholdet deres – hva holder dere på med i hverdagen? Hvis det er ting dere ser ikke fungerer – ta tak i det. Sånn at dere kan gjøre unna mest mulig av «diskusjonene» med hunden utenom apporteringssituasjonen. Husk at så lenge vi har hundene inne i huset hos oss (og de ikke bor i kennel) så «trener» vi hund alle våkne timer i døgnet. Hvorfor ikke trene «bli» inne i huset. Lære hunden til at mens en lager mat skal den ligge stille på ett sted i huset? Men, klart det koster litt – vi må jo da følge opp og gå og korrigere hvis den bryter kommandoen.

Med en hund som stresser veldig og er fryktelig gira ifm foring, - hva med å drøye litt med å gi mat til hunden har roa seg?”


Idag delte vi oss i to grupper. Den en jobba med fot og den andre med utsending på matskål.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar