mandag 15. juni 2020

13.06 GF i Retrieverklubben og tur på myra























Det må litt arbeid til for å drive en klubb, og idag dro jeg avgårde på heldagsinnsats i form av Generalforsmaling i Retrieverklubben. Det var blant annet et par innkommede saker om championatregler som var interessante.

Med inspirasjon fra et par av sakene på GF har jeg prøvd å se på championatreglene for utstilling og jakt i Skandinavia. Håper jeg har klart å referere riktig.

SVERIGE
I Sverige er jakt/utstilling likestilt i antall championat, de har fire championat til sammen, to på jakt og to på utstilling. Har en ikke premiering i den “motsatte grenen” får en parenteschampionat SE J(j)Ch/SE U(u)CH. Kravene til championat uten parentes, SEJCh/SEUCh er Good/2AK.

DANMARK
I Danmark er det to typer utstillingschampionat. Det er kun Golden, Labrador og Toller som kan bli dansk utstillingschampion uten krav til jaktpremiering, DJCH(U). For å bli dansk eksteriørchampion, DKCH, varierer krav til jaktpremiering med rase. Chess og Flat - 2AK / Curly - 1BK / Golden, Labrador og Toller - Bestått kvalifikasjonsprøve eller 1BK/1BK Tollerjakt.

Videre har Danmark kun ett jaktchampionat på B-prøver (dvs minst ett av certene skal være fra A-prøve). For å bli dansk brugschampion, DK BRCH, varierer krav til eksteriørpremiering med rase. Flat - Very good / Chess og Curly - Good / Golden og Labrador - Bestått kvalifikasjonsprøve eller Good. (Jeg klarte ikke å finne noe informasjon for Toller.)

(Danmark har i tillegg et jaktchampionat basert på A-prøver, DK JCH, med krav om 3 cert fra A-prøver.)

Så vidt jeg har skjønt er kvalifikasjonsprøve en eksteriør- og jaktbedømming med en slags eksteriørbeskrivelse og det som tilsvarer den norske kvalifiseringsprøven.

NORGE
I Norge har vi tre championat til sammen, ett på jakt og to på utstilling. For å bli jaktchampion, NO JCH, er kravet til eksteriørpremiering Sufficient.

For utstillingschampionatene er det samme krav som svenskene har. Uten jaktpremiering blir hunden Norsk utstillingschampion, N UCH. Med jaktpremiering, 2AK, blir hunden Norsk Champion, NCH.

OPPSUMMERING
På utstillingssiden har alle tre land i Skandinavia championat både med og uten jaktpremiering, riktignok med lavere krav (for Curly, Golden, Labrador og Toller) i Danmark enn i de andre to landene.

På jaktsiden har både Sverige og Danmark to mulighter - med og uten (i Danmark med kvalifikasjonsprøve) utstillingspremiering, mens det i Norge ikke finnes noen mulighet uten utstillingspremiering.

For en labrador er følgende jaktchampionat tilgjengelig:
* SE J(j)Ch i Sverige uten eksteriørpremiering
* DK BRCH i Danmark med bestått kvalifikasjonsprøve
* NO JCH i Norge med Sufficient
* SEJCh i Sverige med Good
* DK BRCH i Danmark med Good

Og følgende utstillingschampionat:
* DJCH(U) i Danmark uten jaktpremiering
* SE U(u)CH i Sverige uten jaktpremiering
* N UCH i Norge uten jaktpremiering
* DKCH i Danmark med bestått kvalifikasjonsprøve eller 1BK
* SEUCh i Sverige med 2AK

* NCH i Norge med 2AK




Det funka fint å ha Peder i bilen - hotellet hadde parkeringsplasser under tak og derfor i skyggen litt avhengig av hvordan sola stod. Jeg flytta bilen et par ganger underveis, og Peder var i skyggen hele tiden. Jeg lufta og fora ham underveis, og fulgte med på webkamera. Så ut som han hadde det greit.

Hjemme igjen ble det en tur til myrvannet i varmen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar