torsdag 4. juni 2020

02.06 Peder er fire måneder






En merkedato idag - Peder fyller 4 måneder. Så, da er det kanskje greit å reflektere litt over status.

Når det gjelder velferd, utvikling, fysiologi og generell oppførsel er Peder nå i starten av tannfellingen. 4 fortenner er borte, flere er løse, et par nye små jeksler har kommet langt framme, og bakerst kan jeg kjenne at de store jekslene ligger like under tannkjøttet.

Muligens som en følge av dette, muligens fordi han har blitt eldre og tøffere er han ganske voldsom til å bite på fingre, klær og alt han får tak i. Jeg må være ganske streng og bestemt med ham for å få ham til å la være med meg, men ovenfor andre mennesker klarer jeg ikke helt å forhindre det. Så han har litt varselflagg angående skarpe tenner for tiden.

Han har gått ned til 3 måltider om dagen, og derfor ikke helt forutsigbar hva gjelder tidspunkter for når han må bæsje, i motsetning til da han fikk 4 måltider om dagen. Det skjer som regel på morgenen og en eller annen gang på ettermiddagen, og noen ganger på kvelden.

Han holder seg gradvis lenger og lenger når det gjelder tissing, men det er likevel veldig varierende. Har han vært veldig i aktivitet må han tisse etter en time og har han sovet lang formiddagslur kan han holde seg i 4-5 timer.

Han tissa inne 3-4 ganger helt i starten, men det er veldig mange uker siden. Og han blir så urolig både inne og i bilen at jeg skjønner når det er veldig brått om.

Han har blitt veldig flink til å tisse i tissebingen, og oppsøker ofte denne helt på eget initiativ. Jeg har også blitt mer og mer nøye på at det er dit vi går for tissepausene hans. Og de gule flekkene på plenen er nå sådd med plenfrø og inngjerda med kompostgrinder.

Han veier ca 15 kg og er nå passe i hold, synes jeg, etter å ha vært litt for rund noen uker. Bena blir stadig lenger og han kommer seg nå opp og ned av alt av møbler i huset og på terrassen, inkludert bord han ikke får lov til å være på!

Han har hele tiden vært fin i fordøyelsen. Faste “pølser” :-D Jeg har aldri tidligere hatt en valp som ikke har hatt diaré i løpet av de to første månedene hos meg. Dette er jeg ganske sikker på skyldes at han har fått ett-to av dagens måltider i form av Vom og hundemat.

Når det gjelder oppførsel er han ikke så intens som Tora og Petra var, men samtidig er han mer voldsom og kanskje rett og slett mer “guttete”. Veldig kreativ - skal undersøke alt, om det går an å komme seg oppå, gjennom, over, under osv. Utforskende.

Med Carmen er han potensielt voldsom utendørs, men jeg passer på som en smed. Vil jo ikke ha noen gjentagelse av Tora-Carmen-problemet. Innendørs går det veldig mye bedre enn det gjorde med tispevalpene. Han kan være på hunderommet med Carmen i timevis uten å plage henne.

Nettene og min nattesøvn er det verre med. Helt i starten synes jeg han sov lenge til liten valp å være, men han sover dessverre ikke noe særlig lenger nå. Dvs maks 6 timer om natta. Og han roer seg dårlig etter en evt tissepause tidlig morgen i helgene. Om det er generell kribling i kroppen eller at han er sulten vet jeg ikke helt. MEN, han sover i hvert fall veldig godt på hunderommet etter frokost og full lufting. Så, noen helgedager har jeg forsøkt å ta meg en blund på formiddagen. Likevel blir det ikke helt det samme å stå opp 06.30 og så forsøke å legge seg igjen 08.00... Så, jeg er nok litt prega av søvnunderskudd for tiden.

Peder er fortsatt en veldig trygg og tillitsfull valp. Riktignok har det hendt en sjelden gang at han varsler på noe, men da er det som regel Carmen som har dratt ham i gang. Han er bemerkelsesverdig fredelig i hagen, på tross av diverse naboer, unger, sykler, hunder, katter, gressklippere og alt som skjer i umiddelbar nærhet her i mitt folketette nabolag.

Vi har vært mindre i bystrøk enn jeg har gjort med tidligere valper, men synes han virker såpass trygg at jeg tenker han har mindre behov for det.

Treningsmessig, da - hva kan han...?

Vi har trent mye på separate momenter, - alle tre fløytesignaler. Han forstår innkalling, stopp og søk. Det siste har vi ikke trent så mye på, han blir ganske hektisk når han søker. Så det skal jeg kanskje ikke overdrive. Stopp trener vi masse på, og han kan være 5-6 meter unna, i hvert fall. Kanskje lenger også, men foreløpig kjenner jeg at jeg må nå fram til ham ganske raskt med godbit for å unngå at han kommer mot meg etter signalet. Det gjelder å øke avstanden på en sånn måte at han lykkes hele tiden.

Han får en og annen knallapport i vanskelig terreng, bare for å få litt trening på å følge en markering med blikket. Da er han alltid på avstand fra meg, aldri ved fot.

Vi trener flere pass med fot hver dag - i kobbel, på variert underlag. Er nøye med posisjon og at han ikke får snuse. Her er han kjempeflink når det ikke er andre i nærheten. Han kan klare korte strekninger når Carmen er med og går i bånd på min høyre side, IKKE hvis Carmen er løs. Dette skal vi trene masse på framover. For første gang synes jeg det er gøy å trene fot. Og jeg minner meg selv om hele tiden at jeg skal være veldig forsiktig så jeg ikke gir ham forventninger på apportering før han kan fot.

I tilknytning til dette med fot får han også av og til godis når han fra løs finner veien til foten min. Vi trener også bakpartskontroll på en blomsterpotte - både høyre og venstrevendinger. Jeg har blitt litt flinkere til å trene dette med lugn enn jeg var tidligere.

Håndtarget har vi holdt litt på med, men han stressa litt, så jeg har gått over til kun å trene dette ifm innkalling, og da så lugnt som mulig. Altså vente litt, så han sitter og er lugn foran meg før han fått godbit.

Avlevering trener jeg ifm med at han bærer på leker og de sjeldne gangene han har fått en knallapport. Dessuten når han har funnet en dummy på søk. Han kommer (nesten) alltid til meg med det han finner, men har nok litt forbedringspotensiale på å avlevere ordentlig enda.

Vel, dette var noen refleksjoner.

Idag var det også en særdeles varm dag, så det ble litt enkel aktivisering. Ikke greit å direkte trene i sånne temperaturer. Så, jeg tok en tur til et vann og hadde hundene ute annenhver gang. Peder fikk bare tusle rundt langt myrvannet og svømme når han ønska.

Jo, litt trening ble det forresten med Peder i skogen på den andre siden av vannet. Vi trente fot på skogsstien etter at han hadde bada og var nedkjølt.







På kvelden var temperaturen bedre og vi var på siste kveld av valpekurset. Var på Follo museum hvor Peder fikk se en stor hane på andre siden av nettingjerdet, fikk balansere litt på diverse treformasjoner og sitte på teppe og slappe av. I tillegg trente vi passering med instruktørens to voksne hunder. Ikke noe problem, syntes Peder. Voksne hunder er ikke skumle, og heller ikke så veldig spennende. Valper, som han nok har mer lyst til å leke med er derimot mer spennende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar