søndag 18. oktober 2009

18.10 FART





Jeg var med og så på FART i dag; - ”Fågelhundens arbeidstest”. Det var et kull med 10 måneder gamle valper som skulle testes, og jeg overvar et par av dem. Første post var tilgjengelighet. En fremmed person tok med valpen i kobbel og gikk av gårde, først uten å ta kontakt, så med å prate litt med valpen. Personen dominerte valpen og tok også på den. En vurderte tilgjengelighet - åpenhet/usikkerhet, redsel for fremmede. Dette klarte begge valpene bra.

Så var det den såkalte hagen - en slags inngjerding med 3 åpninger, en stor, en liten og en som var dekket av netting. Det ble kasta en dummy inn der og en vurderte hundens bytteskamplyst, problemløsning hvor lett den ble stressa etter hvert som en lukka igjen de åpningene hunden hadde prøvd. Dette momentet løste de to valpene litt forskjellig. Den første jeg så på ble såpass stressa at den tenkte mest på å komme seg ut og ikke fikk med seg dummyen ut etter at den største åpningen var lukka igjen. Den andre lette lenge etter åpningen ut, men beholdt dummyen i munnen.

Den tredje posten var ”haren”; - en tøydokke som ble dratt i en snor i full fart rett forbi hunden. En vurderte bytteskamplyst, reaksjon på bevegelse, gripefunksjon og holde fast funksjon. Den første hunden ble ordentlig redd, men gikk fram til byttet etter litt støtte. Og den apporterte og dro skikkelig i den på tross av at medhjelperen dro imot. Hund nummer 2 ble ikke redd, men turte ikke å ta med seg apporten når den møtte motstand.

Til slutt var det ”gropen” - en ca 30 cm dyp grop hvor dummyen ble gjemt. En vurderte bytteskamplyst, søkefunksjon og konsentrasjonsevne. Her så jeg bare på hund nummer 1. Den var såpass utslitt etter de forrige momentene at den ikke klarte å konsentrere seg på oppgaven.
Det var veldig spennende å se denne testen, og jeg gjorde meg noen tanker om hvordan Carmen vil klare seg når det blir hennes tur.

Etter lunsj var det på tide å starte på turen tilbake til Norge. Det gikk greit, veiene var bare og tørre, heldigvis.

En kjempehelg med mange opplevelser, både for Carmen og meg. Tusen takk Anita!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar