lørdag 17. oktober 2009

17.10 Valpetreff nummer 2

Også denne gangen kom 8 av de 9 valpene på treff. Kjempehyggelig å se alle sammen!
Det regna og var ganske surt. Kontrast til forrige gang, da det var så varmt at vi måtte flykte inn i skyggen.

Denne gangen var vi også i skogen, men for å få litt beskyttelse mot regnet. Etter en praktisk treningsstund, gikk vi inn til deilig varm suppe og litt teori, før kaker og kaffe.

Avlevering
Anita snakka en del om avlevering. Hun formidla en fremgangsmåte som jeg synes høres veldig logisk og riktig ut. Nemlig lære valpen avlevering FØR en begynner å trene apportering. Sånn sett var jo kurset jeg gikk hos Gjøtterud litt prematurt. MEN, heretter skal det altså bli riktig rekkefølge på tingene.

Jeg tenker at poenget vel blir litt sånn som man tenker ift. å unngå at valpen biter i stykker ting inne - unngå at den får minnesbilder av ting en ikke vil den skal gjenta. Altså - det viktige er mengdetrening på riktig avlevering, og unngå å gi valpen erfaringer på å gjøre dette på feil måte.
Så er det viktig at omgivelsene er fri for forstyrrelser, og det betyr jo at dette trener en innendørs. MEN, til motsetning fra sånn jeg har prøvd før med Betty (og bare så vidt med Carmen), så viste Anita en måte hvor en rygger og får valpen til å følge etter (med dummy i munnen) og ikke bare står stille og oppmuntrer til å holde fast. Så blir en jo ikke så dominant, og blir dermed mer fristende å komme til.

Anita understreka også at hun ikke vil ha valpen gående fot med dummy i munnen, for da får den helt feil bilde i hode. Koblingen skal være dummy i munnen, bevegelse mot eier og synsinntrykket for hunden blir fronten på eieren.

Ved avlevering ville hun ikke at hunden skulle sitte, MEN viktig at den setter seg med én gang dummy er levert - OG blir sittende mens eier legger vekk dummyen.

Når valpen etter hvert klarer dette er tiden inne for å få den til å holde fast dummyen og klare å sitte samtidig; en kan sette valpen og så gå litt på avstand fra den før en kaller inn. Hele tiden ikke gå fortere fram enn at hunden lykkes. Slipper hunden dummyen, har en gått for fort fram.

Fot
Anita gjentok demonstrasjonen fra sist - med å gå i 8-tall, så får en med seg både høyre- og venstresvinger.

Linjetag
Alle valpene fikk prøvd seg på linjetag. Jeg sørga for å legge dummyen forholdsvis nærme, så hun ikke skulle få så stor fart inn. Hun avleverte fint. Ellers ville Anita legge dummyen synlig i begynnelsen. Men, har en et område som klart skiller seg ut fra omgivelsene, kan en jo gjemme den noe mer.

Innkalling
Hun lurte på om noen av oss hadde noen problemer; - jeg sa at det gikk altfor fort, og flere av de andre valpekjøperne nikka gjenkjennende. Noen kunne fortelle om ublide møter med veggen (de hadde stilt seg inntil) og valper som kolliderte med knær osv. Holde hendene i knehøyde og ta imot med godbit lavt. Evt ta imot hundens skuldre, foreslo Anita.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar