onsdag 23. november 2011

19.11 Jaktkurs på Dillingøy dag 1










Det skulle vært jaktkurs i regi av avdeling Oslo, - på Dillingøy, med Øyvind Veel som instruktør. Kurset var for de som hadde fått 1. premie i AK, og evt åpning for lavere premiering hvis det var plass.

Jeg fikk bli med som observatør med Carmen, - hun er jo sykmeldt for tiden, så det passer best å være fri til å se på. Og, du verden, så lærerikt det var å være observatør!!

Vi begynte med å sitte rundt bålet og prate - om piping. Forebyggende for lydproblemer kan være at hunden KAN de grunnleggende tingene og vet plassen sin. Å gå fot er og blir veldig viktig. Kan hunden gå 100 % fot, så kan den ”alt” (et godt lederskap). Viktig å korrigere med kobbel, og ikke med hendene. Hendene våre skal KUN forbindes med noe positivt.

Det var 7 ekvipasjer på kurset, de fleste med 1AK, men også et par med lavere premiering i AK. 4 Flatter, 1 Golden og 2 Labradorer.

De begynte med å gå fot på linje. Så ble hundene satt igjen, førerne gikk fra og skulle kalle inn én og én hund. Dessuten skulle hunden stoppes på vei hjem. Både innkalling og stopp skulle kommanderes kun med håndsignal. Så skulle hunden få beskjed om å legge seg, før innkalling den siste biten. Brudd på forventninger, altså, dette med å legge seg på avstand istedenfor å komme hjem.

Deretter fikk én og én ekvipasje gå fot bort til enden av jordet mens Ø kasta dummier rundt hunden, Ekvipasjen snudde, og nok et par dummier ble kasta. Eieren fikk plukke opp dummyene, hunden skulle sitte og bli. Det ble kasta dummier til hver side, hunden ble kalt hjem, stoppa på veien og sendt til siden.

Hva hvis hunden var stopp-ulydig? Der ble vi anbefalt å gå ut til hunden, sette på kobbel og gå tilbake til der vi sendte hunden fra, altså starte øvelsen på nytt.

Så, en liten dirigeringsøvelse - uten apport. Hunden skulle rett og slett sendes ut mellom et tre og en stubbe, rundt stubben og hjem igjen. Det ble veldig tydelig HVOR vanskelig det hele kunne bli hvis ikke hunden gikk rett fram allerede fra start.

Deretter fikk deltagerne prøve seg på en jaktlig situasjon, gå med hagle og hunden fri ved fot, og skyte selv. Dette var nok spesielt spennende for de som aldri hadde holdt i en hagle før. Øyvind kasta dummy og føreren skulle følge dummyen med blikket OG hagla og skyte. Så gjaldt det å holde blikket strengt fokusert på nedslagsplassen til dummyen og handle hund ved bare å følge den i sideblikket. Hele tiden uten å slippe nedslagspunktet med blikket, altså.

Etter en lunsjpause rundt bålet var det tid for Walk up. Det ble snakk om hva slags signaler vi gav når vi sendte hund, - avhengig av om apporten lå nærme eller langt ut. At det er mulig å trene hunden til å løpe OVER en apport og langt ut vha en kommando som forteller hunden at den skal løpe langt.

Ekvipasjene fikk prøve seg på minne. Det gikk en markering til høyre og en til venstre. For hunden som skulle hente den siste, kunne det gå litt tid før den fikk sin tur, og dermed gjaldt det å huske nedslaget….


Carmen imponerte stort i dag.. Hun lå i Jervehiet sitt hele dagen, uansett hva som foregikk. Ja, jeg gikk fra henne i hvert fall en time, og var med på linja sammen med de andre. Carmen tok det altså helt med ro i sekken sin.

Også så flink hun var da den lille 10 uker gamle valpen til Øyvind kom byksende og landa oppi senga hennes. Hun bare flytta litt på seg. Ikke lagde hun noen ”sak” av at den kom drassende med et digert elgen, heller. Tydelig at lille Pils hadde en stor valpelisens hos Carmen, Carmen godtok virkelig hva som helst. Ble det for voldsomt prøvde hun å søke støtte hos meg, og ved en anledning kom det et knurr til valpen. Ellers viste hun en engels tålmodighet, rett og slett.

Dagen ble avslutta med litt refleksjon rundt bålet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar