tirsdag 22. juni 2021

22.06 Carmen under kniven







I dag har Carmen vært under kniven på det nye dyrehospitalet på NMBU på Ås.

Jeg oppdaget en kul på innsiden av det ene bakbenet hennes for et år siden. Det ble tatt finnålsbiopsi av den og konstatert lipom (fettsvulst). Den var ca 4x2,5 cm, virka ikke øm og var tilsynelatende ikke til hinder for henne.

Etter et år hadde den vokst til ca 5x3,5 cm. Fortsatt ikke vond, men jeg har lurt mer og mer på om den har hindra henne i bevegelsene. Det er litt vanskelig å vurdere bevegelsene hennes siden hun har en flat pote etter “bombing” av Tora før T flytta, - Carmen har altså litt ulik lengde på forbena etter denne skaden. Dessuten har hun dårligere muskulatur i bakbena enn da hun var yngre og er litt svakere i bakparten.

Etter hvert bekymra det meg at svulsten hadde vokst såpass, siden den var plassert et sted med liten plass til å bli større. Noe måtte gjøres.

Forrige uke ble Carmen undersøkt med ultralyd for å få vurdert om svulsten så ut til å være lett avgrensbar, sånn at en operasjon ikke skulle være for risikabel å gjennomføre. Konklusjonen var at svulsten var lett å avgrense, dessuten hadde hun normale lymfeknuter og blodprøver.

I dag ble det operasjon. Det viste seg at svulsten ikke var velavgrenset i alle retninger, da sener, blodkar og nerver stedvis var omgitt av svulstvev. Men, kirurgen mente han hadde klart å fjerne alt svulstvevet.

Jeg henta Carmen på ettermiddagen med bandasje, “badering” (hun får sammenbrudd av sånne tradisjonelle “lampeskjermer”) og resept på smertestillende. Nå skal hun luftes i bånd de nærmeste tre ukene. Og den første uka skal hun bare på helt korte turer for å få lufta seg.

Carmen er en engel - også når det gjelder å la sår og plaster være i fred. Så, så lenge jeg er i nærheten, med andre ord det meste av døgnet, kan hun nok gå uten baderingen. Det er bare når jeg skal ut på trening/tur med Peder de nærmeste dagene at hun må ha den på seg.

Peder fikk for øvrig et lite sjokk når han fikk øye på den merkelige skapningen med blå ring rundt halsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar