lørdag 6. juli 2019

27.06 FART II




I dag gikk turen til Sverige og Sörmlands hundskola hvor Tora fikk gå Fågelhundens ARbeidsTest – FART, med dyktige Karina og Philip som testledere.

  1. Tilgjengelighet
Første moment er at testleder tar m seg hunden og håndterer den litt. Tora var svært tilgjengelig og oversosial.
  1. Inngjerdingen
Andre moment er en innhegning med tre luker, en stor luke, en liten luke og en hvor det henger et forheng hunden kan krype gjennom. Hunden får til sammen 4 dummykast inn i inngjerdingen. Første gang er alle tre luker åpne. Andre gang er den luka hunden valgte å gå gjennom stengt. Tredje gang er også den luka hunden valgte å gå gjennom andre gang stengt. Den fjerde gangen er alle tre åpne.

Tora løste momentet etter litt fundering. Det var som om hun ikke så den største åpningen i innhegningen i starten. Og så virka det som om terskelen ble en sperre for henne. Hun ba litt om hjelp, men når hun ikke fikk noe, satte hun seg ned og liksom tenkte gjennom saken. Den første luka hun forserte var den med forhenget. Til sammen var hun gjennom samtlige luker. Hun gravde litt på utsiden ved flere anledninger, og satte seg altså ned og tenkte. Ellers ingen stressreaksjon i form av lyd eller gnaging på dummy. Og når hun først kom seg inn kom hun seg ganske enkelt ut.
  1. Blekkspruten
Tredje moment er den såkalte blekkspruten og gjennomføres to ganger. Blekkspruten er en underlig apport m en kule med mange frynser på. Den er festa til en line og dras i full fart forbi hunden og etter litt tid slippes hunden løs. Første gangen slippes lina opp. Andre gang holdes den igjen, slik at hunden må kjempe for å få med seg det "skadeskutte viltet" hjem.

På blekkspruten måtte Tora også fundere litt. Hun trengte altså litt oppmuntring, men så løste hun momentet (til sammenligning "avliva" Carmen i sin tid blekkspruten ganske så ettertrykkelig).
  1. Gropen
Fjerde moment er den såkalte gropen. Her kastes en liten dummy tre ganger. Første gang åpent. Andre gang gjemmes den i en grop i bakken, dekket av granbar. Og tredje gangen er det tomt, men dummyen kastes ut når hunden har fått lete litt.

Tora vist stor søkslyst, men fikk litt spring i bena på slutten når det altså var tomt.
  1. Sleden
Femte og siste moment er sleden med en skummel halvfigur og dras mot hunden. Samme type som brukes på en MH. Hunden får etterhvert avreagere ved å spise pølsebiter som festes til figuren.

Tora hadde litt "will to kill", men ikke på langt nær så mye som Carmen. Tora rygga etterhvert når figuren kom nærme nok, mens Carmen i sin tid ikke vek en cm. Men, jeg skulle selvsagt ønske Tora ikke hadde blitt fullt så opprørt som hun ble. Hun avreagerte etter hvert, men det tok sin tid. Og hun var IKKE ferdig etter første runde inn i skogen bak figuren, men ble sint på nytt når hun fikk se den bakfra.


Konklusjon? Tora lærer fort, men kan trenge å introduseres til vanskelige oppgaver. Hun ble ikke stressa - kom ikke med en eneste lyd på moment 1-4. Men, helt klart litt mye reaksjon på moment 5.
En meget livlig og intensiv hund, med litt skarphet og lite vekhet. Hun har stor arbeidskapasitet. Med andre ord en drømmehund for en dyktig trener og noe av en utfordring for meg :-D

I motsetning til da jeg testa Carmen ble jeg ikke overrasket over Toras reaksjoner.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar