søndag 26. mars 2017

25.03 Dag 1 på jaktkurs med Carmen og Fellestrening med Petra























Denne helgen var det Carmen som stod i fokus – hun fikk være med på kurs som avdeling Oslo/Østfold arrangerte – med danske Lars Nørgaard på Dillingøy.

Det var litt varierende nivå på hundene, Carmen var den best premierte. Hun var nok ikke helt på sitt beste i helgen – hun fungerer jo best når det er litt trøkk. Ellers har hun lett for å kjede seg og finne på egen agenda.

Vi begynte med å snakke om nærsøk. Lars fortalte at dette ofte kan være en utfordring på A-prøve, fordi en skadeskutt fugl kan forflytte seg fra et område, og på avstand må vi stole på at hunden følger sporet av et vilt. Nettopp for å se nærmere på dette kom vi tilbake til det med slepespor av vilt i løpet av helgen.

Første øvelse på lørdag var en sidedirigeringsøvelse. Det var satt opp fire gjerdestolper i en firkant.




A                                                             B

 
 
 
 
 
 
D                                                                    C


Vi begynte med å få fot fra B til C og la ut to apporter til hver hund. Alle hundene ble så sendt fra B til C en gang hver. Så la vi ut én apport til hver hund ved B og gikk til A. Sendte fra A til B. Deretter ble vi stående ved A. Nå var det altså tomt ved B, men én apport til hver hund ved C. Vi sendte hunden til B, stopp og vinkla høyre.

Vi la ut en til hver ved A og gikk til D. En medhjelper la nå ut én til hver ved B uten at hundene så mens vi forflytta oss fra A til D. Hundene ble sendt til A og henta. Neste runde ble de sendt til A, stopp og vinkla til høyre til B.
Sånn kan en altså flytte seg firkanten rundt. Selvsagt enklest hvis en er flere og kan hjelpe hverandre å legge ut.

I neste runde gikk vi inn på nærsøk. Fire hunder satt på linje ved noen merkebånd. Der var det på forhånd «gravd ned» tennisballer i det visne gresset. Så var det å gå på avstand og blåse nærsøk.

Vi fortsatte med et område på jordet hvor det stod igjen tørt gress. Her var det gjemt små dummyer. Så stod vi på linje og så på at det gikk en markering på den andre siden av dette området. Så fikk annenhver hund hente en markering på andre siden og annenhver hund ble stoppa og skulle søke. Litt snakk om dette med å skille på kommandoer for markering og dirigering. Noe som jo i dette tilfellet ville har fortalt hunden hva slags oppgave det var snakk om.

Carmen klarte seg greit gjennom oppgavene, men når vi kom til dette og hun først skulle få søksoppgaven skjønte hun umiddelbart at det var ugler i mosen (evt dummyer i gresset J ). Så hun tusla ut og trodde åpenbart IKKE at hun skulle hente markeringen.

Dagen ble avslutta med noen markeringer.










Tilbake på Ås var det tid for en fellestrening med Petra. Vi begynte som her om dagen - med stopp/nærsøk med tennisballer i steingjerdet. Nå syntes jeg at jeg så et snev av forståelse hos Petra. Altså hvis jeg stopper, blir belønningen at jeg får søke... Kanskje?! Hun synes fortsatt at søk er veeeldig artig!

Så langt har hun ikke stoppa på vei ut fordi om hun vet hun blir stoppa. Til det er antagelig motivasjonen for søk og intensiteten for høy og usikkerhet ikke til stede - eller noe sånt....

Vi fortsatte med sidedirigeringsøvelse slik vi lærte på kurset i dag. Satte opp gjerdestolper i en firkant på jordet. To av stolpene stod langs kanten av skogen. Og særlig det å sende uten at de hadde sett vi la ned dummy mot en stolpe i skogkanten var utfordrende. Lett for at vi mista dem i terrenget.

Petra hadde visse besvær med å gå fra hjørnene der vi la/kasta ut dummyer, men selve utsendingene klarte hun kjempefint. Stoppa greit og nølte ikke i det hele tatt med å ta sidedirigeringen.


Helt til slutt fikk makkerhunden noen markeringer. Da det ble Petras tur fikk hun gjøre hjemmelekse-oppgaven med å gå fot mellom to dummyer, den ene over et terrengskifte inn på øya. Litt småknalling ble det, men ikke lange avstikkere.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar