mandag 10. april 2023

09.04 Trening med Clara

 




Clara og jeg jobber med forskjellige former for posisjon og belønning.

Håndtarget
I motsetning til med tidligere hunder, har jeg lyst til å få til en form for håndtarget der Clara legger haka i hånda mi og «fryser». Altså ikke bare dytter snuta borti hånda mi. Tanken er å få til mer ro i denne øvelsen og en mer riktig posisjon ift. den framtidige avleveringen. Dette trener jeg bare i front, ikke ved fot.

Det er ikke helt enkelt, for hun blir jo litt ivrig av godbit. Trikset er å ha to godbiter i den ene hånda som er lengst vekk fra henne og holde denne litt lavt. Så sette fram den andre hånda nærmest henne som target. Godbithånda er litt lavere enn targethånda.

Godbithånda holder jeg først som en «klype» med godbiten. Når hun så lener hodet i targethånda, får hun den første godbiten. Deretter bruker jeg godbithånda med omvendt lokking. Prøver å få til at hun lener haka godt ned i targethånda og står i ro før hun får et «nam» (belønningsord), så hun kan ta godbiten.

Bakpartskontroll
Dette trener jeg på flere måter. Vi trener «snurring» - altså at hun skal gå rundt seg selv i sirkel, og får godbit når hun gjør tydelige forflytninger av bakbena. Vi trener rygging, altså at jeg går mot Clara og hun skal rygge. Så trener vi sideveis forflytning – at hun står i front, jeg beveger meg sidelengs og holder kun øye med bakbena hennes. «Nam» når hun flytter på bakbena og godbit.

Innganger
Istedenfor å trene fotposisjon ved å bevege meg framover langs en vegg, slik de lærer bort på online-kurset, jobber jeg med innganger – altså at Clara skal oppsøke min venstre side. For å «få henne litt på avstand», kaster jeg en godbit og gir henne mitt «vær så god» - ord som er «dozo» (japansk for vær så god). Så går jeg litt bort fra henne og lager «startboksen», altså at jeg holder min venstre hånd utfor mitt venstre kne og skaper en trang passasje mellom hånd og kne. Min høyre hånd har jeg godbit med omvendt lokking. Så beveger jeg meg – snur (foreløpig) mot høyre.

Følge bakover
Jeg trener, som jeg har lært på kurset, at jeg rygger og hun skal følge mot meg, med omvendt lokking. Ingen belønning hvis hun hopper, kaster seg etter godbiten eller bruker labbene. Prøver å «fange øyeblikket» når hun går pent mot meg.

Bæring
Jeg prøver å få til noen økter med strukturert trening på bæring. Foreløpig har jeg prøvd meg fram med lekene hennes, og funnet en som fungerer spesielt godt til dette. Hun får masse skryt og kos når hun bærer, men jeg har funnet ut at jeg må gjøre dette på en veldig forsiktig måte, så hun ikke blir overivrig. Etter en stund tar jeg forsiktig fra henne leken, samtidig som jeg sier «takk». Når hun står eller sitter (forholdsvis) avslappet foran jeg gir jeg leken tilbake med et «dozo» (vær så god). Mer skryt og på nytt tar jeg fra henne leken. Osv.

Når jeg avslutter «treningen» sier jeg «ferdig».

Ellers er selvsagt livet med valp fullt av stell og omsorg. Det kjennes noen ganger som hun skal ha mat hele tiden, - fire måltider om dagen krever litt logistikk i hverdagen. Hun begynner å nærme seg husren, men det gjelder å følge med. Hun kan bli veldig urolig og «gal» hvis hun må på do, uten at hun akkurat sier fra. Og jo mer hun romsterer, jo mer må hun selvsagt på do. Også er det de skarpe valpetennene, da. Det er i grunn det samme der, hun blir mer «bitete» hvis hun må på do.

Jeg har fjernet noen av kompostgrindene inne, og nå er hun og Joy i samme «sone» så lenge jeg er i nærheten. Er jeg opptatt med noe annet, må jeg skille dem, siden Clara er altfor bardus med Joy, uten at Joy oppdrar. Så lenge jeg er der får Joy stort sett ligge i fred i stolen og sofaen. Og jeg følger med på at Clara ikke «smaker på» biabedden. Av en eller annen merkelig grunn viser hun lite interesse for vedkurven. Når det gjelder tepper er det fortsatt bare fleecetepper tilgjengelig, både inne og i bilen. Hun tygger litt på fleeceteppene, men de er veldig vanskelig å ødelegge, så hun får ikke trent på «destruksjon» med dem.

Det har vært et problem de to gangene om dagen når begge får mat. Clara har ikke vist noen respekt for Joys matskål, og har villet «stupe ned» i den så fort jeg har satt den fra meg. Og Joy har ikke forsvart maten sin. En sånn respektløs atferd kunne jeg jo ikke godta. Så her en kveld bestemte jeg meg for å gi henne kraftig beskjed. For at ikke Joy skulle oppfatte det som HUN fikk korreks, måtte jeg gjøre det lydløst. Et bestemt tak i nakkeskinnet til Clara og føysa henne vekk fra Joys skål. Mer skulle det ikke til, nå holder hun respektfullt avstand.

Vi jobber fortsatt med døgnrytme, selv om det har blitt litt annerledes disse fridagene i påska. Vanlige dager har vi altså ro på formiddagen. Det betyr ingen leker tilgjengelig å prøve å få til at hun sover mest mulig. Hvis hun romsterer rundt, legger jeg henne tilbake i senga hennes. Jeg tar heller ingen treningsøkter på formiddagen, bare lufter henne når hun trenger det – som regel 1-2 ganger. Ellers på dagen har hun både hundeleker og tyggeben tilgjengelig.

 

---

Hva har vi gjort i dag? Det ble en skogtur på hver av hundene. Clara fikk være med i et skogsområde hun aldri har vært i tidligere – vi fant et par stolper (stolpejakt) og traff også på fremmede mennesker i skogen. Clara holder seg stort sett hos meg når vi treffer på folk.






Siden det er meldt regn de nærmeste dagene, utnytta vi anledningen til å være litt i sola på terrassen. Clara fikk underholde seg selv med krukkene mine.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar