tirsdag 17. juli 2018

18.07 Hund i varm bil?






Hver sommer er det et tema - hund i varm bil. Det er flott at mange engasjerer seg og følger med, men mang en ansvarlig hundeeier har også opplevd overreaksjoner på dette. Rett og slett pga manglende kunnskap både om hund og hva slags temperatur det faktisk er i den aktuelle bilen.

Det er nemlig stor variasjon på hvor varmt det blir i en bil som står i sola eller i skyggen. Fargen på bilen har betydning, og det er stor forskjell på om en har bakvinduer og hvorvidt det er sota glass i vinduene eller ikke. Og når det gjelder lufting hjelper det veldig på gjennomtrekken dersom en har bakluka åpen, f eks ved å bruke en krok slik at en får en «gløtt» lavt ned ift gløtt øverst på vinduene.

En bil som har stått i skyggen i timesvis og så blir plassert i sola kan faktisk holde seg kjøligere (den første tida) enn en bil som har stått i sola i timesvis for så å bli plassert i skyggen.

For ikke å snakke om at flere moderne biler nå har selvgående kjøleanlegg, sånn at hundene som er i bilen har det aller best hvis samtlige vinduer er igjen. Det finnes eksempler på at hundeeiere har fått slått inn vinduer i bilen, siden noen har observert hund i bilen, - selv om temperaturen i bilen har vært på 18-20 grader.

Min egen bil er søvfarget og holder seg erfaringsmessig mye kjøligere enn den forrige bilen jeg hadde som var svart. Dessuten er det mange grader kjøligere i den bakre delen der hundene er enn foran - siden det bare er bak jeg har sota ruter. Luftekroken på bakluka gir også mye bedre lufting bak i bilen enn foran. Bruk av Silvershade lager skygge for bilen selv om den står i sola.

Denne sommeren har vært ekstrem varm. Det har vært helt vanlig med temperaturer på 25 grader innendørs for meg som altså ikke har air-condition i heimen. Men, jeg har faktisk ikke vurdert at hundene utsettes for mishandling av den grunn, - ikke noe mer enn jeg selv gjør. I bilen, derimot har jeg jo air-condition, så det kaldeste stedet har vært i bilen med motoren på. Vet ikke helt om det er noe værre for en hund å være i en nedkjølt godt lufta bil i skyggen enn i en leilighet...

Tilbake til bilen. Jeg har hatt et par mindre hyggelige episoder hvor folk har hatt meninger om at hunden min i bil i skyggen har lidd nød, - selv er jeg helt sikker på at så ikke er tilfelle. Men, det har fått meg til å ønske meg en måte å kunne registrere temperaturen, også på litt avstand fra bilen.

Dermed er følgende system innkjøpt *Webkamera som også måler temperatur og luftfuktighet (fra Amazone), *Trådløs ruter (fra Elkøp) og * Powerbank til å forsyne kamera med strøm (fra Clas Ohlsson). Så, nå kan jeg, med en app på telefonen følge med på hundene i bilen og få alarm hvis temperaturen stiger.

Antagelig er det lurt å sette lapp på bilen hvis en forlater den med hunder i - sånn at forbipasserende kan ha et telefonnummer å ringe til før de gir seg til å ringe Politi eller Mattilsynet eller slå inn ruter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar