onsdag 17. februar 2016

10.02 Smeller-kurs














Det er flott å kunne bruke de traurige vintermånedene til noe moro, og denne kvelden gjorde jeg noe skikkelig artig sammen med Petra – vi var på introduksjonskurs i Smeller – eller id-søk.

Kurset begynte med litt teori, mens hundene fikk sitte i bilen. Under presentasjonen kom det for øvrig fram at det var følgende raser med på kurset, i tillegg til labrador-Petra: Lagotto, Engelsk staff, Kelpie, Dvergpuddel og Whippet.

Hunden bruker en tredjedel av hjernen til luktesansen, fikk vi høre. Den bruker sin luktesans like mye som vi mennesker bruker synet vårt – ved inntreden i et ukjent rom. Den tar inn lukteinntrykk og vi tar inn synsinntrykk.

Når vi trener hunden må vi høyne verdien på det vi ønsker hunden skal skulle ut av luktinntrykk – f eks veggdyr. Dette slik at den spesielle lukta betyr noe for hunden og hunden dermed har lyst til å søke etter akkurat den lukta.

Smeller handler om menneske-id. Vi bruker lær, gummi eller skinnbiter som er berørt av mennesker og dermed innsatt md menneskelukt. Men, i begynnelsen bruker vi te-lukt, bare for å lære hunden prinsippet med å gjenkjenne en lukt. Men, det er om å gjøre å ganske fort gå over på menneske-id.

Følgende fire øvelser kommer i konkurranse:
    1   Baner med metallbokser 
Banen består av fire planker med seks hull i hver. I hullene plasseres metallbokser. I hver bane vil det våre fem tomme bokser og én med id-lukt. På forhånd har hunden fått lukte på id. Så skal altså hunden under konkurranse markere på riktig boks. En kan belønne med «bra» eller klikker.

     2 «Synnøve Finden»-kasser
Kassene settes utover i 4x4-mønter. I én av disse 16 kassene er det lukt, 15 er altså uten lukt.

En kan trene fram mot denne øvelsen med å trene «mikro-søk» - f eks binders i saueskinn.

     3 Romsøk
På romsøket er det plassert ut 4 små id-er, som skal markeres nøyaktig.

     4 Bilsøk
Bilsøket er utvendig og det er 5 små id-er. Viktig å fjerne id-ene etter hvert som hunden finner dem, sånn at hunden ikke remarkerer.

Instruktøren fortalte at med egen hund har hun belønnet frysmarkering og voldsom logring, slik at funn er lett å gjenkjenne på hundens kroppsspråk. Hun fortalte også at forskjellen på såkalt «Nosework» og Smeller er at det første handler om kjente lukter – som bjørk og kanel – hunden kan læres opp til å gjenkjenne disse på forhånd. Smeller er mer krevende siden en der etterhvert får utdelt en id som et ukjent menneske har tatt på – og som er en helt ukjent lukt for hunden.

Deretter gikk vi over på praktiske øvelser. Det var ikke tid til at alle fikk prøve alt, så vi trakk lapper og fikk prøve oss på ett moment/øvelse hver.

Mynt-markering
For å lære hunden frysmarkering på id kan en begynne med en mynt.

Først kan en kaste godbiter på gulvet og så legge en mynt på bakken så hunden tydelig ser det. Når hunden lukter på mynten, rose og belønne med godbit rett over mynten. NB! Mynten skal ligge på samme sted hele tiden.

En kan så avansere ved å vente med å belønne til hunden holder nesa på mynten litt lenger – altså prøve å få frem frysmarkering. NB! Viktig ikke å holde på for lenge med frysmarkering. Når en trener bør 95 % være søk og bare 5% frysmarkering.

Smeller-boksen
Boksene må vaskes mellom hver trening. Ha te-pose oppi boksen. Belønne når hunden lukter på boksen med godbit som en holder rett under boksen. Jo nærmere boksen hunden får godbit, jo mer knytter den belønningen til boksen.

Banen (første øvelse i en konkurranse)
Før en begynner på dette må hunden ha fått presentert en løs Smeller-boks og fått belønning for å lukte på denne.

Hunden som fikk lov å demonstrere denne øvelsen var nok ingen nybegynner. Den var kjempeflink til raskt å lokalisere den riktige boksen og meget bestemt putte nesa nedpå boksen.

Kassene
Her ble det brukt bruskasser og teposen ble stappet nedi ett av hullene. Viktig å belønne så tett inntil teposen som mulig.

Etter hvert ta med flere kasser uten lukt.

Romsøk
Petra skulle egentlig ha romsøk, men det ble gjennomført som et kasse-søk. Det var artig å observere så ivrig hun ble. Hun skjønte selvsagt ikke så mye og jeg slet vel litt med å være kjapp nok og nøyaktig nok med belønningen. Litt mye armer og bein på den tobente.

Blomsterpotter
Det var litt vanskelig å få disse blomsterpottene til å stå rolig nok, så det ble til at hunden som skulle gjøre denne oppgaven også fikk prøve seg på kassesøk.
---

Alt i alt en veldig artig kveld!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar