mandag 18. september 2023

12.09 Svært lærerik valpetrening

 


Siden vi skulle sørover en tur, ble det tid til litt stolpejakt i nydelig kystlandskap på veien. Clara og jeg fikk i dag med oss en veldig interessant organisert tematrening i regi av avdeling Østfold. Tema var trening av valper og mesteparten av kvelden var teori/demo med instruktørene, Alf Roger og Vibekes hunder.

Jeg har jo vært på valpekurs hos dem tidligere og også hatt noen privattreninger for noen år siden. Men, det er noen år siden jeg hørte filosofien og veldig greit å få den repetert. En veldig viktig del av filosofien deres er ro. De lærer tidlig valpen til å ligge og slappe av på et bestemt teppe – som så kan flyttes litt rundt omkring.

Viktig å ikke sette ord på en atferd før hunden gjør det riktig. Ett eksempel på dette er å få hunden til å legge seg og roe seg ned. Istedenfor å lokke hunden ned i ligg med godbit, venter de til hunden av seg selv krøller seg sammen for å slappe av. Så setter de ord på det hunden gjør, og dette blir etter hvert en kommando.

Det andre eksemplet er jaktfot. Her er det “traskefot” som gjelder. Altså ikke posisjonstrening med små skritt og lære hunden et bestemt sted som fort får navn. Men, heller gå og gå - på ulikt underlag og i ulikt tempo, skifte retning, høyre, venstre og helt om, med valpen i kobbel. Går den for langt fram, pent løfte valpen tilbake. Setter den nesa i bakken, pent holde igjen i kobbelet. Bruke laaaang tid på denne treningen og vente helt til “øvelsen” er perfekt FØR den får navnet ”fot”. Ideelt sett skal hunden “senke skuldrene” og gå inn i en særdeles avslappet sinnsstemning når den hører ordet “fot”. Det er altså viktig ikke å sette navnet fot på det hunden gjør når den haler og drar i båndet og stresser for å komme seg fram.

De demonstrerte litt fremmadsending på matskål. Dette har jeg jo holdt på med selv, men tar med meg tipset om å strø flere godbiter rundt matskåla, for å venne hunden til et søksmønster når den kommer fram. Etter hvert skal jo godbitene være skifta ut med en apport den kanskje må søke litt etter for å finne.

Til slutt fikk vi prøve en sitt og bli øvelse med egne hunder - hvor vi brukte matskål med godbit som ekstern belønning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar