søndag 7. februar 2021

07.02 Islykter

 












Jeg har et mål om at hagen skal være dekorativ alle årets måneder. Vår, sommer og tidlig høst gir seg selv - med blomsterpryd. Tidlig vår og sen høst pynter jeg med solcellelys. Advent, jul og vinter er tid for utebelysning. Men, hva når det er ukevis med mange kuldegrader.... hvorfor ikke finne på noe nytt?

Prosjekt isdekorasjoner er lansert. Jeg bestemte meg altså for å lage islykter. Prøvde meg først med store potteskjulere med små potteskjulere inni fylt med vann i mellomrommet og frosset til is. Veldig vanskelig å få løs - klarte å ødelegge potteskjulere. Dermed ble løsningen ballonger og litt konditorfarge.

Ballongen tres på springen og fylles med vann. Her gjelder det å sørge for at du holder godt fast. Hvis ballongen “glipper” har du vann over hele kjøkkenet! Så blåser du litt luft inn til slutt, sånn at det blir et lag med luft på toppen. Når en senere snur is-ballongen på hodet får islykta en flat bunn. Uten luft blir bunnen buet.

Det beste er ballonger som er så store og gir så mye høyde på islykta at det blir plass til en god størrelse kubbelys. Jeg prøvde meg fram med konditorfarge som jeg sprøyta nedi ballongen før jeg fylte på vann - håpa dermed å få litt farge på islyktene. Det viste seg at jeg ikke fikk så mye farge på lyktene som jeg hadde håpa på - fargen samla seg mest i midten - altså i vannet som ikke frøs til is.

Ballongen med vann settes oppi skåler eller boller sånn at de står rett (og dessuten ikke fryser fast i terrassen el lign). Så er trikset å la de stå ute og fryse til is passe lenge. Vannet fryser ytterst først og så lenger og lenger innover. Står de for lenge blir det iskule, evt en veldig liten åpning i midten. Står de for kort blir det altfor tynt lag med is og de går lett i stykker. Min erfaring er at med 5-10 kuldegrader er det passe med ca et døgn eller litt mer.

Kan for øvrig anbefale å sette til frysing på et sted ute hvor det ikke gjør noe om det blir litt søl HVIS ballongen skulle sprekke før vannet har frosset. Sprekker ballongen, renner jo vannet utover og en lager seg et islag som er upraktisk på terrassen.

Den frosne ballongen skal så bli til lykt. Isballongen snus altså på hodet slik at den står oppi vasken på den flate siden. Klipp hull i ballongen og bruk en hammer til å forsiktig banke hull i det som skal bli toppen. Det gjelder så å lage et passe stort hull og prøve å jevne til åpningen på lykta.

Når en skal sette lyktene ut er det lurt å plassere dem på riktig sted med det samme. Det er ikke så lett å flytte på dem, siden de fryser fast i underlaget.

Apropos lys er det en dårlig idé med te-lys, siden de blir varme i bunnen og smelter isen. Som sagt - kubbelys funker bedre. Kubbelyset bør ikke stikke opp over lykta, da blir det lett blåst ut av litt vind. Et alternativ til kubbelys er batteridrevet lyslenke.

Jeg prøvde meg også på litt “skulpturering” ved å lage firkanta isblokker og sette sammen. Her kokte jeg først vannet jeg skulle bruke. Da får du nemlig fjerna luftbobler og isen blir klarere og mer gjennomsiktig. Dessuten funka det bedre med konditorfarge her fordi alt forble inni isen. Så satte jeg sammen isblokkene ved å helle litt vann over skjøtene og støtte opp rundt slik at de frøs sammen. På noen isblokker brukte jeg julestjerne-blader som pynt.

Er veldig fornøyd med resultatet og kan nå se ut på en pynta terrasse - og få litt glede av kuldegradene som jeg jo egentlig ikke liker.

 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar