søndag 16. oktober 2016

15.10 Trening med liten og stor











Det er ikke noe hvilehjem selv om det er lørdag, og i dag var programmet skikkelig fullt. Først skulle Petra aktiviseres, så var det Stjernetrening litt tidligere enn vanlig, - sånn at jeg skulle rekke til Oslo til kl 15 på foredrag. Dermed reiste jeg hjemmefra ca kl 08 og var hjemme igjen kl 17.

Petra fikk en liten økt med å bli sendt til kjente områder. Når hun etterhvert visste godt hvor hun skulle, la jeg inn forstyrrende kast til begge sider Hun fikk sitte med front mot meg og skulle da altså ikke til sidene, men snu 180 grader og løpe til områdene.

Hun klarte seg ikke så verst, og det er tydelig å se at hun grubler på hva som er riktig. Så blir det jo feil noen ganger, men som regel får hun det til etter litt repetisjon. Og når det gjelder å løpe tilbake til samme sted flere ganger, så synes jeg hun er flinkere enn Carmen til å holde motivasjon og tempo oppe og løpe ut gang etter gang etter gang.

 









Vel, Petra fikk vente i bilen, og det var Carmens tur, sammen med de andre stjernene. Kjente områder, men store avstander og utfordrende nær fristende skogkanter, avløst av launcher-apporter. Synes vel ikke jeg var verdens beste hundefører idag, og litt skummelt å tenke på at A-prøven nærmer seg med stormskritt. Da vil det virkelig vise seg hvor dirigerbar frøkna er!!

I alle fall var det en påminnelse om å være veldig nøye ifm utsending, selv om en tenker at hunden husker... Fordi det blir så mye som forstyrrer, når det har skjedd andre ting, og fristende terreng befinner seg i nærheten av målet.


Ferden gikk deretter videre til et foredrag på Eldorado bokhandel i Oslo med etologen Per Jensen. Tema for foredraget var «den misforståtte hunden» og handla om en del myter vi har når det gjelder hunden.

Blant annet viser det seg at hunden faktisk ser farger, har tidsoppfatning og kan lære seg en hel haug med ord. I sitt hjemmemiljø bruker de synet mer enn luktesansen. De kan ikke klare å unngå å søle når de drikker, siden de faktisk nærmest «dasker» vannet sånn at viskositeten lager enn vannsøyle som de så biter av.

Hunder er, sammenligna med ulver, ganske dumme på fysisk problemløsning, f eks såkalte omveisproblematikk (følge et gjerde fram og tilbake for å finne en godbit som ligger rett på andre siden av gjerdet). Eller at en fast gjenstand ikke kan passere en annen fast gjenstand (en godbit kan ikke falle gjennom det bord). De er også dårlige på konnektivitetsprinsippet - at to gjenstander som henger sammen påvirker hverandre.

Faktisk krever det å gå i bånd en viss forståelse for disse prinsippene.

MEN, hunder har en fantastisk måte å løse umulige problemer på - de bare spør mennesket sitt om hjelp.

Og om de er dårlige i fysikk, er de verdensmestere i å kommunisere med menneske, de er skikkelige gode på psykologi.

En har også funnet ut at hunder kan mentalisere - altså forstå at andre ser verden på et annet sett. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar