fredag 1. mars 2024

01.03 Første mars

 





En stor merkedag i dag – selv om den kom en dag senere enn vanlig. FØRSTE MARS – og dermed starten på våren. Jada, jeg VET det ligger snø og is som skal smelte mange steder og jeg VET det kan komme mer snø og kuldegrader. Men, her på Ås har det smelta noe enormt de siste dagene, og det ligner veldig på barmark på jordene.

Mars er den første av de tre vårmånedene, måneden med vårjevndøgn og den måneden med størst forskjell på dagslyslengden i start og slutt av måneden. OG det er den måneden vi stiller klokka. Det betyr at i dag går sola ned 17.45 på Ås Og 31. mars er solnedgangen ca kl 20.00. Uansett temperatur og nedbør – dagslyslengden er 100 % forutsigbar.

Av vårtegn i hagen kan jeg nevne at jeg har «høstet» de fleste vinterlysene (det er bare lyslenken i hekken og treet ved «tissebingen» til hundene som står igjen). I stedet har jeg som vanlig hengt opp masse solcellebelysning. Selv om det blir mindre lys i hagen enn den elektrisiteten bidrar med, er det en spesiell optimisme i dette. Solcellelysene er avhengig av sol og at solcellepanelene ikke blir tildekket av snø.

Andre vårtegn er den årvisse kampen mot isen. Jeg hakker is og kaster den i bedene mine på utsiden av hagegjerdet. Sammen med naturens egen smelteprosess, som har vært betydelig de siste dagene, er nå terrasser og heller fullstendig snø/isfri og mer og mer av den grønne hagen kommer til syne.

Dermed er jeg over på det deilige vårtegnet – blomster på vei opp. Men, det går litt smått, må jeg innrømme. Så, derfor jukser jeg litt og tar med et krokusbilder fra slutten av mars - for å minne om at vi nærmer oss dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar