torsdag 22. august 2024

07.08 Litt treningsoppdatering

 


Rakel og jeg trener mange små økter hver eneste dag, men jeg har hatt lite tid og motivasjon til å skrive så mye om det.

Vi holder for tiden på med et onlinekurs på Klikker-apportering. Jeg må innrømme at jeg var veldig skeptisk da vi starta opp, men jeg blir mer og mer overbevist om at dette fungerer veldig bra. Vi holder nå på med fase 6 Hold fast. Her er fasene vi gjennomgår:

Fase 1) Se på eller gå mot dummyen
Fase 2) Berøring av dummyen
Fase 3) Opptak av dummyen
Fase 4) Håndtarget
Fase 5) Et par skritt bæring mot meg
Fase 6) Hold fast med omvendt lokking
Fase 7) Sette sammen opptak og håndtarget
Fase 8) Den siste finpussen

Noe av grunntanken her er at jeg ikke skal bry meg om dummyen. Jeg formidler altså til hunden at jeg IKKE er interessert i dette byttet. Jeg har ikke tenkt å ta det fra hunden. Jeg belønner hunden for det den gjør med dummyen, avhengig av fase/hvilke kriterier jeg bruker. Jeg legger vekt på å unngå at hunden utvikler “beholde”-atferd.

Så bruker jeg placeboard til Sitt og bli-trening, og også til å gå fot fra placeeboard til placeboard. Jeg har så vidt begynt litt med fremmadsending på matskål festa til hvit gjerdestolpe.

Det som er bra med å bruke godbiter og ikke dummyer til trening av tegn og signaler, er at en slipper alle potensielle konflikter rundt det med opptak og avlevering. Det går an å trene på dette, selv om en enda ikke har en Og dessuten blir det ingen kasting, som jo kan være stressende for en valp/ung hund.

MEN, godbittrening er ikke uten forventninger. Og det er heller ikke “ufarlig” når det gjelder vaner. Altså, er jeg veldig nøye på både posisjon og sinnsstemning. Rakel får ikke lov å løpe i vei til en godbit, enten jeg trener “dirigering mot matskål” eller “markering” med kast av godbit, med mindre jeg er fornøyd med henne. Altså at hun sitter der hun skal og at hun er lugn.

Siden Rakel er en valp med stor selvtillit, høyt driv, masse pågangsmot og trygghet, så skal vi nok konsentrere oss masse om fot en god stund framover. Altså, jeg er overhodet ikke redd for at hun ikke vil løpe framover, det trengs fint lite påvirkning for å få henne til å gjøre det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar