søndag 16. juli 2023

10.07 Retrievertrening uten apportering

 


Clara er en intens frøken som ikke er helt moden for apporteringstrening enda. Jeg trener mye med godbitskåler (istedenfor med dummyer). Da kan jeg øve litt på utsendingsritual, sitt og bli og fot. Jeg har også prøvd litt med to godbitskåler. Så går vi litt fot mellom skålene og jeg sender henne rett ut eller bak ut. Noe annet vi har prøvd er to godbitskåler på linje. Ut til den første, så stopp etter at hun har spist godbiten. Og så videre ut. Denne treningen synes hun er kjempekul.

Det er mye som er bra med å bruke godbitskåler istedenfor dummyer. Stressnivået er lavere enn ved dummy-trening på en hund med stor gjenstandsinteresse og apporteringslyst. En får en mer «konfliktfri» trening, det blir ingen situasjoner med dårlig grep eller dårlig avlevering. En kan helt og fullt konsentrere seg om viktige momenter som sitt og bli, fot, ro, ritual, stopp og innkalling. Også er det veldig effektivt fordi hunden «slipper» å stadig komme tilbake med en dummy. Dermed kan en trene flere linjer og stopp på kort tid, noe som er fint med en valp med liten konsentrasjonsevne. Og ikke minst – en kan komme i gang med viktig trening før hunden kan grunnapporten perfekt. Så kan en holde på med avleveringstrening med dummy helt separat fra ritual og utsending.

I skogen går det an å finne trestammer, grøfter eller bekker for å få til terrengskifte. Og en kan variere på hvor mange forstyrrelser en vil ha. Langs stien på videoen ligger det mange grener, som Clara kan være interessert i å herje med. Når vi er på tur trener vi på at hun skal slippe grener hun tar opp på min kommando. Men, når vi trener med godbitskåler er ikke grenene interessante.

Mange trener sitt og bli med dummyer liggende like ved hunden. Clara og jeg nøyer oss med kongler som forstyrrelse foreløpig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar