søndag 3. juli 2022

01.07 Klematisveps

 




Jeg er glad i hagehobbyen min, men har jo ikke spesielt greie på det jeg driver med. Kunnskap om kryp som ødelegger plantene har jeg lite av. Jeg har hatt klematis (tror den heter Gullklematis) i mange år og aldri visst før nå at det finnes noe som heter klematisveps.
 
Nå er den her - klematisvepsen. Min store og frodige klematis som klatrer over mange kvadratmeter, har blitt fullstendig spist opp av larver i løpet få dager. På tirsdag så planten helt normal ut. Onsdag la jeg merke til at det plutselig var en liten del av den som virka uttørka. På torsdag var det mer som var uttørka. På fredag undersøkte jeg den nærmere og da var den blitt helt oppspist. Hele planten full av en zillion små larver – av klematisveps. Jeg har ikke helt klart å få tak i livssyklusen på dette krypet, men tror de rett og slett legger egg i stilken på planten.
 
Det hører med til historien at jeg alltid har avskydd innsekter og kryp av alle slag. Det er ikke det at jeg mangler erfaring – med oppvekst og 10 år i Japan hvor det kryr av innsekter, edderkopper osv. Det hjalp heller ikke med et forsøk på «desensitivisering» på videregående – med insektsamling i biologien.
 
Generelt avskyr jeg fortsatt innsekter. Jeg har klart å bli trygg på humler – som det har blitt mange fler av i hagen min etter at jeg begynte med blomster. Men, alt annet – grøss. Og nå har jeg altså en vegg full av larver, som om få dager kommer til å bli veps!
 
Magefølelsen var å gå løs på elendet, kutte alt ned og kvitte meg med det. Så, dermed ble  det litt trist hagesyssel – fjerne de stygge og nedspiste restene av bladverk, klippe ned det meste og så  avslutte med litt «koselig» larveplukking av de som hadde falt ned på bakken.





Heldigvis har dagen også inneholdt noe som bedrer humøret – nemlig hundene. Og en ekstra har jeg også i helgen – vi har besøk av Indi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar